Chaves es compromet a tancar el nou finançament català el mes vinent

  • Montilla qualifica la reunió amb el ministre espanyol de punt d'inflexió, per més que no s'han concretat xifres · Les hauran de negociar dijous Castells i Salgado · Chaves es reunirà demà amb el president Francisco Camps

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.04.2009 - 16:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vice-president tercer i ministre de Cooperació Territorial espanyol, Manuel Chaves, s’ha compromès avui, després d’una reunió de més de quatre hores amb el president José Montilla, a resoldre el finançament català el mes que ve. També s’ha compromès a fer el traspàs de la rodalia de Renfe abans d’un mes. Tant Chaves com Montilla s’han felicitat per la reunió i han dit que dijous el conseller Castells i la vice-presidenta Salgado parlaran de xifres i de model (vídeo).

Chaves ha insistit que la reunió d’avui amb Montilla era un primer pas important per desblocar uns quants assumptes importants que havien quedat encallats, com ara tots els relatius al desplegament de l’estatut i a l’acord d’un nou sistema de finançament.

El vice-president espanyol ha remarcat que era ‘il·lògic’ que la renda per capita a Catalunya estigui per sota de la mitjana espanyola. Per això s’ha mostrat decidit a impulsar un canvi de finançament, que s’haurà de començar a concretar dijous, en la reunió a Madrid que mantindran el conseller d’Economia, Antoni Castells, i la ministra Elena Salgado. Serà aleshores, segons Chaves, quan previsiblement es parlarà de xifres; les que ha esmentat Chaves han estat solament els 8.000 milions d’euros a repartir entre totes les comunitats autònomes: ha dit que eren insuficients.

Tant Chaves com Montilla han destacat que la reunió havia de servir per millorar les relacions entre ambdós exectius. ‘Tinc l’encàrrec de canviar la dinàmica de les relacions entre tots dos governs, i que els problemes que romanen es desencallin’, ha dit Chaves. Montilla ha constatat un canvi de to en el ministeri, i ha confiat que les expectatives que s’han obert es compleixin abans d’acabar l’estiu. Ara per ara, doncs, hi ha sobre la taula un nou compromís per acordar el nou finançament català, nou mesos després de l’incompliment de la data límit fixada per l’estatut. De xifres, encara no se’n parla.

Demà, el torn de Camps

Chaves continuarà demà la ronda de converses i s’entrevistarà amb el president valencià, Francisco Camps, que ja ha dit que traslladaria a Chaves ‘la urgència’ d’un sistema de finançament nou i que reclamaria ‘els 1.100 milions d’euros a què s’havia compromès Zapatero’. I de la reunió amb el president balear, Francesc Antich, encara no hi ha data.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any