La consulta sobre la Diagonal deriva en un plebiscit sobre el govern municipal

  • La polèmica consulta sobre la reforma de la Diagonal a Barcelona va començar ahir amb fallades tècniques en alguns punts presencials i a internet · Els partits de l'oposició acusen Hereu d'amagar l'opció C

VilaWeb
Redacció
11.05.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consulta sobre la Diagonal de Barcelona es va convertint en un plebiscit sobre el govern municipal. Tot just començada la consulta que es tancarà diumenge al matí, els partits de l’oposició critiquen al batlle Hereu que oculti deliberadament l’opció C. L’èxit d’aquesta opció de vot o una participació molt baixa serien resultats de mal gestionar per un govern que ha fet d’aquesta consulta un símbol del seu mandat.

Ahir, primer dia de votació ciutadana sobre la reforma de la Diagonal, algunes incidències tècniques van impedir que hom pogués votar a vuit punts presencials i a internet en alguns moments de la jornada. Fins i tot el batlle, Jordi Hereu, va tenir dificultats per a votar a primera hora del matí, a la seu del districte de les Corts. Segons l’ajuntament, almenys vuit centres van fallar, d’un centenar, encara que va recalcar que eren incidències puntuals que es resoldrien ràpidament.

L’oposició acusa el govern municipal de fer joc brut

El portaveu del grup municipal de CiU, Joaquim Forn, va retreure al govern municipal el ‘joc brut fet durant el primer dia de consulta sobre la Diagonal… El govern ha fet molt bé la tasca d’autopropaganda i malament la preparació tècnica de la consulta’. A CiU, no li plau la feina dels informadors a les seus de votació presencial, que han d’informar tan sols de les opcions A i B, segons que els han aconsellat, amb l’argument que ‘l’opció C és la de no fer-hi res’; però aquesta ocultació ‘trenca la neutralitat de l’administració municipal’.

La portaveu municipal del PP, Àngels Esteller, critica l’opacitat del procés i el malbaratament de recursos. Concretament, deplora que el govern se serveixi dels punts presencials per fer propaganda i per indicar a la gent què havia de votar.

ERC diu que hi ha interessos externs a la consulta que en fan un plebiscit

La portaveu del grup municipal d’ERC, Ester Capella, considera que hi ha massa interessos, del PSC i de CiU, que no tenen a veure amb la consulta. Segons ella, aquests partits no han entès la raó de la consulta: no han de fer campanya per cap de les opcions, sinó concentrar-se en la participació. Però han portat la consulta a una situació equívoca, com si fos un plebiscit sobre el govern.

El govern municipal no accepta les crítiques i anima a la participació

El govern de la ciutat, presidit per Jordi Hereu, respon a aquestes acusacions dient que no és cert que s’hagi amagat informació sobre l’opció C; que la consulta oberta ahir és una consulta sobre la reforma de la Diagonal; de cap manera un plebiscit sobre l’obra de govern. A banda, va animar tothom a votar: ‘La votació s’acaba d’obrir i durant tota la setmana les urnes electròniques es mantindran obertes per definir la futura Diagonal que volem.’ Cal, doncs, que ‘tothom s’informi i que voti en conseqüència, perquè és la primera consulta a la ciutat de Barcelona sobre una qüestió transcendent.’

Fonts de l’ajuntament van explicar ahir a VilaWeb que el govern municipal no havia pas fixat cap objectiu de participació concret. De fet, Jordi Hereu va dir que acceptaria el resultat de la consulta, fos el que fos, i que una participació inferior al 50% del cens seria igualment vinculant, encara que el ple aprovés aquest sostre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any