La CUP exigeix transparència informativa sobre el Museu Casteller i proposa alternatives per tirar endavant el projecte

  • El projecte del Museu Casteller mostra dificultats que impossibiliten la seva execució en aquests moments

VilaWeb
Laia Toldrà
29.07.2010 - 22:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Valls va informar de l’actual situació del projecte del Museu Casteller de Catalunya. Gerard Nogués, regidor de la CUP, va manifestar la poca informació que ha proporcionat el govern de Valls sobre el tema, exigint més transparència informativa i va detallar els problemes sorgits que impedeixen el desenvolupament del Museu Casteller i fan evident que ni aquesta obra pot executar-se a l’àrea on està previst ni el Museu estarà acabat l’any 2012.

La CUP va declarar que en aquests moments la vinculació del Museu Casteller a una Àrea Residencial Estratègica (ARE) és un error, bona part de la ciutadania ja ho havia advertit i ara se’n demanen responsabilitats.

L’ARE de Ruanes i totes les actuacions de l’àmbit quedaran aturades fins el 2012 tal com va anunciar l’Ajuntament, encara que el procés administratiu previ al desenvolupament del Museu pot tirar endavant. El govern ha afirmat que fins al 2012 no es podrà començar a desenvolupar cap actuació de l’àmbit. A més a més, Incasol es troba en una situació de dèficit econòmic que “impedeix complir el conveni signat amb l’ajuntament on esdevenia el finançador de l’obra”.

Un dels problemes que destaca la Candidatura d’Unitat Popular és que els tràmits administratius aniran molt més lents del que ha informat l’ajuntament ja que el conveni de cessió està pendent del projecte de reparcel·lació. La cessió anticipada tampoc està feta, i encara que es resolgués, per fer la reparcel·lació i la urbanització dels terrenys en aquests moments s’hauria de modificar el Pla Director, cosa que alentiria més el projecte.

La CUP exposa dues opcions per tal de mantenir la ubicació del Museu Casteller al Rec de la Caballeria: la primera, dividir el Pla Director en fases d’execució i després aprovar un reparcelació de la fase on s’ubica el Museu per definir a qui correspon el terreny afectat, encara que aquesta opció entra en conflicte amb el Decret de Llei que regula les ARE, i la segona, modificar el POUM, el Pla General actual i modificar el Pla Director per deixar el Museu, aparcament i vials d’accés fora de l’àmbit de l’ARE. Però per qualsevol de les dues opcions l’Ajuntament hauria d’optar per un sistema d’expropiació.

La CUP en motiu de les exposicions anteriors proposa canviar l’ubicació del Museu Casteller en terrenys municipals o privats ja urbanitzats. La CUP va afirmar que el canvi suposaria més estalvi i menys temps.

Hi ha quatre possibles ubicacions proposades, en aquest cas terrenys ja urbanitzats. Una de les opcions és l’aparcament de l’estació d’autobusos, l’edificació està contemplada entre el carrer Filadors i els horts de damunt del torrent, es tracta de terrenys parcialment municipals i a més és una unitat d’actuació. Una altra ubicació seria al Portal Nou, al solar de davant de Ca l’Amada, on s’està enderrocant l’edifici ubicat al final del carrer Tomàs Caylà amb carrer del Mur, són terrenys municipals dividits en ARI 1 i ARI 2. ARI 1 disposa d’una edificabilitat de 850 metres quadrats i l’ARI 2 de 695, per tant l’edificabilitat total és de 1545 metres quadrats. També van proposar el solar de Ca Figueras, ja que disposa de 1434 metres quadrats dels quals es poden edificar 900 metres quadrats per planta i se’n poden deixar 500 lliures, de manera que seran edificats 3600 metres quadrats, tenint en compte que el Museu pot tenir 4 plantes. O bé, al solar del costat del Teatre Principal on es podrien edificar 1560 metres quadrats i deixar un pati de 60 metres quadrats, o fins i tot es podrien edificar 800 metres quadrats més si es comprés la casa següent.

La CUP ha titllat a l’ajuntament de no haver fet una bona gestió amb aquest projecte i de no haver mostrat prou transparència informativa sobre el tema, Gerard Nogués, regidor de la Candidatura ha afegit que l’Ajuntament ha fet ús d’una “política de maqueta”. A més a més, a explicat que la CUP ha informat a les colles castelleres de les noves propostes tot i que l’Ajuntament no hagi comptat amb elles de manera activa per aquest projecte considerant que han de tenir més participació i que s’hauria d’haver comptat més amb el seu paper, ja que aquest és un projecte molt preuat pels vallencs, però sobretot per les colles castelleres i per tot el món casteller en general. També la Plataforma Valls Viu, contrària a l’ARE de Ruanes, ha enviat recentment una carta a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i a les Colles vallenques per explicar la difícil situació que al seu parer es troba el Museu Casteller pel fet d’estar vinculat a la planificació urbanística de l’ARE.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any