Joan Blanch: ‘Els socialistes fem falta en el projecte de la independència’

  • Entrevista amb l'ex-batlle de Badalona pel PSC

VilaWeb
Redacció
11.01.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joan Blanch (1937), que va ser batlle de Badalona pel PSC entre el 1983 i el 1999, es declara en aquesta entrevista, clarament i amb contundència, en favor de la indepèndència de Catalunya. Blanch, que diu de si mateix que és ‘xarnego’, fill de català i gallega, i de la classe obrera, defensa la independència des de la òptica socialista: ‘Qui més es beneficiaria de la independència seria la classe treballadora catalana. Hi ha molta gent menuda del socialisme que està en aquesta posició, i en el projecte independentista, hi fan falta els dirigents del PSC: ara ja es coneixen Espanya perquè l’han tractada’.

Espanya la defineix com ‘un muntatge ideològic dels governants de Castella’ i creu que ‘ja no podem continuar volent reformar Espanya. Que la reformin ells, però sense els nostres diners’ Que ens deixin en pau. Tenim dret a l’autodeterminació com recull la carta de les Nacions Unides’

Joan Blanch va ser expulsat del PSC el 1999.  Segons Blanch ell s’havia negat a marxar a mig mandat per donar relleu a un altra persona i el partit va acabar posant una altra candidat per a les eleccions. Ell va fundar un partit nou, que no va aconseguir entrar al consistori. En l’entrevista es mostra crític amb el PSC i ‘l’excesiu pes del Baix Llobregat dins la direcció’ però no mostra amargor i es segueix definint com a socialista.

Els darrers deu anys Blanch ha viscut més allunyat de la política, però la setmana passada va assistir com a oient a una reunió informativa de la CUP de Badalona per a parlar sobre la convocatòria d’un referèndum per la independència a Badalona, la tercera ciutat en nombre d’habitants de Catalunya.  Ell es va oferir per ajudar en el que fes falta.

Blanch, com Xavier Rubert de Ventós, o Jaume Sobrequés, és un veu de dins, o a prop, del PSC, que es decanta clarament a favor de la independència.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any