Barnasants convida a la reflexió cultural i lingüística sota el lema ‘Països Valencians’

  • El concert de presentació del nou disc de Cesk Freixas inaugura avui el festival de cançó, que ha programat un centenar de concerts · El festival estrena dos guardons propis i es clourà, per primera volta, a València  

VilaWeb
Bel Zaballa
15.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El festival de cançó Barnasants arriba als quinze anys amb una programació més densa que mai: un centenar de concerts, entre avui i el 28 de març, amb un recital antològic de Raimon i amb homenatges a la revolució mexicana, a la Nova Cançó i a Víctor Jara. De les novetats, en ressalten els dos guardons que s’atorgaran per primera vegada (el Premi de Cançó d’Autor i el Premi a l’Activisme Cultural) i el concert de cloenda, que es farà per primera volta a València, amb l’actuació d’Òscar Briz.

L’encarregat d’obrir el festival és Cesk Freixas que, juntament amb els Altres Bandais, presentarà el seu tercer disc, ‘La mà dels qui t’esperen’, a l’Auditori de Barcelona (avui, a les 20.30). D’aquest disc, en parlava Freixas mateix fa pocs dies en una entrevista de VilaWeb TV, alhora que n’interpretava en directe per als nostres lectors la cançó ‘Diuen‘. En aquest concert tan especial, Freixas no solament tindrà la companyia dels seus inseparables ‘bandais’, ans també la de Natxo Tarrés, membre de Gossos, del cantant Pau Alabajos i dels poetes David Caño i Carles Rebassa.

Durant dos mesos passaran pels escenaris del festival (Luz de Gas de Barcelona, l’Auditori Barradas de l’Hospitalet, el Teatre Zorrilla de Badalona, l’Auditori de Girona i la Casa de la Música de Terrassa) Quimi Portet, Joan Isaac i Luis Eduardo Aute, Lluís Gavaldà, Miquel Gil i Manel Camp, Remigi Palmero, Ester Formosa, Jabier Muguruza, Ivette Nadal, Oliva Trencada, Verdcel, etc. Dels concerts de la programació internacional, cal parar esment en aquests: el del renovador de la cançó italiana, Gianmaria Testa; el de Franklin Quezada, un dels exponents de la música popular de l’Amèrica Central; el de Roberto Vecchioni, que actua amb el festival italià Tenco; el de l’uruguaià Daniel Viglietti; i el de Maria de Medeiros, una de les artistes més notables de la música portuguesa.

Homenatges

En l’escaiença del cinquantè aniversari de la Nova Cançó, el Barnasants ha preparat dos concerts commemoratius: en l’un, el 12 de febrer, Marc Parrot hi presentarà el seu últim disc, ’50 anys de la Nova Cançó’ en un espectacle dirigit per Ramon Simó; l’altre, el 25 de març, consistirà en un recital antològic de Raimon, que interpretarà cançons pròpies i poemes musicats.

Encara dins els homenatges, i ara que fa poc que els xilens van poder sepultar Víctor Jara, trenta anys després d’haver estat assassinat, el Barnasants li farà un homenatge particular, amb una exposició de cartells dels seus concerts. L’exposició, la inaugurarà la seva vídua, Joan Jara, a l’Auditori Barradas, el mateix lloc on el xilè Manuel García oferirà un recital el 26 de febrer.

Barnasants també proposa enguany un recital per a la xicalla, a càrrec de Toni Giménez, que oferirà una actuació amb cançons de Xesco Boix, icona de la música folk i de l’animació infantil, mort ara fa vint-i-sis anys.

Cloenda valenciana

Per primera volta en els quinze anys d’història del festival el concert de cloenda es farà a la sala Black Note de València, amb la música d’Òscar Briz, un dels noms primicers de la renovació de la cançó d’autor del sud del país. Amb aquest concert, que serà enregistrat per a la col·lecció discogràfica Barnasants, els organitzadors volen fer ‘un acte d’afirmació i d’unitat del territori cultural i lingüístic català’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any