Èxit incontestable d’una jornada històrica

  • L'independentisme col·lapsa Barcelona en una manifestació sense precedents · Tot el passeig de Gràcia i la Gran Via, plens de manifestants · La capçalera s'ha hagut de dissoldre perquè no podia avançar donada la participació massiva

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.07.2010 - 18:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Centenars de milers de ciutadans de tot el país han col·lapsat avui el centre de Barcelona en una manifestació sense precedents (seguiment en directe) contra la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’estatut. A un quart de set ha començat molt lentament la manifestació, coordinada per Òmnium Cultural amb el suport de mil cinc-centes entitats i partits, i ben aviat ha quedat tot el recorregut previst (Passeig de Gràcia de Diagonal a Gran Via i Gran Via de Passeig de Gràcia fins a plaça Tetuan) completament col·lapsat fins al punt que la capçalera, amb milers de ciutadans davant i darrere, gairebé no pot avançar i s’ha hagut de dissoldre. A la capçalera hi han anat els sis presidents i ex-presidents de la Generalitat i del parlament: José Montilla, Ernest Benach, Pasqual Maragall, Jordi Pujol, Joan Rigol i Heribert Barrera.

La manifestació és multitudinària i hi participen entitats i partits de tot el país. L’Obra Cultural Balear, juntament amb una plataforma formada per la majoria de partits de de les Illes (PSIB-PSOE, UM, PSM, ERC, EAV, Iniciativa d’Esquerres, els Verds i Entesa per Mallorca), també hi participa, després de la concentració d’ahir a la plaça de Cort de Palma, que ja va aplegar centenars de persones. Acció Cultural del País Valencià ha organitzat autocars des de la majoria de comarques del País Valencià. Una desena d’autocars han anat a Barcelona des de Catalunya Nord, promoguts pel Casal Català Jaume I de Perpinyà i per partits polítics.

Sentència un dia abans

Precisament ahir el Tribunal Constitucional espanyol va fer pública la sentència íntegra contra l’estatut d’autonomia de Catalunya, una sentència que ataca les bases de l’autonomia i de la normalització lingüística (trobareu ací el pdf amb el text íntegre): defensa la primacia de la llengua espanyola, diu que la constitució només reconeix la nació espanyola i retalla les competències de la Generalitat en aspectes clau com la divisió territorial, la recaptació d’impostos, la legislació sobre les caixes, la convocatòria de referèndums i el poder judicial. La publicació s’ha fet hores abans de la gran manifestació contra la sentència, fet que ha inflamat les hores prèvies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any