L’Atelier, cançons melangioses per a un final d’estiu

  • El duet menorquí publica el primer disc, 'Focs Aquàtics'

VilaWeb
Bel Zaballa
19.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com els focs aquàtics que donen títol al disc, el primer àlbum de L’Atelier respira nostàlgia de principi a final. Darrere d’aquest projecte, gestat sense pressa i amb cura, hi ha Carlos Martínez i Jamie Preto, dos menorquins establerts de fa anys a Barcelona. En aquest primer disc, ‘Focs Aquàtics’ (Temps Record, 2010), presenten tretze cançons pop acompanyades d’electrònica d’autor. Una d’elles és ‘Absentisme musical’, que interpreten a l’espai VilaWeb amb guitarra i clarinet. Si sou per Menorca, avui podeu escoltar-los a sa Terrassa des Claustre de Maó, a les deu de la nit.

Carlos Martínez, doctorand de biologia, ens explica que els focs aquàtics són uns focs artificials molt tradicionals a les festes de Maó (‘i també a Es Castell!’, reivindica Jamie Preto), que són les darreres festes de l’estiu menorquí. ‘Tenen aquell punt crepuscular, del final de les festes. Per tots els menorquins que vivim fora, les festes de Maó signifiquen que aviat tocarà marxar’. I quan és hora de marxar, comença la nostàlgia, tal com reflecteixen a la primera cançó del disc, ‘Final de festa’: ‘Han tancat ses llums i anam mig gats de retirada, i pens que ja s’estiu se’n va i haurem de partir. Sort des records’.

Moltes lletres melangioses que se succeeixen en aquest disc de pop d’autor fet per dos amics que es coneixen des que tenien vuit anys, quan estudiaven plegats al conservatori. En Jamie i en Carlos van retrobar-se més tard a l’exili barceloní i, mica en mica, van anar construint el seu univers musical, concebut com un treball artesà: ‘El projecte va néixer amb la vocació de ser quelcom senzill i portàtil. Per això l’electrònica casolana es va perfilar com una alternativa molt atractiva’, explica a VilaWeb Jamie Preto, poeta i que es guanya la vida escrivint guions de televisió. ‘El nostre taller va començar amb un portàtil i unes guitarres, i d’aquí va sortir el concepte del nom del grup, l’Atelier (taller d’artistes i artesans)’.

Des d’aleshores han publicat un EP, ‘Carmie’ (autoeditat, 2007), que guanyà el premi per votació popular del concurs Sona 9, i ara aquests ‘Focs Aquàtics’, en què hi han col·laborat Helena Miquel (Élena i Delafé y las Flores Azules) i Oriol Canals i Gonçal Planas (Sanpedro). 

La música de L’Atelier és difícil d’encasellar: sí, és pop, però també és cançó d’autor i de tan en tan sorprèn amb una cançó eminentment electrònica. Un eclecticisme que també queda resumit amb el títol del disc: ‘Els aquàtics són una mena de foc que es llança a la superfície de l’aigua i, fins que no explota, no acabes de saber de quin color és’. Per saber-ho, doncs, caldrà prémer el ‘play’.

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any