La tertúlia proscrita

Una nadala de Manel i una cançó de bressol dels Pets, en llibre-CD

  • 'Un camell d'Orient' no s'havia editat fins ara · Gavaldà ha enregistrat una versió de 'Valset' per a l'ocasió

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Bel Zaballa
18.11.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

De connexions entre els Pets i Manel, n’hi ha més d’una. El fenomen dels seguidors d’uns i altres ha fet i farà història. Els uns, amb vint-i-cinc anys a sobre, ja formen part de la història musical d’aquest país; i la desclosa dels altres, amb un sol disc al mercat, fa pensar que també en formaran part. El reconeixement dels Pets, un dels grups contemporanis més importants, pels Manel és la versió de ‘No t’enyoro‘ (‘Brut Natural’, 1994), que no s’ha editat mai, però que pot trobar-se a la xarxa. Ara tots dos grups són notícia per un mateix motiu: l’aparició d’un llibre-CD; en l’un cas, protagonitzat per una nadala, i en l’altre, per una cançó de bressol.

Què faria un camell de l’Orient, si el rei se li adormís profundament la nit més màgica de l’any? Com que ningú no pot passar sense bicicleta ni nines russes, aquest camell reparteix tots els presents que porta al gep mentre el rei cau en un son profund. És la història que canten els Manel a la nadala ‘Un camell d’Orient’ (vídeo i lletra), fins ara inèdita. I el Grup 62 en publica ara una edició ben especial que es posa avui a la venda: un llibre-disc que, a més de la cançó, inclou la lletra en forma de conte i amb il·lustracions de Roger Padilla, un dels quatre components de Manel que des de fa uns pocs mesos també posa el seu art en una secció de la revista Enderrock.

Manel va deixar d’actuar al gener per dedicar-se a compondre les cançons del segon disc. Ara les enregistra i sembla que d’ací a pocs mesos podrem sentir unes quantes cançons noves del quartet barceloní. Mentrestant, el primer i únic disc de Manel, ‘Els millors professors europeus’, s’ha guanyat el Disc d’Or per haver-se’n venut més 30.000 unitats.

El valset dolç de Gavaldà

‘Em vaig prometre no fer-te cançons / per no semblar carrincló, / però no comptava amb la teva cara de…/ nen consentit embafat de petons, / sempre emprenyant-me quan vols; / tros de baldufa, sucret esponjós, / m’has transformat en badoc’. Lluís Gavaldà, cantant dels Pets, s’havia promès que, si mai era pare, no faria cap cançó a un fill. Però fa tres anys va néixer en Lluc i no va poder-ho evitar. Li va fer una cançó de bressol, amb compàs de tres per quatre, titulada ‘Valset‘. Un ‘valset dolç’ que tancava el disc ‘Com anar al cel i tornar’ (2007). Ara ‘Valset’ també s’ha transformat en llibre, editat per la Galera, amb il·lustracions de Xavier Salomó. També s’hi inclou una versió inèdita de la peça, enregistrada per Lluís Gavaldà, sense acompanyament elèctric, per a l’ocasió.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any