S’estrena a Barcelona ‘Corrüptia’, una sàtira inspirada en el cas Gürtel

  • L'autor creu que que al País Valencià es viu una dictadura invisible · L'obra no es va poder representar a Xàtiva, ciutat governada pel Partit Popular

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al Teatre Tantarantanta, s’hi representarà d’avui al 6 de febrer ‘Corrüptia, una regió de l’Est‘. Els actors de la companyia ‘Teatre de l’Enjòlit‘ són els protagonistes d’aquesta sàtira sobre el finançament il·legal dels partits i la corrupció política. L’argument té moltes semblances amb el cas Gürtel i això ha molestat el Partit Popular del País Valencià. De fet, l’obra no s’ha pogut representar a Xàtiva i, a sobre, l’autor de l’obra, Josep Lluís Fitó, ha estat represaliat i ja no s’encarregarà de les transmissions de pilota de Canal 9, que feia des del 2007.

L’argument de segur que us sona: un jove polític, secretari del partit Regional de l’Est, es veu implicat en un escàndol de corrupció i els col·legues, assessors, empresaris i periodistes del seu entorn se’n renten les mans i, per tant, es converteix en el boc expiatori del cas. El director de l’obra, Carles Fernández, diu que ha portar la comèdia cap a la farsa perquè ‘riure ajuda a reflexionar i a fer pensament crític’.

‘Corrüptia’ és de producció catalana, però tant l’autor del text com l’actor protagonista són de Xàtiva, la ciutat on no l’han deixada representar. De fet, va estrenar-se al Festival Lola de Molins de Rei, que és quan es va fer la proposta de portar-la a Xàtiva l’11 de desembre. De primer el teatre municipal va acceptar l’obra, però al cap de pocs dies d’haver rebut la informació sobre l’argument, va dir que no perquè una companyia de dansa havia demanat el teatre per assajar just els mateixos dies que s’hi havia de representar. 

Finalment, l’obra es va representar al Teatre Goya de l’Olleria durant dos dies, i la companyia confia a poder-la representar en alguns altres indrets del País Valencià, perquè ja hi ha pobles que s’hi han posat en contacte. A més, l’obra s’acabarà representant a Xàtiva perquè la companyia diu que, si no, portarà el cas a la fiscalia.

El dramaturg, represaliat per Canal 9

Josep Lluís Fitó, periodista de Canal 9 des del 1996 i conegut per les transmissions de pilota, és l’autor del text i és la primera volta que escriu teatre. Dos dies després de la representació de l’Olleria la direcció de la televisió valenciana va anunciar-li que no podia continuar encarregant-se de les transmissions de pilota que feia des del 2007. El periodista reconeix que no li va ser fàcil signar un text així, però que vol creure que viu en un país normal i democràtic on és possible fer ‘una cosa tan delictiva com escriure una obra de teatre’.

També opina que tot plegat fa veure que al País Valencià hi ha una dictadura invisible, però que no es pot cedir al xantatge de la por. A ell, li agradaria que, gràcies a ‘Corrüptia’, el públic reflexionés sobre la classe dirigent actual i que s’adonés que la qüestió ‘no és cosa d’ideologia, sinó d’ètica i de responsabilitat’. Elies Barberà, l’actor protagonista, també creu fermament que el teatre ha de servir de recurs contra les injustícies. 

‘Els valencians tenim poca capacitat de riure’ns de nosaltres mateixos, però a l’Olleria vam comprovar que les reaccions a l’obra eren automàtiques; les complicitats amb la nostra quotidianitat provocaven una resposta immediata del públic’, i és que l’obra s’entén més al País Valencià que no pas a Catalunya, en opinió seva, si bé ‘els casos de corrupció no són una excepció valenciana’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any