La Caixa constituirà CaixaBank per esdevenir un banc cotitzat

  • Hi participarà amb un 81,1% del capital · Catalunya Caixa i Unnim també estudien si no es converteixen en bancs

VilaWeb
Redacció
28.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell d’administració de la Caixa i el del seu ‘holding’ de participacions, Criteria CaixaCorp, van aprovar ahir la conversió de l’entitat en un banc, que es dirà CaixaBank, d’acord amb la reforma del sistema financer anunciat pel govern espanyol. La Caixa traspassarà el negoci bancari a Criteria i una part del negoci de Criteria es traspassarà a la Caixa. Poques hores abans, la Comissió del Mercat de Valors espanyola (CNMV) havia suspès la cotització de Criteria, que encapçalava l’Ibex, al·legant ‘circumstàncies que podien pertorbar el desenvolupament de les operacions d’aquest valor’.

Pel president de la Caixa i de Criteria, Isidre Fainé, la reorganització de la Caixa és una fita en la història centenària de l’entitat i l’opció que més bé s’adapta a l’entorn financer internacional; que la reordenació del grup és el millor camí per a enfortir l’entitat i mantenir el seu compromís amb l’obra social, bo i preservant íntegra la personalitat com a caixa d’estalvis.

‘Aquesta operació és part d’una profunda anàlisi sobre la configuració del grup, que vam començar fa bastants anys’, va dir Fainé, tot recordant la sortida a borsa de Criteria, el 2007.

La nova entitat financera disposa d’un capital base del 10,9%, superior al que imposa el govern espanyol, després d’haver fet una emissió de bons convertibles de 1.500 milions d’euros. L’operació ha de culminar abans de l’agost del 2011 i ha de permetre al grup el manteniment de tots els negocis en els sectors bancaris i industrials actuals. La Caixa serà l’accionista majoritari de CaixaBank, amb un 81,1% del capital.

Aquesta reorganització es presenta quan el govern espanyol acaba d’endurir les condicions de solvència de les caixes, amb un capital base mínim del 9%-10%, si no volen ser convertides en bancs. En canvi, el llindar de solvència dels bancs, fixat pel mateix govern, és del 8%.

Catalunya Caixa i Unnim també ponderen la possibilitat de convertir-se en bancs

Catalunya Caixa, fusió de les caixes Catalunya, Tarragona i Manresa, també ha obert el camí de convertir-se en un banc. La direcció va enviar un comunicat als treballadors dient que la via principal per a recapitalitzar-se era de passar a ser un banc. Segons el comunicat, aquest banc seria controlat per la caixa, a través d’una fundació, juntament amb un inversor, que haurà de ser remunerat amb dividends ‘si els resultats ho permeten’.

Després de la venda del paquet situat a Repsol, per 448 milions d’euros, Catalunya Caixa té una taxa de solvència del 6,7%, molt a prop de les exigències europees de Basilea III per al 2019, però lluny del 9% que el govern espanyol exigeix ara a les caixes. Per atènyer aquesta solvència l’entitat necessita uns mil milions d’euros, una xifra que pot rebre tant d’un inversor privat com del FROB. L’opció d’una injecció del FROB, encara que s’acompanyi de capital provinent d’inversors privats, sembla la més probable. Ara, per demanar diners al FROB, la caixa ha d’esdevenir un banc.

I Unnim va manifestar dimarts que, per satisfer el pas del 8% al 10% del capital base, es veia condemnada a convertir-se en banc. Però també va dir que el pla presentat per la ministra Salgado ‘no era una mala opció, perquè no enfonsava el model de caixes’, en la mesura que el nou banc pot ser controlat per l’entitat d’estalvi i el model de caixes es pot mantenir. 

Un portaveu d’Unnim va dir que, després de sentir les declaracions de la ministra, la direcció estudiaria aquesta mateixa setmana les possibles opcions, si bé ‘fent tots els possibles per continuar sols’ i no haver d’entrar en cap més procés de fusió.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any