Amadeu Casellas abandona la vaga de fam per problemes greus de salut

  • Desenes de furgons dels mossos han acordonat la concentració a Barcelona i la manfiestació s'ha acabat desconvocant

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.10.2009 - 20:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amadeu Casellas va abandonar dimecres la vaga de fam, després de cent dies, per problemes greus de salut, segons s’ha sabut ara. El pres va patir dues crisis greus que van fer que estigués a punt d’entrar en coma, de manera que ell mateix va decidir posar-hi fi, tenint en compte que ja hi havia una autorització judicial per a administrar-li alimentació de manera forçosa. Cap a les vuit del vespre, els organitzadors han desconvocat la marxa prevista, atès que no han volgut fer el recorregut que els oferien els mossos.Els agents de la policia han informat als manifestants que, en no haver comunicat prèviament la manifestació, només podien fer-la pel passeig Colom. Els manifestants no ho han acceptat i per això, després de dues hores concentrats a la rambla del Raval, envoltats de més de vint-i-cinc furgons dels mossos, han desconvocat la marxa.

Aquestes últimes setmanes el grup de suport ha incrementat la pressió per a demanar una solució a la situació del pres. Així, ahir van ocupar simbòlicament l’edifici de Catalunya Ràdio per protestar pel silenci informatiu sobre el cas.

El dia set d’octubre, una setantena de persones es van aplegar davant de la Direcció General de Serveis Penitencaris, a Barcelona, amb l’objectiu que la família es pogués entrevistar amb el responsable de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Albert Batlle, tal com demanen reiteradament. Però només van aconseguit la promesa de fixar una data per citar-se més endavant.

Una seixantena d’artistes defensen la llibertat de Casellas

A part de les accions, el grup de suport ha impulsat una recollida de signatures per denunciar la situació. Una seixantena d’artistes han signat un manifest (pdf) exigint al govern la llibertat del pres. Alguns d’ells són els músics Natxo Tarrés, Gerard Quintana, Titot, Manu Chao, Fermin Muguruza, el diputat Joan Tardà, els periodistes Matthew Tree i David Fernàndez, la presidenta de la FAVB, Eva Fernandez, el director de cinema Antonio Chavarrías Ocaña, l’editor Enric Pedascoll i el dibuixant Carlos Azagra Garcia. A la carta, adreçada a la consellera de Justícia, Montserrat Tura, i al secretari general de Serveis Penitenciaris, Albert Batlle, demanen ‘una ràpida solució favorable a la dignitat del pres’, de qui diuen que tenen constància de l’extrema situació personal en què es troba, atès que ‘sense tenir delictes de sang, porta més de vint-i-tres anys empresonat’.

La vaga de fam

Amadeu Casellas és un pres anarquista català que porta més de vint-i-tres anys empresonat, acusat de robatoris a entitats bancàries als anys setanta per finançar lluites obreres. Aquesta ha estat la tercera vaga de fam de Casellas per ‘incompliment de les promeses dels serveis penitenciaris’ i per ‘les males condicions de les presons catalanes’. Concretament, el motiu d’aquesta darrera vaga de fam era ‘el trencament de l’acord’ dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya, que amb el Síndic de Greuges, van oferir-li, el setembre del 2008, en canvi d’abandonar la vaga de fam anterior, que va durar 77 dies. Segons aquell acord, el març del 2009 li havien de concedir el tercer grau restringit i, més endavant, la llibertat, després de vint-i-tres anys de presó. Quan acabava de començar la tercera vaga de fam, el juliol passat, Casellas fou traslladat de Can Brians a Quatre Camins, li van aplicar el primer grau i el van aïllar, acusat d’haver escrit uns textos apareguts a internet.

Enllaços
Bloc del grup de suport a Amadeu Casellas.
Notícies relacionades a VilaWeb: Un grup d’artistes del país demana al govern que resolgui la situació d’Amadeu Casellas | Familiars de Casellas no aconsegueixen de reunir-se amb el responsable de Serveis Penitenciaris | El pres anarquista Amadeu Casellas explica en una carta els motius de la vaga de fam.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any