‘El jardí dels cinc arbres’ torna Espriu a l’escenari

  • La peça, dirigida per Joan Oller, inaugura avui al vespre la Temporada Alta d'enguany

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.10.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Em penso que Espriu serà recordat per la seva reflexió sobre la condició humana.’ Parla Joan Oller que avui al vespre inaugurarà Temporada Alta amb ‘El jardí dels cinc arbres’: un musical, perquè s’hi canten cançons, i una adaptació de textos narratius i poètics de Salvador Espriu, més alguns retalls de premsa. El muntatge, segons que va subratllar Oller, és dedicadíssim a qui ens va ensenyar a adaptar Espriu. En memòria, doncs, de Ricard Salvat.’El jardí dels cinc arbres’ és el pati de la casa familiar d’Arenys, on, de petit, Salvador Espriu passava els estius. Per aquest pati transitaran la Tereseta, la Maria Castelló, l’Esperanceta Trinquis, el patge Sembobitis, la Bòtil, el drapaire Quel·la i Salom, fill de Sinera, l’arcàdia de la infantesa del poeta.

L’adaptació, que deixa de banda la producció teatral d’Espriu, ha anat a cura d’Iban Beltran i Joan Oller. La tria, segons que va dir Oller en la presentació de l’espectacle, s’ha fet seguint allò que en Pla deia a la Montserrat Roig: ‘Senyoreta, si no ho entén sa mare, llenci-ho, no ho escrigui.’ I, com en els musicals (va afegir), que, quan ja han dit trenta vegades ‘Maria’ (‘West Side Story’), ho acaben dient cantant, a ‘El jardí dels cinc arbres’, també s’hi canta. Espriu, naturalment, amb música de Raimon i d’alguns altres cantants que n’han compost de nova per al muntatge, com Paco Ibáñez, Toti Soler i Joan Manuel Serrat.

L’elenc, de luxe, és format per Montserrat Carulla, Àngels Poch, Joan Anguera, Ivan Benet, Paula Blanco, Enric Majó, Eduard Muntada, Victòria Pagès i Sílvia Pérez Cruz acompanyada, al piano, de Dani Espada.

‘El jardí dels cinc arbres’ és una coproducció del Canal – Centre d’Arts Escèniques de Salt/Girona, el Centre d’Arts Escèniques de Reus, el Teatre Principal de Palma i el Centre d’Arts Escèniques de Terrassa. Ara com ara, se’n faran representacions al Teatre Municipal de Girona, el 2 i 3 d’octubre; al Teatre Fortuny de Reus, el 6 de novembre; al TNC (Teatre Nacional de Catalunya), del 19 al 25 de novembre; i al Teatre Municipal de Palma, el dia 12 de desembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any