El Parlament aprova la llei del Memorial Democràtic

  • CiU s'absté, en desacord per la designació de la junta de govern de l'entitat

VilaWeb
Redacció
24.10.2007 - 12:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui el projecte de llei del Memorial Democràtic amb 69 vots a favor del tripartit, 17 en contra del PP i el Grup Mixt i 47 abstencions de CiU. La llei vol ser l’instrument per ‘vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques’. El text inclou una condemna del franquisme.El Memorial Democràtic serà una entitat de dret públic, que haurà de desplegar les polítiques del govern sobre recuperació i foment de la memòria democràtica i del coneixement de la república, de la guerra, de la repressió franquista, de l’exili i de l’antifranquisme. El Memorial haurà de tenir un centre estable i, entre més coses, una biblioteca especialitzada i un observatori dels valors democràtics.

El conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, ha dit que el Memorial durà a terme una política basada en el consens i que la voluntat de la llei aprovada avui és de reconèixer la pluralitat de les memòries i les víctimes del franquisme.

Composició

La junta de govern del Memorial estarà integrada per deu membres nomenats per l’executiu, un proposat per cada grup parlamentari i designat per la cambra, el director del Museu d’Història, el president de l’Institut Català de les Dones, el director de l’Arxiu Nacional, un representant del consell assessor i dues persones del consell de participació.

El grup de CiU s’ha abstingut principalment perquè no està d’acord que el nomenament del gruix de la junta de govern es faci des de l’executiu. La federació defensava que tots els nomenaments sortissin de la cambra catalana. El diputat Jordi Vila ha argumentat que el fet que el govern designi els membres del Memorial genera una certa desconfiança. A més, el grup de CiU troba a faltar un reconeixement als religiosos perseguits durant la guerra.

L’aprovació de la llei catalana coincideix amb la tramitació al congrés espanyol del projecte de llei de la memòria històrica.

L’Oficina Antifrau inicia el tràmit parlamentari

D’altra banda, el parlament ha desestimant les esmenes a la totalitat de CiU i el PP al Projecte de llei de creació l’Oficina Antifrau. La federació nacionalista considera que el projecte envaeix competències d’altres organismes de control, car inclou termes com ‘investigar’ o ‘examinar’ la corrupció a les administracions públiques, quan en realitat el que farà només és prevenir-la.

En canvi, el conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha defensat el text de creació de l’Oficina Antifrau, perquè pensa que augmentarà la transparència de l’esfera institucional, i enfortirà la credibilitat democràtica. Així mateix, Puigcercós ha assegurat que serà un instrument no pas per mirar el passat, sinó el futur.

Enllaços
Dictamen del projecte de llei del Memorial Democràtic aprovat al Parlament (pdf).
Web de la Generalitat dedicada al projecte de llei del Memorial Democràtic.
Transcripció (pdf) del debat sobre el Memorial Democràtic.
Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Recuperació de la memòria històrica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any