Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

01.06.2012

Amagar el cap sota l'ala no porta enlloc

El 8 de març el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya posà condicions a la immersió lingüística amb una sentència que era un atac directe al sistema escolar català. Curiosament, la consellera Rigau i el president Mas es declararen satisfets d'aquella sentència i arribaren a dir que, en realitat, salvava el model escolar català i validava la immersió. Igualment es manifestaren la majoria de partits catalans --però no els independentistes. Fins i tot Somescola.cat i Òmnium valoraren positivament el text jurídic dient que ‘la resposta a la demanda que el castellà fos vehicular a l'ensenyament era que no’.


A VilaWeb aquell dia publicàrem opinions molt contundents contra la sentència de Màrius Serra, de l’ex-consellera d’Ensenyament Carme Laura Gil i de l’ex-conseller primer i també ex-conseller d’Educació Josep Bargalló. I l’endemà vaig publicar un editorial criticant la ‘curiosa reacció d’alguns a la sentència sobre l’escola’.


Sincerament, aquell dia vaig tenir la sensació que una part substancial del país preferia amagar el cap sota l’ala i fer veure que allò que deien els tribunals no era el que deien en realitat. Un exercici que em sorprèn sempre, però es veu que hi tenim molta tirada. Ahir, tanmateix, saltaren totes les alarmes i Somescola.cat, per exemple, canvià de to i avisà d'un principi de la ‘segregació lingüística’; també la majoria dels partits es declararen preocupats per la situació que instaura la nova sentència.


Haurem de lluitar, doncs, per una cosa que semblava bàsica. I tant de bo que aprenguéssem la lliçó: amagar el cap sota l’ala no porta enlloc. Mai.

Mail Obert