Especial 13-D (3): Osona, la comarca amb més consultes

  • En el tercer i últim capítol de l'informatiu Especial 13-D us expliquem des de Vic com s'han organitzat les consultes d'Osona . També parlem amb la Coordinadora nacional de les previsions sobre l'endemà del 13 de desembre

VilaWeb
Redacció
11.12.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comarca d’Osona és la que més referèndums farà el 13 de desembre (trenta-quatre), amb la bossa de votants més gran (118.000). En aquest tercer capítol de l’Especial 13-D hem parlat amb Alfons López Tena, director executiu de la plataforma Osona Decideix, sobre l’organització de les consultes, que en aquesta comarca s’ha fet d’una manera exemplar.

Alfons López Tena explica l’exigència de participació i els protocols que han de convertir l’exercici en un èxit, segons els estàndards internacionals. És de subratllar la consigna amb què s’ha organitzat la consulta a Osona: ‘La millor manera de demostrar que podem ser un estat és exercint d’estat.’ El desplegament de campanya fet a la comarca d’Osona, amb més de dos mil voluntaris i un pressupost de tan sols seixanta mil euros (inclosos també tots els processos fora de la campanya) supera, en alguns aspectes, el que és habitual en campanyes electorals convencionals.

Una de les mostres de l’impacte que pot representar la consulta de diumenge és la presència de mitjans de tot Europa, que arriben aquests dies als pobles del nostre país per preparar reportatges. Canals com la BBC o mitjans de prestigi internacional han enviat periodistes a seguir l’esdeveniment, tal com han fet alguns partits nacionalistes o independentistes de nacions sense estat. En aquests moments hi ha una quarantena de mitjans acreditats.

Després del 13-D

Anna Arqué, portaveu de la Coordinadora de les consultes, explica en aquest tercer capítol de l’Especial 13-D les expectatives que hi ha per a l’endemà del 13 de desembre. Arqué explica que ciutats importants del país com Girona, Lleida i probablement Barcelona ja es preparen per a organitzar les consultes l’any vinent i especula sobre la possibilitat que no calgui fer consultes promogudes per la societat civil durant gaire temps més, potser perquè arribarà el moment que serà el parlament i els representants del poble que prendran la iniciativa i convocaran un referèndum vinculant. A més, ja s’ha començat a impulsar una plataforma de càrrecs electes municipals a les Illes per a poder convocar-hi també cosultes, especialment a Mallorca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any