Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

20.04.2012

Rajoy tira amb bala contra TV3, Canal9 i IB3

El govern espanyol acaba d'anunciar unes mesures sobre les televisions autonòmiques (contra les televisions autonòmiques, de fet) que, comptat i debatut, les inutilitzarà com a servei públic. Segons que ha explicat la portaveu del govern espanyol, els governs autonòmics podran vendre's les televisions públiques actuals. Ara, si no se les venen –i ací hi ha la trampa–, de cap manera no podran tenir dèficit. O siga: o bé se les venen o bé les hauran de rebaixar tant que no podran ni competir ni ser capdavanteres. Un atac en tota la regla.


La privatització serà un recurs segur en alguns casos –probablement Canal9. Ara, no és gens clar si aquesta privatització afectarà tots els canals o solament uns quants. Fa anys, per exemple, que el grup Godó somnia a apoderar-se del Canal 33 per fer una cadena privada que supere la marginalitat de 8TV en aquest camp.


Siga com siga, allò que preocupa més és l'exigència del dèficit zero. No veig, com s'ho farà TV3, per exemple, per continuar essent capdavantera, si no pot tenir gens de dèficit. Ara TVE, per cert, sí que en podrà tenir. No és que m'agrade que tinga dèficit, però és realista. No es pot fer una cadena de televisió capdavantera de la qualitat de TV3 amb els diners del mercat i prou. Ni ací ni enlloc d'Europa. La televisió pública és un servei essencial i, per tant, deficitari, com l'escola o la sanitat.


El fet de prohibir tot dèficit en les televisions públiques autonòmiques i de permetre'n en la televisió estatal fa veure ben clarament en què està la trampa: amb l'excusa del dèficit, més Espanya. Que és la maniobra, terrible, que anem vivint, i com més va, més.

Mail Obert