Rússia bombardeja una base militar de Geòrgia i entra a la capital d’Ossètia del Sud

  • El president georgià assegura que han abatut dos avions russos

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.08.2008 - 14:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conflicte a Ossètia del Sud s’agreuja. Segons l’agència de notícies russa, RIA Novosti, Rússia ha bombardejat una base militar propera a la capital de Geòrgia, Tblisi, mentre una columna de cent cinquanta tancs i vehicles acuirassats russos ha entrat a la capital d’Ossètia del Sud, Tskhinvali. Pocs abans, el president de Geòrgia, Mijail Saakashvili, assegurava que l’exèrcit del seu país havia abatut dos avions de l’exèrcit rus.Tot plegat mentre encara no ha expirat l’alto-al-foc decretat per Geòrgia per permetre la sortida de ciutadans d’Ossètia del Sud.

Rússia havia amenaçat d’intervenir en el conflicte entre Geòrgia i Ossètia del Sud, de majoria russa però sota control georgià. L’exèrcit georgià ha assetjat durant tota la nit la capital sud-osseta, Tskhinvali (vídeo), perquè volia derrocar el govern ‘de facto’ independent d’Ossètia del Sud, que titlla de ‘règim criminal’. El president del parlament rus, Boris Gryzlov, ha dit que no dubtaria a protegir els seus compatriotes.

El president rus, Dmitri Medvedev, ha convocat una reunió d’emergència del consell de seguretat per mirar de protegir els ciutadans russos d’Ossètia del Sud, oimés quan el govern sud-osseta ha dit que l’atac ja havia causat quinze morts. Al seu torn, el president georgià, Mikheïl Saakachvili, ha denunciat que l’exèrcit rus ja havia començat a bombardejar viles georgianes i li ha exigit que les aturés.

Geòrgia, que té el suport de força governs occidentals, argumenta l’atac dient que el govern osseta va arremetre viles georgianes i que ha hagut d’actuar per restablir la pau. El primer ministre també ha criticat que centenars de voluntaris d’Ossètia del Nord, administrada per Rússia, aspiressin a sumar-se a les forces d’Ossètia del Sud per combatre l’exèrcit georgià.

Feia dies que el govern georgià i l’osseta mantenien un estira-i-arronsa que feia perillar l’alto-el-foc que havien acordat feia anys. Davant d’aquesta situació, el govern osseta va decretar una mobilització general dels seus ciutadans a principis de juliol per respondre a les ofensives georgianes.

Ossètia del Sud es va proclamar independent de Geòrgia el 1990, quan ambdós encara formaven part de l’URSS, però cap estat no l’ha reconegut mai com a nació independent. Tot amb tot, Rússia sempre ha mirat de mantenir-hi relacions bilaterals, així com també amb les repúbliques secessionistes d’Abkhàzia (també administrada per Geòrgia) i Transnístria (per Moldàvia).

Enllaços
Ministeri d’Afers Estrangers de Geòrgia: Statement of the Government of Georgia regarding the situation in the South Ossetia region of Georgia.
Comitè estatal d’informació i premsa de la República d’Ossètia del Sud: Eduard Kokoity: ‘Situation is extremely deteriorated by the Georgian side’.
Russia Today: Georgia begins war to retake South Ossetia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any