Un grup d’estudiosos promouen el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà

  • Volen difondre el patrimoni cultural comarcal

VilaWeb
Redacció
11.07.2008 - 08:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una vintena de persones, la majoria del Pla d’Urgell, han engegat el procés de constitució del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà.
Entre els objectius d’aquest grup d’estudiosos, pertanyents a diferents àmbits professionals i acadèmics, hi ha els de fomentar la investigació comarcal, l’intercanvi de coneixements i fer-n’hi difusió.
El Centre té previst engegar formalment l’activitat a finals d’any o principis de 2009.I es que segons ha explicat a VilaWeb Mollerussa Jordi Soldevila, un dels promotors de la iniciativa, el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà està seguint el procés administratiu per donar-se d’alta com a entitat, que podria finalitzar a finals d’any. Amb tot confia que passat l’estiu tinguin els requisits mínims per poder començar a desenvolupar alguna proposta.

La història, la geografia, la filologia, la història de l’art, l’etnologia,… són alguns dels camps on treballaran la vintena d’integrants inicials del Centre, formada tant per historiadors locals, llicenciats, professors d’institut i d’universitat,… segons ha dit Soldevila, tot recordant que són una entitat oberta a tothom. L’ampli ventall de camps els permetrà treballar en la difusió de tots els àmbits del patrimoni cultural de la comarca. Soldevila ha explicat que hi ha alguns integrants del grup que són de poblacions de comarques veïnes, però que, tot just per aquest veïnatge, moltes vegades el seus estudis també entren al Pla d’Urgell i per aquest motiu també han volgut formar par del Centre.

Preguntat sobre si no hi ha duplicitat amb el recentment creat Institut d’Estudis Comarcals del Pla d’Urgell (IEPCU), Soldevila considera que no, ja que creu que l’IECPU agafa un marc de treball més ample. De fet tenen la intenció de formar part del Consell Assessor de l’Institut.

El Centre s’ha creat després d’una sèrie de reunions que inclou trobades amb altres entitats ja formades, com el Centre d’Estudis de les Garrigues, que Soldevila considera un modela seguir. També van assistir, encara que com a observadors, a la I Trobada de centres d’estudis i entitats afins de les comarques de Lleida, organitzat el passat mes de juny per l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), i l’Institut Ramon Muntaner de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, entitat aquesta a la que també tenen intenció d’associar-se.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any