López Tena i Uriel Bertran pleguen dels seus càrrecs a CiU i ERC després que el parlament ha aturat les iniciatives de referèndum

  • CiU i ICV es fan enrere en la IP i ERC vota també contra la ILP · ERC avisa Bertran que per dimitir formalment del consell nacional ha de renunciar a l'escó

VilaWeb
Redacció
13.07.2010 - 12:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya ha aturat la possibiltat de convocar un referèndum oficial d’autodeterminació a Catalunya. La mesa del parlament ha reconsiderat una iniciativa popular (IP) presentada al maig per la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència, i no ha admès a tràmit una iniciativa legislativa popular (ILP), que aquesta entitat va presentar dilluns passat per obrir una nova via, seguint els passos de la consulta sobre la Diagonal celebrada a Barcelona. CiU i ICV havien votat amb Esquerra a favor de la IP per convocar el referèndum però s’han fet enrere després que el Consell de Garanties Estatutàries afirmés que és contrària a l’estatut (dictamen, pdf). Tots els grups, també Esquerra, han votat contra la ILP.

D’una altra banda, la mesa del parlament ha decidit per unanimitat no admetre a tràmit la ILP presentada el passat 5 de juliol, que demanava una proposició de llei de convocatòria i regulació de consulta popular no referendària per copsar l’opinió sobre la independència de Catalunya.

Alguns partits han basat la seva decisió en un informe dels serveis jurídics del Parlament, que aquesta vegada ha dictaminat que el referèndum queda fora de l’abast competencial de la Generalitat i que el contingut és substancialment equivalent al d’altres ILP no admeses a tràmit per la mesa aquesta mateixa legislatura.

La dimissió de López Tena i Bertran

El jurista Alfons López Tena ha dimitit del seu càrrec de conseller nacional de CDC després del rebuig de l’admissió a tràmit de la iniciativa popular (IP). López Tena, que manté tot i així la militància al partit, ha dit que es tracta d’una decisió personal que ha pres perquè creu que els partits han posat per davant la seva posició política, que és contrària a la democràcia. El jurista considera que la mesa ha pres una decisió política i ha assegurat que en els pròxims dies tant ell com el també promotor de la IP, Uriel Bertran, en donaran una resposta política.

El diputat d’ERC, Uriel Bertran, ha anunciat també que abandona el consell nacional del partit després que l’únic representant d’ERC a la Mesa del Parlament, el president Ernest Benach, hagi rebutjat la tramitació de la ILP per convocar un referèndum. Si bé Benach ha defensat en solitari que segueixi la tramitació de la IP per convocar el referèndum en base a la llei de consultes tot i el dictamen contrari del Consell de Garanties Estatutàries, ha rebutjat la tramitació de la ILP que els promotors van plantejar per burlar la sentència del TC sobre l’estatut que bloquejava la IP.

Uriel Bertran no deixa la formació ni renuncia a ser cap de llista per Badalona, ja que no ho veu incompatible amb la condició de militant de base sense càrrecs orgànics. Bertran ha dit que la decisió dels partits polítics catalans ‘és vergonyosa’ i un acte de ‘covardia política’, perquè posa ‘un morrió’ al poble català, i ha afegit que el sistema ‘és podrit’.

ERC ha avisat a Bertran que si vol dimitir formalment del consell nacional haurà de renunciar al seu escó al Parlament. En qualsevol cas, Bertran pot optar per una mena de renúncia ‘de facto’, simplement deixant d’assistir a les reunions del consell nacional, però formalment seguirà sent conseller nacional mentre sigui diputat.

Alfons López Tena i Uriel Bertran, en nom de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència, van presentar al parlament una segona iniciativa que seguia els passos que l’Ajuntament de Barcelona va fer en la consulta sobre la Diagonal, la qual ningú no ha declarat il·legal fins ara.

En aquest reportatge VilaWeb exposava el camí que havia de seguir la iniciativa original i que ara s’ha estroncat, paradoxalment, no per les interferències del TC i del govern espanyol, sinó per la voluntat del parlament català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any