Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

03.10.2013

12 d'octubre. Alerta

Les declaracions cada vegada més pujades de to de polítics i jutges espanyols posen sobre la taula, molt ràpidament, la qüestió de la violència feixista. Les declaracions del portaveu d'Alianza Nacional a Cuatro són, senzillament, gravíssimes. Sobretot per la inacció de l'estat. 


Si un català, i un basc encara més!, s'atrevís a dir que correria la sang espanyola i que si calgués la lluita armada hi hauria lluita armada, tots sabem que s'activarien de seguida de la guàrdia civil a l'Audiència Nacional espanyola. No ha passat. No passarà. I el fet més greu és que aquesta mena de declaracions senzillament no les replica ningú. Allà. I això no pot continuar així.


Ja no és possible d'ignorar les amenaces del feixisme espanyolista. Ja van actuar, a Madrid, a l'acte de la Blanquerna. I tots sabem que el 12 d'octubre vindran a Barcelona amb deler d'actuar, de fer mal. Ningú no ho pot ignorar, això, i en conseqüència tenim el dret de reclamar a les autoritats què pensen fer per a evitar-ho.


Ho hem de demanar a les autoritats catalanes i barcelonines. Mossos d'esquadra i guàrdia urbana han de fer un paper clau en la defensa dels ciutadans, aquell dia. Tots sabem que, per més que siguen, seran pocs i un desplegament policíac eficaç i contundent pot evitar molts maldecaps.


Però hem d'exigir també a les autoritats espanyoles que denuncien aquests comportaments i aquestes amenaces i les perseguesquen judicialment. I no solament a les autoritats, govern, parlament. Els partits polítics, les associacions, els intel·lectuals, els mitjans espanyols no poden fer el desentès, no poden callar i prou, si no volen esdevenir-ne còmplices. Confesse que sóc molt escèptic, no crec que facen res. Lamentablement. Però els ho hem d'exigir. Ni que siga per exigir-los després les responsabilitats que tenen i que no poden amagar.

Mail Obert