Vilarasau i Gonyalons parlen de dos monòlegs escruixidors de Víctor Català

  • Interpreten 'La infanticida' i 'Germana Pau' al Romea, dirigides per Josep M. Mestres

VilaWeb
Redacció
23.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb Emma Vilarasau i Àngels Gonyalons, el Teatre Romea ha estrenat un doble programa dedicat a Víctor Català, pseudònim de l’escriptora Caterina Albert. I ho ha fet amb dos monòlegs escruixidors, dirigits per Josep M. Mestres, ‘La infanticida’ i ‘Germana Pau’, que parlen del dolor i de la ràbia de dues dones, de dos amors prohibits i frustrats. En aquest vídeo de VilaWeb TV, Vilarasau i Gonyalons reflexionen sobre aquests textos de Víctor Català.Són dos textos que, escrits a final del segle XIX, van fer un gran escàndol, quan es va saber que eren d’una dona.

Caterina Albert és coneguda, sobretot, per la novel·la ‘Solitud’, però no són gaires els qui saben que Caterina Albert també va escriure teatre i que va començar la seva carrera literària guanyant els Jocs Florals d’Olot amb el monòleg ‘La infanticida’. És Vilarasau qui interpreta la infanticida, Nela, una noia de pagès, enamorada d’un burgès, de qui té un fill. Un fill que acaba matant per amor, i el crim l’acaba portant al manicomi.

No és pas la primera vegada que Vilarasau interpreta aquest monòleg; ja ho va fer fa disset anys, en aquest mateix teatre i també dirigida per Josep M. Mestres. La diferència és, diu Vilarasau, que ara tenim un públic més acostumat a veure teatre. ‘I també crec que els anys m’han domat, en el bon sentit, no pas en el mal sentit’, diu Vilarasau.

Gonyalons representa el monòleg ‘Germana Pau’, les vivències d’una monja que en un sanatori es retroba amb un vell amor que l’havia abandonada.

Dues històries sòrdides de dues dones atrapades per les convencions del seu temps. ‘Són dues dones que pensen, que tenen criteri, que senten i que defensen el seu lloc al món’, diu Gonyalons.

Aquests dos monòlegs, de poc més de mitja hora cadascun, es podran veure el Romea fins el 17 d’abril.

Enllaços
Més informació a VilaWeb Lletres,

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any