L’inici de l’any Jaume I avança amb la lectura del ‘Llibre dels feits’ i vint-i-quatre bandes de música

  • València, Palma, Perpinyà i Montpeller ho commemoren · Els blocs s'hi afegeixen

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.02.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Palma i València celebren amb tota magnificència l’inici de l’any Jaume I en el dia que s’acompleixen vuit-cents del seu naixement a Montpeller. Vint-i-una personalitats han llegit fragments del ‘Llibre dels feits‘ a la sala de plens del Consell de Mallorca i vuit-cents músics de vint-i-quatre bandes han desfilat per València per commemorar-ho. Perpinyà i Montpeller inauguren dues exposicions, la blocosfera bull d’activitat i alguns ciutadans pengen senyeres als balcons en honor al Bon Rei En Jaume.Tal dia com avui de fa vuit-cents anys va néixer a Montpeller el rei Jaume I el Conqueridor. En aquest vídeo podeu veure’n el perfil biogràfic: pràctic, realista, no tan sols va doblar el territori de la Corona Catalano-aragonesa, ans va bastir una potent administració. Els actes institucionals per a celebrar l’efemèride han començat a València a les vuit del matí i nou minuts, quan tots els campanars han interpretat alhora la nova composició de Llorenç Barber ‘Sons d’epifania -una ciutat a trenc d’alba’. L’ajuntament permet l’accés a l’arxiu històric, on s’hi pot admirar el Penó de la Conquesta, peça que fins ara era molt reticent a mostrar.

A migdia hi ha batallades de campanes per tota la ciutat. A continuació, vuit-cents músics de vint-i-quatre bandes, que fan tres itineraris per la ciutat, entren per la Porta de Serrans. Una ‘mascletà’ clou els actes del matí.

A les set de la tarda hi haurà la Desfilada de l’Aniversari, amb grups de cultura que recorreran la ciutat fins a la Porta de Serrans, des d’on sortirà un correfoc. Finalment, al vespre, la companyia Xarxa Teatre durà a terme l’espectacle pirotècnic ‘Nit màgica’.

Els actes a Palma

El Consell de Mallorca ha declarat el 2008 Any Jaume I. Després de la lectura del ‘Llibre dels feits‘, a què hi han assistit unes dues-centes cinquanta persones, el catedràtic d’història medieval Antoni Furió ha fet una conferència sobre Jaume I.

Aquests no són sinó els primers actes institucionals per a commemorar el naixement del monarca; però se’n faran molts més durant tot l’any. Segons el Consell de Mallorca, tots tindran un caràcter clarament divulgatiu, lúdic i pedagògic, i consistiran en presentacions de llibres, conferències i rutes literàries.

Els actes a Perpinyà

El Consell General dels Pirineus Orientals ha sigut la primera institució que ha commemorat la data. Va organitzar la conferència ‘La memòria del rei Jaume‘ a càrrec de Robert Vinas, dijous, i ahir va inaugurar l’exposició ‘Jaume I el Conqueridor‘.

Els actes a Montpeller

Montpeller, ciutat natal de Jaume I, també commemora el seu naixement. Avui comença l’exposició ‘Jaume d’Aragó, Rei d’Aragó‘, al museu Llenguadocià. A les dues, des de la plaça de l’Ou surt un seguici pel centre de la ciutat de les associacions de Montpeller amb vestits tradicionals. A dos quarts de quatre, el museu acull la presentació de dos llibres sobre Jaume I, seguit de la representació teatral ‘Jaume I Senyor de Montpeller’. La vetllada, en què hi participen tant l’Institut d’Estudis Occitants (IEO) com el Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC), es clou amb un concert coral i una mostra de danses occitanes.

El ‘Llibre dels feits’, als blocs i les webs

Una bona colla de blocaires criden, de fa dies, a commemorar d’una manera especial els vuit-cents anys del naixement de Jaume I, i fan aquesta proposta: que cada blocaire escrigui avui un apunt i que hi inclogui un fragment del ‘Libre dels feits’ i una reproducció del Penó de la Conquesta, la bandera que els andalusins van hissar a les Torres de Quart de València en senyal de rendició.

Perquè tothom pugui seguir la crida, les pàgines EstatPropi.cat i Criteri brinden un penó que tothom pot incloure al bloc.

Entre els blocs que secundaran la iniciativa hi ha L’home dibuixat de Xavier Caballé, Bloc Caldesplugues, Dignitat Nacional per Catalunya, Pep Roselló, Indústries i caminars, Les aigües turbulentes de Jordi Casadevall, Del Sud, Àlbum de retalls, d’Oriol Lladó, i Tot a floretes, entre d’altres. El periodista Vicent Partal els llista al seu bloc Mails per a Hipàtia. La Xarxa de Blocs Sobiranistes (XBS) també bull d’activitat.

Per la Candelera, al balcó la senyera

Per internet també s’ha difós una campanya que anima els ciutadans a penjar avui, dia de la Candelera, la senyera als balcons de cada casa i fer així que les quatre barres de l’estendard reial adornin les viles i ciutats de tot el país.

Enllaços
VilaWeb TV: 800 anys del Bon Rei en Jaume.
Llibre dels feits‘ (en pdf).
El Temps: ‘Vergonya, cavallers, vergonya!‘.
Campanya de Criteri ‘800 anys de Jaume I, fundador de la nació catalana’.
Campanya d’Estat Propi ‘800 anys’.
Diari escola: The Legend and History of James I the Conqueror.
Ràdio Televisió Valenciana: especial aniversari Jaume I.
Programa de TV3 ‘El Favorit’: Jaume I el Conqueridor.
Ajuntament de Barcelona: Jaume I, pare del Consell de Cent.
Universitat de Barcelona: Jaume I (1208-2008) 800 anys del seu naixement.
Xtec: Documental sobre Jaume I.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any