Una xarxa gihadista desarticulada a Barcelona es dedicava a captar dones joves a través d’un dels seus membres que ‘se les lligava’, segons que revela en una sentència el jutge de l’Audiència espanyola Eloy Velasco. La cèl·lula, de la qual formaven part els marroquins Mostapha Touzani i el seu oncle Abderraman Iaddaben, adoctrinaven les noies fins a aconseguir, en alguns casos, que viatgessin a Síria per incorporar-se a les files d’ISIS.

Segons es desprèn de l’escrit de processament del magistrat, Touzani s’encarregava d’atreure les dones. Després, ‘de manera subtil’, els mostrava vídeos extremistes per captar la seva atenció i aconseguir que mostressin inquietud. Una vegada radicalitzades, les utilitzava per a radicalitzar d’altres dones.

Un dels mitjans més utilitzats per aquest marroquí resident a Barcelona era la pàgina web Isdarat, que li proporcionava accés a material de molt bona qualitat de produccions d’ISIS. Aquesta pàgina era de lliure accés fins als atemptats de París de novembre de 2015, en els quals van morir 130 persones, quan el grup de pirates informàtics ‘Anonymous’ va atacar els dominis on s’allotjava.

El jutge vincula una de les dones captades, Samira Yerou, amb l’espanyola Miriam El Hayadi que liderava una segona xarxa de captació paral·lela. Aquesta creava grups tancats a diferents xarxes socials als quals s’accedia progressivament i en funció del grau de radicalització, sempre amb invitació prèvia.

‘Noies amb problemes afectius’
Aquest grup femení solia buscar a Facebook noies amb ‘problemes afectius o sentimentals i que buscaven refugi en la religió’. Miriam El Hayadi va planejar marxar a Síria per unir-se a ISIS o ‘D’, com elles mateixes ho denominen. Després d’un intent frustrat, planificava instal·lar-se a l’Afganistan, pàtria del seu promès. ‘Manifesta un profund sentiment d’odi cap als europeus en general i els espanyols en particular, als quals acusa de ser ‘escòria franquista que no vol l’islam”, revela el magistrat.

 

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb