Què cal fer per obtenir permís d’arma?

VilaWeb
Redacció
16.12.2010 - 12:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La legislació espanyola impedeix de ‘posseir armes de foc si no es disposa de l’autorització corresponent’. Això no vol dir que no hi hagi desenes de milers d’armes en llars particulars. D’entrada, cal elegir quina mena de llicència es vol: la de classe A s’adreça a les forces armades i cossos de seguretat; la B, a particulars per a la defensa personal (principalment, serveis d’escorta); la C, a vigilants de seguretat; la D i la E, a afeccionats a la caça major i menor, respectivament, i la F, a socis de federacions esportives. També hi ha autoritzacions especials per a particulars, per a col·leccionistes i per a menors (de 14 anys a 18). Les llicències d’arma més comunes són les de cacera (classe D i E), amb una vigència de cinc anys i que ‘els més grans de seixanta anys i setanta anys han de visar biennalment i anualment’.

Totes les llicències s’han de tramitar al departament d’intervenció d’armes de la Guardia Civil i, per tant, els interessats han d’anar a la caserna corresponent a la zona o municipi on estiguin empadronats.

En el cas de demanar un permís per a una escopeta o rifle de caça, el primer que cal fer és demanar una llicència de cacera al Departament de Medi. Amb aquesta llicència, ja es pot començar la sol·licitud de permís d’arma a la Guardia Civil i presentar-se a una prova teòrica i pràctica. La part teòrica consisteix en un test com aquest. Aprovades les proves, ja es pot presentar tota la documentació a la caserna: el carnet d’identitat, un certificat d’antecedents penals (tramitat per la mateixa Guardia Civil), un justificant d’empadronament, un certificat d’aptituds psicofísiques (expedit per un centre de reconeixement mèdic oficial), la inscripció al vedat de caça on es farà servir l’arma i el pagament de taxes. Passada aquesta fase, el sol·licitant ja pot anar a l’armeria a comprar l’escopeta i la munició. Cal tenir en compte, finalment, que en el cas d’una arma de caça major és obligatori de desar-la a casa en un armari amb clau.

Quan caduca la llicència, al cap de cinc anys, cal presentar-se a la caserna amb el carnet d’identitat i un certificat psicotècnic per a renovar-la. Si no es renova, la Guardia Civil es queda l’arma.

Quant als informes d’aptitud psicofísica, consten de tres proves: una de la vista, duta a terme per un oftalmòleg; una de general, feta per un internista, i una avaluació psicotècnica, duta a terme per un psicòleg. Són exhaustives i els facultatius signen els informes i els guarden.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any