Una màquina permet de comprar fàcilment ‘likes’ i visualitzacions falses

  • La màquina fa servir usuaris falsos per manipular el nombre de seguidors de qualsevol persona que paga

VilaWeb
Redacció
14.06.2017 - 22:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A Rússia el fenomen de la compra falsa de visualitzacions ha fet un salt endavant: ara se’n poden comprar amb màquines automàtiques i públiques. En aquest vídeo es pot veure com funcionen.

Com es veu al vídeo, en una d’aquestes màquines qualsevol usuari pot seleccionar uns quants ‘m’agrada’ o bé el nombre de seguidors que vol comprar. Després de pagar, en menys d’un minut ja els té. Naturalment, el sistema és manipulat. La majoria dels ‘m’agrada’ que rep el comprador en aquest servei són de comptes falsos. Les xarxes socials contenen una quantitat enorme de comptes falsos, creats per aquesta mena d’empreses per a fer negoci.

La màquina que es veu en les imatges, al centre comercial Okhotny Ryad de Moscou, ven ‘m’agrada’ per a Instagram i Vkontakte, l’equivalent rus de Facebook. Els preus són variables, però per cinquanta rubles (menys d’un euro), es poden aconseguir cent ‘likes’ i per 100 rubles 100 seguidors nous.

Ja fa temps que se sap que hi ha gent, i també mitjans, que compren ‘m’agrada’ de Facebook o Instagram, rèpliques de Twitter o visualitzacions als llocs web, una pràctica que inutilitza les xifres d’audiència si no se n’esporguen les visites provinents de les xarxes socials. Fins ara això es feia per mitjà d’empreses especialitzades a falsificar dades. Però ara, en qualsevol centre comercial aquesta pràctica ja és al servei de tothom. En un món en què la influència es mesura per ‘m’agrada’ i seguidors, la trampa, doncs, s’ha imposat, entre més coses, pel poc interès de les xarxes socials a esborrar els comptes falsos.

L’empresa creadora de la màquina, Snaptap, fins i tot té aquest vídeo de promoció, on es veu que la màquina també pot imprimir fotografies. Snaptap diu que ja ha instal·lat màquines d’aquestes a Rússia, Polònia, Alemanya i la República Txeca.

Més informació a Motherboard, vc.ru i Le Monde.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes