La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha declarat nuls diversos articles del decret del Consell de novembre de 2017 pel qual es regula la creació i el funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics.

D’aquesta manera, els magistrats estimen parcialment un recurs contra el citat decret, interposat per l’Asociación para la defensa del Castellano a la Comunitat Valenciana, que argumentava, entre altres qüestions, que l’oficina naixia amb la pretensió de defensar només els drets dels valencians que parlen en català ‘i no els drets dels castellans parlants a expressar-se en castellà, quedant aquests desemparats’.

Ara, la sentència, facilitada per l’alt tribunal, estima parcialment el recurs i, en concret, declara nuls de ple drets els següents preceptes: article 4 apartat 1º, així com l’apartat 2º en l’incís relatiu a les reclamacions i suggeriments. També els articles 5, 6.1 i 2, 7, 8 i 9 en l’incís relatiu a les reclamacions i suggeriments; 10, 11, 12, 13 I 14 i 16 en l’incís relatiu a les reclamacions i suggeriments.

La Sala, en canvi, sí entén conforme a dret la resta de l’articulat del decret i les seves disposicions, després d’establir que la creació de l’Oficina de Drets Lingüístics ‘es troba en l’àmbit de la potestat d’organització de l’administració’. La sentència pot ser recorreguda en cassació davant el Tribunal Suprem.

Entitats com Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, el Tempir o Plataforma per la Llengua, assenyalen aquesta decisió del TSJ com un atac a l’autogovern: ‘La justícia espanyola continua posant traves a les polítiques que pretén superar una situació de desigualtat legal i social a favor del castellà’.

El president de les Corts, Enric Morera, també ha criticat la sentència.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.