La Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha declarat nuls diversos articles del decret del Consell de novembre de 2017 pel qual es regula la creació i el funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics.

D’aquesta manera, els magistrats estimen parcialment un recurs contra el citat decret, interposat per l’Asociación para la defensa del Castellano a la Comunitat Valenciana, que argumentava, entre altres qüestions, que l’oficina naixia amb la pretensió de defensar només els drets dels valencians que parlen en català ‘i no els drets dels castellans parlants a expressar-se en castellà, quedant aquests desemparats’.

Ara, la sentència, facilitada per l’alt tribunal, estima parcialment el recurs i, en concret, declara nuls de ple drets els següents preceptes: article 4 apartat 1º, així com l’apartat 2º en l’incís relatiu a les reclamacions i suggeriments. També els articles 5, 6.1 i 2, 7, 8 i 9 en l’incís relatiu a les reclamacions i suggeriments; 10, 11, 12, 13 I 14 i 16 en l’incís relatiu a les reclamacions i suggeriments.

La Sala, en canvi, sí entén conforme a dret la resta de l’articulat del decret i les seves disposicions, després d’establir que la creació de l’Oficina de Drets Lingüístics ‘es troba en l’àmbit de la potestat d’organització de l’administració’. La sentència pot ser recorreguda en cassació davant el Tribunal Suprem.

Entitats com Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, el Tempir o Plataforma per la Llengua, assenyalen aquesta decisió del TSJ com un atac a l’autogovern: ‘La justícia espanyola continua posant traves a les polítiques que pretén superar una situació de desigualtat legal i social a favor del castellà’.

El president de les Corts, Enric Morera, també ha criticat la sentència.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.