Descobrint Gabriel Ferrater

  • El bloc del documental 'Metrònom Ferrater' és un viatge deliciós per la vida del poeta, que aporta material inèdit no inclòs a l'audiovisual

VilaWeb
Redacció
27.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A l’Arts Santa Mònica, dijous, i al Canal 33, divendres, s’hi projectarà el documental ‘Metrònom Ferrater‘, dirigit per Enric Juste amb la col·laboració del programa literari ‘L’hora del lector’ d’Emili Manzano. El documental, de 56 minuts, conté el testimoni d’una vintena de personatges que van conèixer Gabriel Ferrater i que l’han estudiat. El designi dels responsables és d’oferir una imatge completa i equànime del poeta, lingüista, traductor, crític d’art i de literatura i professor universitari. Inevitablement, és molta la informació que es va descartar durant el muntatge. Ara, de mica en mica, aquesta s’ofereix al bloc del mateix nom. El bloc de ‘Metrònom Ferrater’ permet de continuar el viatge apassionant per la vida de Ferrater.

Així, el bloc pren uns nous usos: el material, de gran interès per als ferraterians, no es perd, i es manté l’interès pel poeta i pel treball documental.

La germana petita de Gabriel Ferrater, Amàlia Ferrater, protagonitza el fragment triat que podeu veure a VilaWeb i que no s’inclou en el documental. Explica que fins als deu anys els seus pares no els van portar a l’escola. Només tenien una ‘fräulein’ que ensenyava alemany als nois i un gimnasta ben plantat que ajudava els petits Ferrater a tonificar la musculatura pels voltants del Picarany.

El documental ‘Metrònom Ferrater’ inclou el testimoni valuós de la nord-americana Jill Jarrell, dona de Gabriel Ferrater del 1964 al 1966 (any de la separació, el divorci no vingé fins el 1969), que és l’autora dels versos que encapçalen ‘Les dones i els dies’ i que és la primera vegada que accepta una entrevista; dels escriptors Mario Vargas Llosa i Jaime Salinas, de l’editor Josep M. Castellet, una altra mussa Isabel ‘Cateta’ Rocha, especialistes com Jordi Cornudella i Núria Perpinyà, l’agent literària Carmen Balcells…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any