Les protestes contra la ‘llei Sinde’ es traslladen a Barcelona

  • Simultàniament a la cimera de ministres de Cultura de la UE, les plataformes contràries al tancament de webs fan un contrafòrum

VilaWeb
Redacció
29.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La protesta contra el projecte de llei d’economia sostenible, aprovat pel govern espanyol, que conté la polèmica disposició sobre les descàrregues d’internet i el tancament de webs, continua fent passos. Simultàniament al Fòrum Europeu de les Indústries Culturals que, a instàncies de la presidència espanyola de la Unió, aplega a Barcelona els ministres de Cultura europeus, les plataformes contràries a la llei obren el (D’) Evolution Summit.

L’heterògenia plataforma Red Sostenible, integrada per ‘la comunitat creativa i la societat civil’, el grup de Facebook Manifest en Defensa dels Drets Fonamentals d’InternetCreative Commons i eXgae, volen proposar amb aquest contrafòrum solucions legals pràctiques a la situació actual de descàrregues d’internet i, alhora, defensar un model de cultura que beneficiï tothom, ciutadans i creadors. També volen transmetre a la classe política que internet té memòria: ‘No votarem qui, en el tràmit parlamentari, combregui amb les retallades de la xarxa de xarxes.’ El (D’) Evolution Summit és una més de les accions de pressió preparades per a fer arribar aquest missatge. La setmana passada van començar enviant una carta a tots els ministres de Cultura de la UE.

Avui mateix hi ha hagut un Cobrador del Track, un personatge crític amb la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) que advoca per un repartiment just dels drets d’autor, i dos nois han passejat al matí per Barcelona ‘en cerca de l’amic americà’: és a dir, algun ciutadà dels EUA que serveixi per a contactar amb l’ambaixador dels Estats Units, en una paròdia de la pressió que els lobbies privats nord-americans exerceixen sobre el govern espanyol. Per demà dimarts hi ha programades moltes activitats durant tot el dia al Fossar de les Moreres, com una performance de l’artista Leo Bassi.

 

Primera jornada del Fòrum Europeu

A la inauguració del Fòrum Europeu d’Indústries Culturals, la ministra de Cultura espanyola, Ángeles González-Sinde, ha dit que la reunió ha de servir per a impulsar el protagonisme de la cultura en l’economia i ha instat les institucions europees al consens per a reorientar el model productiu cultural. Sinde ha demanat respecte per als treballadors culturals i ha reiterat que el dret del ciutadà d’accedir a la cultura no ha d’estar renyit amb el pagament i la retribució als creadors. La ministra ha remarcat la prioritat de les polítiques que aprofitin el talent ‘perquè cada creador, al generar la seva obra, crea ocupació’. S’ha referit a Gaudí com el creador que encara avui ‘genera en un dia més ocupació que els que menyspreen els creadors’ i ha recordat que la lògica que vertebra el model espanyol d’accés als continguts de la xarxa és el ‘respecte als drets dels treballadors culturals, la lògica que només poden témer els que s’estan enriquint a costa dels creadors’.

També han participat en l’acte d’inauguració el batlle de Barcelona, Jordi Hereu; la presidenta de la Comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu, Doris Pack; la directora general, Odile Quintin, i l’escriptor i divulgador científic Eduard Punset. A la tarda s’ha presentat la versió preliminar del Llibre verd sobre les Indústries culturals i creatives.

Les paraules de Sinde i la resta de ponents a la primera jornada del Fòrum han rebut les crítiques dels organitzadors del (D’) Evolution Summit. ‘És un enfocament per a protegir els models econòmics d’una classe de lobbies’, segons la membre de Red Sostenible Simona Levi. Ha criticat que no s’hagin tingut en compte alternatives que van des de Spotify i el programari lliure fins a fórmules col·laboratives basades en l’accés i no en la propietat. ‘El Fòrum planteja que la cultura ha de ser el centre, però la gent que s’hi ha convidat és la que pertany al món tradicional, als models que ara estan en crisi’, ha afegit Jaron Rowan.

   “Internet es lo opuesto a lo que se imagina Sinde”, concluyó Levi, segura de que “no se pueden poner puertas al campo” y que la disposición de la Ley de Economía Sostenible que plantea el cierre de webs ‘piratas’ no es más que una “operación de control”. “Es una ley que deja abierta la posibilidad a varios tipos de censura”, criticó.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any