Google presenta el sistema operatiu Chrome OS

  • És capaç d'engegar un ordinador en menys de deu segons · No es podran comprar ordinadors amb aquest sistema fins d'aquí a un any

VilaWeb
Redacció
20.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Google ha presentat un nou sistema operatiu anomenat Chrome OS (vídeo) pensat especialment per a portàtils de butxaca i que funciona únicament amb aplicacions web. Ara, d’rdinadors amb aquest sistema operatiu, no se’n podran comprar fins d’aquí a un any, ha anunciat Google. Mentrestant, caldrà esperar, però, com que és de codi obert, els desenvolupadors ja poden descarregar-se’l per saber com és per dins i provar com funciona en sistemes virtuals.Google no prepara, de moment, cap sistema operatiu per a ordinadors de sobretaula, sinó més aviat per a portàtils complementaris pensats per a treballar sempre connectats a internet. És un experiment molt innovador (vídeo) que ha de poder engegar un ordinador en menys de deu segons. Elimina molts processos que fan els ordinadors convencionals quan engeguen i, tot i que es basa completament en aplicacions web, és capaç de detectar el maquinari de l’ordinador i fins i tot les impressores que hi hagi connectades.

Tal com indica el nom, Chrome OS s’assembla molt al navegador de Google, Chrome. De fet, funciona d’una manera molt semblant, i moltes de les aplicacions web s’obren com si fossin tan sols una pestanya més del navegador. Aquest sistema operatiu no té escriptori; tot s’estructura al voltant del navegador. Tampoc no s’hi ha d’instal·lar res, ni actualitzar-ne cap programa. De fet, ni tan sols es pot fer.

Segons Google, això també fa que l’ordinador sigui més segur. Cada aplicació funciona aïllada de les altres, sense poder-les afectar, de manera que un virus no pot infectar l’ordinador. De fet, Chrome OS ni tan sols preveu que calguin antivirus. Cada vegada que l’ordinador s’engega Chrome OS verifica la integritat del codi i, si hi observa disfuncions, el repara abans d’engegar.

Una de les obsessions dels desenvolupadors, segons els responsables de Google, és la velocitat. Volen aconseguir que l’ordinador funcioni tan fluidament i ràpida com un televisor, i per això han eliminat tots els processos del sistema que han considerat innecessaris.

Google preveu d’enllestir una versió del sistema per a comercialitzar-la d’aquí a un any, aproximadament. Tot i que aquesta primera versió s’ha pensat especialment per a portàtils de butxaca barats, no descarta d’ampliar-la, més endavant, pensant en tota mena d’ordinadors.

Aquesta és, doncs, una passa més de Google per a fer la competència als principals fabricants de sistemes operatius, Apple i Microsoft, però sobretot a Microsoft, que amb el Windows 7 espera guanyar terreny al mercat dels portàtils de butxaca.

Enllaços
Recull de vídeos de Chrome OS al canal de Chrome a YouTube.
Google Blog: ‘Releasing the Chromium OS open source project’.
Mashable: ‘Google Reveals Details of Chrome OS’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any