TV3 anuncia una nova sèrie de Carles Porta i una nova temporada de ‘Crims’

  • La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, també ha alertat que estan en risc 20 milions d’inversió a l’any en la indústria audiovisual si no es pot deduir l'IVA de TV3

VilaWeb
Redacció / ACN
27.05.2022 - 14:53
Actualització: 27.05.2022 - 17:52

El director en funcions de TV3, Sígfrid Gras, ha anunciat que Televisió de Catalunya treballa en la nova sèrie Tor, la muntanya maleïda basada en el llibre de Carles Porta i que tindrà entre cinc i sis capítols. Porta va publicar amb La Campana el llibre Tor. Tretze cases i tres mort l’any 2005, després que Porta fes un documentari pel ’30 minuts’ l’any 1997.

El llibre tracta sobre un conflicte entre famílies del poble de Tor, que està tocant a Andorra, al terme municipal d’Alins. El motiu de la disputa és l’herència de la muntanya que té el mateix nom que el poble. Amb assassinats, interessos i litigis judicials, Porta explica la història en forma de narració literària.

Gras també ha dit que pensen fer una quarta temporada de Crims, programa de successos de TV3. Les referències a Crims han aparegut en diverses preguntes a la sessió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que s’ha dut a terme avui al Parlament de Catalunya.

Gras ha defensat davant les preguntes dels diputats que Crims es fa de manera rigorosa i artesanal.  També ha manifestat que el problema del programa és que està tan ben fet que acabarà viatjant i ha afirmat que està destinat a créixer. Amb tot, ha dit que TV3 no renunciarà a fer Crims en català. També estan plantejant-se activitats i accions paral·leles al programa com una exposició, marxandatge o un scape room.

Qüestions sobre la llei de l’Audiovisual i la deducció de l’IVA

Un altre punt destacat ha estat la referència a l’IVA i TVC. Rosa Romà, presidenta de la CCMA, ha alertat que 20 milions anuals d’inversió en la indústria audiovisual estan en risc si TV3 no es pot deduir l’IVA. Romà ho ha dit després del recent veto del govern espanyol a dues esmenes d’ERC i Junts que haurien permès que TV3 es deduís tot l’IVA que paga i ha pagat els últims anys. L’executiu espanyol es va emparar en l’article 134.6 que diu que en qualsevol moment pot vetar esmenes per qüestions de naturalesa pressupostària.

Francesc Dalmases, diputat de Junts, ha dit que la millor esmena a la llei audiovisual espanyola era la llei catalana: “Ens hem quedat sols, però ara suposo que tothom correrà amb aquest tema”. Ha dit que la llei audiovisual anava contra el sector, contra la llengua, contra Catalunya i contra el Consell Audiovisual de Catalunya, i ha insistit a fer un front català. Segons Dalmases, ara es torna a ser en aquest punt per la irresponsabilitat de “massa gent d’allà i d’aquí”.

Romà ha lamentat que el ministeri d’Hisenda espanyol pretén que TV3 pagui un 18% més que les televisions privades pel fet que no es puguin deduir l’IVA dels mateixos serveis o productes.

La presidenta de la CCMA ha dit que no es tracta de cap frau fiscal, sinó d’un criteri interpretatiu sobre la devolució de l’IVA que està en via judicial. Si això no s’arregla, ha dit, TV3 haurà d’assumir 143,4 milions d’euros per als períodes en litigi, a més de l’afectació actual que ja té de 26,8 milions no retornats i 20 més cada any.

Preguntes sobre la presència de Villarejo al FAQS

Sílvia Gallardo, diputada del PSC, ha preguntat a Gras sobre l’entrevista a l’excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo al programa Preguntes freqüents. La diputada ha dit que des del seu grup veuen discutible l’entrevista. “Tothom sap que és una persona que menteix, és corrupte i té com a objectiu desestabilitzar l’estat de dret”, ha dit.

Gras ha replicat dient que políticament pot ser una entrevista discutible, però que periodísticament no ho és perquè Villarejo feia cinc anys que no parlava i, segons diu, preval el criteri d’actualitat amb independència del que la gent pensi d’ell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any