Sílvia Soler obté el Prudenci Bertrana

  • Entre Premis Literaris de Girona també s'atorga el Premi Lletra, que l'ha obtingut El blog del 'Quadern gris'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.09.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sílvia Soler, autora de llibres com ’39+1′, va guanyar ahir el Premi Prudenci Bertrana amb ‘Petons de diumenge’. La novel·la s’ambienta en la postguerra franquista i narra la història d’una dona de poble amb ambicions intel·lectuals i professionals, que malgrat les dificultats, la repressió i els tabús de l’època aconsegueix construir-se una vida amb felicitat. El Premi Lletra, de webs literàries, fou per El blog del ‘Quadern gris’.Segon ha explicat Sílvia Soler a VilaWeb, ‘les dones que van patir el franquisme, que són les nostres mares, les àvies dels nostres fills, van haver de batallar contra un munt de circumstàncies adverses. He escrit una història sobre les petites revolucions personals que milers de dones, autèntiques heroïnes quotidianes, van haver de fer en aquest país per construir la seva felicitat en l’entorn hostil i asfixiant de la dictadura i de la repressió religiosa.’ Com a contrapunt, Soler proposa un altre personatge, el de l’amiga que tria el camí de viure a l’estranger, fet que li permet viure amb molta més llibertat però que li comporta també la renúncia a la família.

‘La idea em va venir d’una anècdota que m’explicava la meva mare: quan va començar a festejar amb el meu pare, en plena postguerra, si es feien un petó una mica llarg, l’endemà s’havia d’anar a confessar, encara que no en sentís cap mena de penediment. És per això que els promesos van pactar que els petons una mica llargs se’ls reservarien pels diumenges.’

Per Sílvia Soler (Figueres, 1961) guanyar el Prudenci Bertrana suposa l’oportunitat que el públic se la miri amb uns altres ulls, més enllà de l’encasellament que li ha suposat el llibre ’39+1′. Abans d’aquest llibre, Soler ja havia iniciat la seva carrera literària amb tres títols: ‘El son els volcans’ (1998), ‘L’arbre de Judes’ (2001) i ‘Mira’m als ulls’ (2004). Tots publicats a Columna.

El Premi Prudenci Bertrana té una dotació de 42.100 euros, i el publicarà Columna al novembre. Han format el jurat: Xavier Cortadellas, Jordi Llavina, Ester Pujol, Emili Teixidor i Vicenç Villatoro.

‘El quaderns gris’ dia a dia per internet

El Premi Lletra, va destacar el blog del ‘Quadern gris’: noranta anys després que Josep Pla iniciés aquest dierari, un 8 de març de 1918, l’associació Xarxa de Mots va començar també la publicació d’aquest dietari en un bloc. L’edició digital de ‘El quadern gris’ es publica coincidint amb les dates del dietari. El projecte es fa en col·laboració amb la Fundació Josep Pla de Palafrugell. El jurat que ha atorgat el premi el formen: El jurat és format per Glòria Bordons, Josep M. Fonalleras, Enric Marin, Vicent Partal i Jaume Subirana.

Altres premis

El Premi Miquel de Palol de poesia fou per Eva Baltasar Sardà (Barcelona, 1978) amb ‘Laia’. Li va atorgar un jurat format per Ricard Creus, Núria Esponellà, Pere Gimferrer, Màrius Sampere i Rosa Torrent.

I el Premi Ramon Muntaner de literatura juvenil es concedí al gironí Adrià Bofarull amb l’obra que porta per títol provisional ‘Oriflama’. El jurat el formen: Patrizia Campana, Pau Josep Hernàndez, Francesc Miralles, Natàlia Molero i Marta Vilagut.

Enllaços
Més informació a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any