Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

15.05.2015

Vint anys que han canviat el país

Avui fa vint anys que vam penjar en un servidor londinenc la primera versió de VilaWeb. No sabria dir si aquell dia la va veure ningú més, però segur que vint anys després, avui, molts ciutadans d'aquest país i de fora, moltíssims, faran servir VilaWeb per informar-se millor, per trobar una dada que necessiten, per contrastar la seua opinió o simplement per curiositat. I espere que s'entenga que això avui té una significació especial per a tota la gent que fem VilaWeb, per als qui hi treballem, per als col·laboradors, per a la nostra gent repartida per tot el país, però també per al centenar llarg de persones que en un moment o altre d'aquests vints anys hi han treballat.


Ara es fa difícil de recordar aquell 15 de maig de 1995. Tot era tan diferent! Per fer camí vam aplicar l'única recepta que sabem: treballar, treballar inesgotablement, ser honrats intel·lectualment amb nosaltres mateixos, venerar la llibertat de pensament i honorar sempre i en tot moment la responsabilitat que els lectors ens assignen de ser el seu altaveu. Avui fem vint anys d'aquesta fantàstica aventura. Satisfets. Perquè hem creat un model periodístic del qual es pot discrepar però al qual ningú no pot negar ni la coherència ni l'èxit. Perquè hem ajudat, en la part que ens corresponia, a canviar el país, aquest país llarg dins el qual no reconeixem ni reconeixerem mai cap frontera, ni cap límit imposat a res. I perquè ho hem fet amb la independència de criteri més gran, amb plena llibertat sempre.


Avui, per això, mirem enrere i la veritat és que veure com ha canviat aquest país ens emociona. Res no és perfecte, ens irriten moltes quotidianitats, ens indignen massa coses i sabem que encara hi ha molts problemes urgents a resoldre. Però ningú no pot negar que els Països Catalans vivim ara mateix en un fèrtil estat d'efervescència nacional, política i social. I ens considerem uns privilegiats per haver tingut l'oportunitat de retratar durant vint anys des de les pàgines del nostre diari com creixia aquesta il·lusió col·lectiva que ara mou la nostra societat. 


Vint anys després de penjar aquella primera pàgina, el futur el tenim ben agafat a les mans. Com ni en el més gran dels somnis no hauríem imaginat aleshores. El nostre agraïment, doncs, a tots els qui ho heu fet possible, començant pels subscriptors, aquesta gent que literalment fa possible la nostra existència amb la seua generositat. I gràcies a tots els qui heu treballat sense descans per fer millor aquest país, als qui cada dia, llegint-nos, feu possible que ho anem explicant.




L'opinió dels subscriptors


(Els subscriptors voluntaris són la clau perquè VilaWeb us arribe cada dia, gràcies al seu suport econòmic i periodístic. Ens ajuden a millorar el diari i tenen un contacte especial amb la redacció; reben les notícies hores abans i comenten aquest editorial, entre més coses. Si tu pots ajudar-nos amb una petita quota, et demane que t'apuntes en aquesta pàgina. Sàpigues que per a nosaltres és molt important, especialment en aquest moment.)





Salvador Balcells


Recordo com si fos avui la vostra presència primerenca, quan encara éreu en període de proves com El Temps Online, a la primera Mostra de Revistes en Català que vam organitzar des de l'APPEC, a la plaça de la Catedral de Barcelona. Era el mes de setembre de 1994 i sorprenguéreu el visitants amb un ordinador i una gran pantalla connectats a Internet. Quina novetat per a tots nosaltres! Són tantes les coses importants que hem viscut plegats en aquests vint anys, vosaltres com a periodistes i nosaltres com a lectors i espectadors, que és molt difícil ressaltar-ne alguna. Però el més important és haver mantingut la flama de la nació sencera, uns Països Catalans que, encara que sigui a diferents velocitats, ens acostem a la plena llibertat.




Geoffroy Lourdou


20 anys fent més real el país sencer a la xarxa virtual, 20 anys curant l'enyorança dels exiliats, 20 anys despertant les consciències i els esperits crítics, 20 anys esborrant les fronteres on darrera hi ha milers de germans i molt més anys encara a caminar junts. Moltes gràcies per ser.




Martí Brassó


Moltes felicitats pels 20 anys i gracies per la vostra feina. No sempre hi estic d acord pero m'ajudeu a pensar.




Soledat Balaguer


Gràcies per aquests vint anys que ens han ajudat a somiar en una pàtria completa.




Joan Josep Isern


Avui seré breu i concís: moltes felicitats per la bona feina feta. I per la que continuareu fent molt aviat quan tot això d’ara –tan pesat, tan insuportable- hagi passat al bagul dels records. I que sigui per molts anys.



Amadeu Abril


Per molts anys, Vicent, Assumpció i tots plegats! No direm allò de la lletra del tango, pequè a Internet, 20 anys són gairebé una eternitat ,-) Jo deuria començar a utilizar la Infopista cap al juliol, quan vaig tenir Internet a casa. I confesso que no recordo com era la portada, i si ho veiés… segur que ho trobaria prehistòric! Aguantar 20 anys a aquest negoci ja és heroic (on són mites de llavors, o després, com Netscape, AltaVista? Algú recorda la InfoVía de Telefónica? On ha acabat Yahoo!?…) i mantenir-se independent quan tot es va vendre i comprar a finals dels 90, té encara més mèrit I seguir sent la referència encara avui, és un petit miracle.

Ara, que no us agafi ni nostàlgia, ni la mandra, que us necessitem tant com al principi!



Ramon Perera


La primera vegada que vaig tafanejar VilaWeb no em va agradar ja que jo buscava notícies internacionals i aquell dia no n'hi havia. Desprès vaig aprendre a conèixer-la millor i ara és un ingredient imprescindible de la meva vida de cada dia. Per molts anys!



Isabel Monreal


Moltíssimes felicitats per l'empenta i la feina ben feta. Ha estat un plaer llegir en les vostres  planes com creixia el nostre país. 




Ernest Sena


Ha estat una bona feina, sens dubte. Enhorabona.



Roser Giner


I avui fa vint anys que gaudim de obrir el diari digital VilaWeb tots els matins ! Sense VilaWeb mai res hagués estat igual.
Per mnoooolts anys més, amics Partal, Assumpció i tota la redacció i col.laboradors, i amics i amigues blocaires, veins meus de Can VilaWeb. Entre tots ho aconseguirem. Sembla que va ser ahir ..... Dia assenyalat.
Brindem i alcem la copa !!




Joan-Josep Aguilera


Amics de Vila Web, una forta abraçada per a donar-vos les gràcies peraquests meravellosos anys que ens heu dedicat.A més a més de tenir la sort de viure aquest moment històric, hem tinguttambé la sort de comptar amb Vila Web. Heu demostrat que amb honradesai professionalitat es pot arribar al cim.El millor de tot, però ha estat conèixer-vos, la vostra bonhomia és impagable.Ens sentim orgullosos de poder col·laborar, amb un granet de sorra, en aquestprojecte que us encoratgem a continuar amb la mateixa empenta i qualitat, que ja és difícil.Ben aviat veurem tots plegats complir-se els primers objectius i anhels nacionals. D'aquells conills vingueren aquestes paelles.



Miquel Strubell


Per molts anys. Des de l'Infopista fins avui, una trajectòria impecable. Aprofito per demanar a cada lector, si no n'has fet, una aportació econòmica per a Vilaweb. Els diners no creixen als arbres, i menys si els arbres són digitals!Repeteixo: per molts anys!



Josep Sanchis


L'enhorabona i a seguir avant, ben informats per informar-nos millor, i en català, la nostra llengua comuna. Que els vint anys que vinguen per davant siguen plens de llibertat, de la nostra llibertat com a país que som.



Josep Usó


Fa vint anys, internet era una novetat. I els ordinadors pesants i lents (comparats en el que ara mateix tenim). La veritat és que fa vint anys, jo comprava diaris en paper. I ara no ho faig. És més, quan en llig algun, sempre em fa la impressió que les notícies estan molt endarrerides. Vilaweb fou pioner i és qui ara em permet arribar a ni sé la gent que llegirà aquestes paraules. Peò la resta de diaris s'han vist obligats a tindre dicions digitals. O a tancar. I la televisió, ja és a la carta. Per no parlar dels telèfons mòbils. Fa vint anys, la gent quedavem a un lloc i una hora determinats. 
És cert. Fa vint anys, el món era molt diferent. S'acabava de dissoldre la URSS i encara no ens en sabíem avenir. Ara, sembla que Catalunya i qui sap si el País Valencià no anirà darrere, s'independitzarà d'Espanya.Una cosa és segura, però. Els propers vint anys també seran intensos. I el món tornarà a canviar. tant o més que aquestos vint passats. I vosaltres que ho veieu.



Jordi Tudó


Felicitats pels 20 anys i seguir treballant, treballant i treballant. Hi ha molta feina a fer. 


Endavant amb aquest projecte engrescador i continuadors d’aquesta il·lusió col·lectiva de moltes generacions. Avui, celebrant aquests 20 anys de bon periodisme, cal recordar els que van ser pioners i obrir pas a noves vies comunicatives. Un petit homenatge també a la revista Canigó i el Temps.



Josep Font


Sí que ho era tot molt diferent fa 20 anys. Aquesta és la captura més vella que he trobat de vilaweb.com a Wayback Machine:
http://web.archive.org/web/19961226170735/http://vilaweb.com/ no és la del 15 de maig de 1995 però Déu n'hi do!
Enhorabona i per molts anys més!!*!!



Joan Rubiralta


Felicitats per la data i esperem que en pugueu fer vint anys més.




Pere Saez


Felicitats, per molts anys més




Joan Ortí


En primer lloc felicitar-vos per l’èxit assolit, Vilaweb es un referent a tot Europa. Comentar el que significa una premsa lliure i compromesa amb el país, el que ajuda a vertebrar i ha crear un sentiment compartit. La normalització del País passa indefectiblement per mitjans de comunicació fets a casa i per gent de casa. Amb les mans ben agafades el futur es nostre.



Josep Blesa


Fa 5 anys justos vas editar aquestes paraules:


<<Va escriure Arthur Miller: 'Un gran diari és una nació que parla amb si mateixa.' Això, exactament això, volem que siga VilaWeb, i és per això, i per continuar oferint-vos el millor diari que sabem fer, que parem una casa nova i pintem la façana més clara que mai.>>


M’agrada saber què els passa als meus compatriotes de Perpinyà, de Tamarit, de Ciutadella, d’Alacant, d’Oriola, d’Albatera,  d’Énguera, la Guingueta d’Ix, Canillo, d’Eivissa i de Formentera, d’Esterri d’Àneu, de Pollença i –sobretot--, del que li està passant a la resta de la humanitat. 



Amb ulls propis, responsables i no rellogats.  


Aquest país amb forma de triangle allargassat es fa com fem ací. Treballant-lo en gran. 


No a puntetes i bocinets.  Que n’aprenguen els altres !



Víctor Serra


Moltes felicitats per la feina ben feta i tant necessària pel nostre país.
Tant de bo el 25 anniversari ja el poguem cel.lebrar com a Estat Independent.



Octavi Monsonís


Enhorabona per aquests vint anys i que en compliu vint més com a mínim.




Linus Fontrodona


L’enhorabona per l’aniversari. Per molts anys!




Joan Guasch


He de dir que fa una estona, abans de llegir aquesta editorial, he reenviat un article de vilaweb que tenia magatzemat en el qual hi ha una informació utilíssima de cara a explicar el procés. Però és que en tinc dotzenes de desats que m'han estat imprescindibles per poder argumentar i entendre molts aspectes, tècnics, legals polítics i emocionals de tot el que estem vivint. Però no només pel que fa a la futura República Catalana, sinó en molts altres aspectes de la vida d'aquest món global. Sou la meva finestra i per molts anys. Felicitats i gràcies.




Jaume


Doncs no puc fer gaire més que felicitar-vos.

Felicitar-vos i felicitar-nos perquè esteu aquí, una veu com poques i una il·lusió encomanadissa.

No sé els anys que fa que us segueixo, no sabria dir quant de temps. No sé si des de el principi, però fa el temps suficient com per reconèixer una trajectòria com la que heu fet. El país ha virat, es cert, no del tot, no com ens caldria... però ha virat, empenyent tots una mica, 'els de sempre', la noves fornades i els obtusos centralistes.

Queda feina, molta feina, però amb gent com vosaltres, amb el compromís de tots i amb l'esforç de tots tenim una fita propera. I l'hem de agafar amb tota la força com tinguem.

Gràcies per tot el que feu, el que heu fet i el que, de ben segur, fareu. Endavant, Vicent. Endavant, Vilaweb.

Mail Obert