Vicenç Altaió fa balanç d’un any i mig del nou Arts Santa Mònica

  • Des de la tribuna organitzada per l'Ateneu Barcelonès es va felicitar pel nou rumb d'aquest espai · Confia que aviat sigui pioner d'una xarxa europea de centres d'art i tecnologia

VilaWeb
Redacció
21.10.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El director de l’Arts Santa Mònica de Barcelona, Vicenç Altaió, va fer ahir balanç del nou espai, que fa un any i mig va estrenar imatge i projecte. Dins el cicle de tribunes de l’Ateneu Barcelonès, en un dinar a l’hotel Rivoli, Altaió es va felicitar pel nou rumb d’aquest ‘lloc de llocs’ del l’art i de la tecnologia, que ja havia aconseguit un dels principals propòsits de la nova etapa: ‘eixamplar el concepte del Santa Mònica, amb un nou codi de participació, més enllà de les seves parets’; convertir-lo en un espai interdisciplinari, ‘un sistema complex i obert’, preparat per a tots els desafiaments de les noves tecnologies (vídeos de la conferència íntegra i del debat amb els assistents).

Per Altaió, el pas següent és fer que l’Arts Santa Mònica sigui aviat un espai pioner d’una xarxa europea de centres d’art i de tecnologia, una fita molt accessible, perquè ja s’ha fet la major part de la feina necessària. Prova n’és el fòrum sobre l’accés a la cultura en l’era digital que es reunirà a l’Arts Santa Mònica del 28 al 31 d’octubre, i en què prendran part alguns dels principals experts i professionals del món.

Quan Altaió va assumir la direcció de l’Arts es va adonar de la necessitat de ‘sumar, multiplicar i interrelacionar arts’ per convertir-lo en una fàbrica de creació de cultura contemporània que pogués treballar en termes de naturalitat i de virtualitat.

Per això va eliminar la paraula ‘centre’ del nom, perquè ‘vol ser més un centre d’arts multiplicades i obert que no pas un simple centre d’art’. Tot plegat assentat en tres fonaments d’importància igual: artístic, científic i comunicatiu, i regit per un principi transversal bàsic: fer de l’Arts Santa Mònica ‘un espai de la memòria i de la innovació, tot alhora’.

Altaió va agrair en més d’una ocasió la confiança i el suport polític del Departament de Cultura i va defensar el suport institucional a l’art. ‘L’art necessita la política perquè l’art és necessari i sempre ha d’existir la promoció d’una creació artística, al marge d’allò que és mercat estricte.’

Finalment, va referir-se a l’augment de visitants del Santa Mònica i li va augurar un bon futur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any