Solidaritat presentarà al parlament una llei de declaració de la independència

  • El fet que el grup mixt superi els cinc diputats i que Solidaritat hi tingui la majoria li permetrà de presentar iniciatives legislatives

VilaWeb
Redacció
09.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nit de les eleccions l’alegria de Solidaritat Catalana per la Independència es va veure entelada perquè no havia assolit els cinc diputats necessaris per a poder formar grup parlamentari propi. I tenir grup semblava bàsic per a poder presentar projectes de llei. Però una lectura atenta del reglament de la cambra demostra que no és així. Segons que ha explicat a VilaWeb Alfons López Tena, la coalició de Joan Laporta podrà presentar iniciatives parlamentàries com qualsevol grup.

 

Fins ara el grup mixt mai no havia superat els cinc diputats: a l’última legislatura hi havia els tres de Ciutadans i, a les anteriors, tampoc no n’hi havia hagut mai més de cinc (en la primera després del restabliment n’hi havia dos del PSA i, en la tercera, tres del CDS).

Segons el reglament de la cambra, el grup mixt no tenia, per aquesta raó, les mateixes atribucions que la resta de grups. Però en aquesta legislatura el grup mixt serà format per set diputats, i aquest fet modifica els coses. Diu López Tena: ‘És evident que hi haurà limitacions de temps d’intervenció, de repartiment de comissions i tot un seguit de detalls que caldrà pactar amb els altres integrants, però el grup mixt, pel fet de tenir una majoria de diputats de Solidaritat, i més de cinc membres en total, podrà presentar proposicions de llei i Solidaritat no s’haurà de limitar a contestar, interpel·lar o esmenar allò que presentin els altres grups.’

En efecte, sobre el grup mixt, el reglament del Parlament de Catalunya distingeix si és format per més de cinc diputats o per menys. Fins ara, com que sempre hi ha hagut menys de cinc diputats, no ha tingut el dret d’iniciativa, que requereix la signatura del portaveu del grup parlamentari. Diu l’article 24.2: ‘En les iniciatives per a les quals aquest reglament exigeix la signatura dels portaveus dels grups parlamentaris, la del grup mixt únicament es compta si és constituït per un mínim de cinc membres i si acredita el suport de la majoria del grup.’ Doncs bé, en la nova legislatura hi haurà set diputats al grup mixt i Solidaritat podrà acreditar el suport de la majoria del grup perquè, d’aquests set, en tindrà quatre. I això també satisfà les condicions que estatueix l’article 100 del mateix reglament per a poder presentar iniciatives legislatives. Ciutadans, en canvi, no en podrà presentar perquè no té la majoria del grup.

En paraules d’Alfons López Tena, el primer projecte de llei que presentaran, ‘com vam prometre en campanya’, serà la llei de declaració d’independència de Catalunya.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any