Diversos diputats del grup de memòria històrica del Parlament Europeu han fet aquest matí una ofrena a la tomba de Lluís Companys per ‘retre homenatge a la seva figura’. En declaracions als mitjans, l’eurodiputat de Podem Miguel Urban ha denunciat que ‘Espanya segueix sent una anomalia democràtica a Europa’ per no haver jutjat als ‘torturadors del franquisme’. ‘Els volem veure a la presó, els volem veure pagant pel que han fet’, ha assegurat Urban tot reivindicant el dret de les víctimes a poder tenir ‘empara judicial’. En aquest sentit, el diputat ha exigit que s’anul·lin ‘d’una maleïda vegada totes les sentències del franquisme, entre elles la que va condemnar al president Companys’.

‘En altres països del nostre entorn s’han pogut jutjar la dictadura i s’han pogut anul·lar les sentències, cosa que aquí no ha passat’, ha afegit Urban. L’eurodiputat ha dit que l’estat espanyol és el segon estat del món amb més desapareguts a les cunetes, més de 120.000 persones, ‘una anomalia no democràtica que no es pot mantenir’. ‘Des del grup de memòria històrica, treballem amb la memòria no com una qüestió de passat, sinó com una cosa del present per construir una democràcia que tingui aquest nom en el futur’, ha reblat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb