Un estudi encapçalat per l’IBCC demostra que un fàrmac frena el càncer de mama en el 75,8% de les pacients

  • El medicament actua com un cavall de Troia, burlant les cèl·lules tumorals per entrar-hi i destruir-les

VilaWeb
Redacció
23.03.2022 - 22:23
Actualització: 23.03.2022 - 23:23

Un estudi encapçalat pel director de l’International Breast Cancer Center (IBCC), Javier Cortés, ha demostrat que el fàrmac Trastuzumab deruxtecan millora la supervivència lliure de progressió als dotze mesos de les pacients de càncer de mama metastàtic HER2-positiu, un dels més agressius. Segons les dades obtingudes per l’equip internacional d’investigadors, el fàrmac frena l’avenç del càncer en el 75,8% de les pacients, davant del 34,1% que s’aconsegueix amb el tractament estàndard. El mateix estudi, que segons Cortés aporta els resultats “més positius en la història del càncer de mama”, indica que la taxa de desaparició total del tumor es dona en el 16,1% de les pacients, davant del 8,7% que s’aconsegueix amb el tractament estàndard, el TDM1.

El medicament actua com un cavall de Troia, burlant les cèl·lules tumorals per entrar-hi i destruir-les. El fàrmac s’administra per via intravenosa i viatja a través de la sang fins a les cèl·lules tumorals, on reconeix la porta d’entrada d’aquestes cèl·lules malignes, en aquest cas el receptor HER2, entra sense ser detectat i allibera la quimioteràpia que transporta per destruir-les, sense danyar tant altres cèl·lules sanes.

La supervivència global al cap de 12 mesos va ser del 94,1% entre les pacients de la branca de Trastuzumab deruxtecan enfront del 85,9%, entre les pacients de la branca de TDM1, mentre que la taxa de resposta global va ser del 79,7% amb el primer enfront del 34,2% en el segon.

524 pacients de 169 centres de 15 països han participat en la investigació, duta a terme entre el 20 de juliol del 2018 i el 23 de juny del 2020. L’estudi ‘Destiny Breast-03’ es publica avui a la revista ‘The New England Journal of Medicine’.

Els resultats han estat tan positius que el fàrmac ha passat a ser el nou estàndard de tractament en segona línia per a pacients amb càncer de mama HER2-positiu, un 20% del total.

“Aquest fàrmac és tan innovador i millora el pronòstic de forma tan cridanera respecte al tractament estàndard actual que podríem trobar-nos davant el medicament més actiu en la història del càncer de mama”, ha indicat Cortés.

El director de l’estudi també ha augurat, encara que sigui de manera preliminar, que el fàrmac “podria arribar a curar la malaltia en algunes pacients, perquè hem vist que el tumor desapareix en el 16% dels casos, o, com a mínim, a augmentar les possibilitats reals de cronificar la malaltia”. De fet, davant dels resultats de l’estudi, Cortés augura que el medicament “avançarà a la primera línia de tractament i als tumors localitzats per, fins i tot, valorar desescalar el tractament de quimioteràpia”.

Com a contrapartida, el Trastuzumab deruxtecan, va causar neumonitis (inflamació pulmonar) en un 10,5% del casos, davant l’1,9% del tractament fins ara estàndard. En tot cas, els responsables de l’estudi afirmen que el monitoratge o seguiment estret de les pacients tractades amb el nou fàrmac permet detectar, tractar precoçment i controlar aquest efecte advers en la immensa majoria de les pacients.

La recerca amb Trastuzumab deruxtecan en càncer de mama HER2-positiu continua en marxa i, al llarg del 2022, es presentaran noves dades de toxicitat, qualitat de vida i eficàcia enfront de les metàstasis cerebrals actives, segons ha anunciat Cortés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any