Ha fracassat per la crisi l’any de la biodiversitat?

  • La crisi econòmica ha relegat de les agendes polítiques les mesures per combatre els problemes que afecten a la biodiversitat, entre els quals, destaca la desaparició d'unes dues-centes espècies per dia.

VilaWeb
Redacció
02.12.2010 - 19:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja falten pocs dies perquè acabi l’any que, segons el conveni sobre la diversitat biològica de les Nacions Unides, és l’any de biodiversitat. Fent la vista enrere, però, trobem que les mesures que s’han pres per garantir un món biodivers són limitades i tot fa pensar que el factor econòmic s’ha imposat sobre l’entorn natural, l’amenaça d’una hecatombe climàtica ha estat substituïda per l’hecatombe econòmica i la progressiva atenció que s’estava creant entorn el medi ambient s’ha enfonsat.

Malgrat aquesta desafecció mediambiental per part de polítics i empresaris, els experts no es mostren del tot optimistes i creuen que aquest any, l’any de la biodiversitat, ha estat relativament útil. El director de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), Xavier Bellés, creu que hi han hagut avanços importants a la societat civil, però molt limitats als àmbits polítics i econòmics. Mentre que Jaume Terradas, biòleg i catedràtic emèrit d’Ecologia a la UAB, creu que tant governs com empresaris no estan prenent mesures importants per fer front a tots els problemes que afecten a la biodiversitat.

La societat civil està més i més conscienciada dels canvis que s’estan produint a l’entorn mediambiental i, segons Bellés, s’han aconseguit grans èxits, principalment gràcies a tota la informació que es difon, als actes i conferències al voltant d’aquesta problemàtica i al canvi de mentalitat d’alguns individus. De fet, aquests dies, l’Ateneu Barcelonès acull les IV Jornades literàries: Una Sola Terra. Un cicle focalitzat en ‘El pensament ecologista en el periodisme i la literatura’, on Jaume Terradas va presentar el seu llibre ‘Ecologia viscuda’.

Tanmateix, sembla que la classe política no s’ha sensibilitzat com caldria i les seves agendes continuen condicionades per la crisi econòmica, deixant la resta de temes que afecten al món, entre ells, els assumptes mediambientals, en una posició molt secundària. En aquest sentit, el director de l’IBE, destaca que un dels partits que, malgrat el desgast del tripartit, no s’ha vist tan afectat a les darreres eleccions és ICV gràcies a ‘la seva sensibilitat per la natura’.

L’àmbit econòmic, que tan agitat es mostra als darrers temps, s’ha involucrat en la preservació de la biodiversitat només quan ha vist els seus negocis afectats. Però les seves mesures són encara molt limitades, segons Bellés.

Balanç de l’any de la biodiversitat

La realitat és que la destrucció d’hàbitats i la pèrdua d’espècies, unes dues-centes per dia, la contaminació i el canvi climàtic són fets que comencen a tenir conseqüències. Clar que, com apunta Terradas, ‘d’una forma molt més gradual, no tan immediata i per això no es prioritza a les agendes polítiques, al menys no tan com la crisi econòmica’. I aquest any, malgrat els esforços, no s’han pres mesures que garanteixen la màxima preservació possible de la biodiversitat.

Tots dos científics estan d’acord que calen acords internacionals, una involucració dels països rics en el desenvolupament sostenible dels pobres i polítiques mediambiental efectives a l’àmbit global. Però també un compromís local, com suggereix Bellés ‘canviant els hàbits i conductes dels individus’ o, com explica Terradas, a través ‘d’una política de país per no només mitigar les emissions, sinó també per preparar-nos als canvis que poden arribar’, i afegeix que ‘la crisi econòmica s’hauria d’aprofitar per canviar els models de producció’.

El que fou una prioritat abans de la crisi, també hauria de ser una prioritat durant la crisi.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any