Vuit de cada deu dones que viuen a Catalunya han estat víctimes de violència masclista

  • El sondatge del 2021 del Departament d'Interior assenyala un augment dels assetjaments a les xarxes socials

VilaWeb
Redacció
01.12.2022 - 17:22
Actualització: 01.12.2022 - 20:15

La majoria de dones que viuen a Catalunya, el 79,3%, han patit algun mena de violència masclista al llarg de la vida. Així ho mostra l’Enquesta de violències masclistes, elaborada pel Departament d’Interior amb la col·laboració del d’Igualtat i Feminismes i que s’ha presentat avui. En el darrer any, les dones que havien detectat haver patit violència masclista han augmentat fins al 26,2%, quasi nou punts més que el 2016, quan es va fer la darrera enquesta. Per franges d’edat, el 41,2% de les dones de 30 anys a 49 han patit violència masclista l’últim any i, dels 16 anys als 29, el 33,2%. En l’edició del 2021, s’observa un augment de les violències en l’àmbit digital, principalment assetjaments.

En la presentació del sondatge, la directora general d’Administració de Seguretat, Sònia Andolz, ha assenyalat que les dones a Catalunya “saben identificar millor les violències masclistes” i reconèixer aquelles que han patit. Andolz ha indicat que aquest estudi estatístic, que es fa cada cinc anys, ajuda a entendre “el que està per sota de la línia del ‘mar'” en l’iceberg de les violències masclistes -com se solen representar per totes aquelles que queden ocultes- i que aporta informació rellevant per dissenyar les polítiques públiques de prevenció, detecció i abordatge.

El sondatge del 2021 inclou formes de violència masclista que no recollien les anteriors, com per exemple ignorar la parella durant dies o espantar-la expressament. “Cada cop que traiem una cara més d’aquest greu problema, més dones diuen que també l’han patit”, ha recalcat Montserrat Aguilera, tècnica del Gabinet de Seguretat i encarregada de presentar els resultats de l’enquesta.

La violència sexual és la que més han patit les dones de setze anys o més, amb un 65,2%. Si s’exclou haver rebut comentaris o gestos de caràcter sexual, la xifra és del 39,1%. El 47,5% de les dones enquestades ha patit violència psicològica i el 28%, violència digital. En l’últim any, el 9,5%.

La violència en l’àmbit digital l’exerceixen sobretot homes que no han estat mai parelles, i en menor grau també exparelles. La secretària de Feminismes, Montserrat Pineda, ha subratllat que la violència en l’àmbit digital no només es dirigeix a la dona agredida, sinó a la resta, ja que és visible i pretén tenir un component d’exemplaritat. “És el carrer social, la plaça pública, on assetgen les dones per dir-los que marxin a casa”, ha advertit.

El 67,9% de les dones majors de 16 anys ha patit algun fet de violència masclista per part d’un home amb qui no tenen ni han tingut cap relació de parella. Un 16,9% de les dones ha patit violència fora de la parella en l’últim any. En aquest àmbit, el 38,7% dels casos de violència masclista s’ha produït a les xarxes socials; el 19,9%, en espais d’oci i el 15,1%, a l’espai públic.

El 61% de les dones enquestades ha patit algun tipus de violència masclista per part d’exparelles i, d’aquest percentatge, un 10,4% s’ha produït durant l’últim any. En aquest cas, els tipus de violència més habitual són la psicològica, seguida de l’econòmica i la digital.

El 14,5% de les dones que tenen parella ha patit algun tipus de violència en algun moment de la relació actual i el 7,9%, el darrer any. El tipus de violència més comuna dins la parella és la psicològica (10,8%), seguida de la violència econòmica (1,6%) i la física (0,8%). En el 33,7% de casos de dones que han patit alguna violència masclista vivien infants a la llar. En un 31,8%, a més, els infants van presenciar la violència.

En l’àmbit laboral, el 15,3% de les dones ha patit algun tipus de violència en algun moment; el 2,7%, l’últim any. Les que més n’han patit són aquelles que no tenen contracte (7,3%).

La majoria de violències encara no es denuncien

Només un 18,4% de les dones que han considerat que l’agressió que han patit és un delicte ho ha denunciat a la policia. Això sí, les dones que han interposat denúncia manifesten un grau de satisfacció alt amb el servei rebut per part dels Mossos d’Esquadra. Entre els motius per decidir no denunciar, destaquen sobretot la dificultat de recopilar proves (16,2% dels casos); perquè no hi ha la percepció que siguin comportaments a denunciar (12,5%); per por a més violència masclista (10,3%) o per sentiments de culpa, vergonya o bloqueig emocional (7,8%).

La secretària de Feminismes ha recalcat que la violència masclista és un problema social i polític a Catalunya i el principal problema de seguretat pública. Ha recordat que les violències masclistes són estructurals i considera que l’enquesta mostra que a Catalunya les dones n’han trencat la normalització.

Pineda ha recordat que el Departament d’Igualtat i Feminismes ha posat en marxa diversos protocols i accions per acompanyar les dones que pateixen violència masclista i que té activada la línia 900 900 120, un servei gratuït i confidencial, operatiu les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any