El Festival Internacional va tancar la setmana de la poesia a Barcelona

  • Us oferim un vídeo del cant valencià interpretat al museu Marès dins el Festival de Poesia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.05.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de cent activitats relacionades amb la poesia han omplert Barcelona tota la setmana. Montserrat Abelló, David Castillo i Enric Casasses són alguns dels poetes que han recitat a la ciutat. Els moments culminants de ‘Barcelona poesia‘, els homenatges a Joan Brossa i Joan-Salvat Papasseit, van viure’s durant el cap de setmana. ‘Els actes han estat més plens que mai’, ha dit a VilaWeb David Castillo, coordinador general de la setmana de la poesia.

A més, els actes paral·lels al ‘Barcelona Poesia’ gairebé han triplicat els dels altres anys. Quan va començar aquesta festa poètica, els convidats eren escriptors coneguts i consolidats, però ara ja no cal convidar escriptors de renom per atreure el públic. ‘En els moments de crisi la gent té més temps per a si mateixa’, diu Castillo, que valora molt positivament l’afluència de gent a la setmana poètica d’enguany.

El punt final de ‘Barcelona Poesia’ és el Festival Internacional de Poesia, que es va fer el 27 de maig al vespre al Palau de la Música Catalana. Grans veus de la poesia contemporània, i algunes de no tan consagrades, van estendre un pont entre la península i Llatinoamèrica. Els poetes convidats van ser els catalans Josep Lluís Aguiló i Màrius Sampere, l’argentí Arturo Carrera, el colombià Darío Jaramillo, el mexicà José Emilio Pacheco, l’asturià Xuan Bello, els espanyols Olvido García Valdés i Marina Oroza, la cubana Reina María Rodríguez i el portuguès Pedro Tamen.

Vídeo del cant d’estil valencià

El cant d’estil valencià va ser una de les primeres activitats del ‘Barcelona Poesia’ d’enguany. Dijous el versador Josemi Sánchez va dictar els versos als cantadors Aparicio Apa i Trini Carballo (vegeu el vídeo d’una selecció d’aquest espectacle).

Poesia durant el crepuscle i homenatges a Brossa i Papasseit

Divendres, a hora foscant i a Montjuïc, Enric Casasses i Blanca Llum Vidal hi van fer un combat poètic. Poques hores després, a la Virreina, Joan Brossa, l’home que va convertir en poesia tots els moments de la vida quotidiana, era objecte d’un homenatge. Hi van participar J. M. Calleja, Xavier Sabater, Pere Sousa, Xavier Garcia, Magda Guillén i Sebastià Jovani.

L’endemà, l’homenatge va ser per a Joan-Salvat-Papasseit, i va consistir en una marató poètica oberta a la llibreria Catalònia que va durar de les deu del matí a les vuit del vespre. En va ser el conductor Jordi Cervera, i va preludiar-lo el Poeta de la Ciutat 2008, Josep Lluís Aguiló. Més tard, a mitjanit, els joves poetes David Caño, Sílvia Bel, Pau Vadell, Laia Martínez, Anna Ballbona, Joan Martínez Grimalt, Marc Sardà i el pintor-poeta Xavier González van compartir escenari a la Virreina.

Poesia a la presó

Dilluns, periodistes que també escriuen poemes van revelar algunes creacions seves. Per exemple, Pere Joan Martorell (Balears), Carles Sanuy (Segre, La Mañana, Avui, El Periódico), Javier Rodríguez Marcos (El País), Jordi Cervera (iCat FM, Catalunya Ràdio, El Periódico) i Marc Romera (Caràcters). A més, els clàssics japonesos van aterrar a Barcelona, la poetessa i rapsoda Anna Maluquer va fer una lectura de haikús i de Ramon Llull, de Carles Riba i de Joan Vinyoli.

Dimarts, també les internes de la presó de Wad-Ras van poder participar en un taller de poesia. Al vespre va haver-hi un altre homenatge, a Joan Vinyoli: l’actor i director de teatre i de cinema, Mario Gas, va llegir-ne uns quants poemes.

‘Barcelona Poesia’ també ofereix a tothom la possibilitat d’escriure un poema i penjar-lo en un arbre virtual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any