Tot s’accelera

  • La convocatòria de les eleccions espanyoles pot posar l’independentisme en condicions de decidir la governabilitat d’Espanya, i ara cal esperar que no s’equivoque, com el 2018

VilaWeb

Dec haver dit un milió de voltes que Pedro Sánchez només té una fidelitat, la fidelitat a ell mateix. Només li importa la seua supervivència, i aquesta és la clau de la convocatòria impulsiva d’eleccions que va fer ahir.

Convocant-les, Sánchez canvia el relat mediàtic –sempre tan important per a ell. Si no hagués convocat eleccions, a hores d’ara tots parlaríem del seu gran fracàs de diumenge i, en canvi, amb la convocatòria ens dedicarem tots a especular sobre què passarà al juliol.

Però, per una altra banda, el seu interès en clau partidista és molt evident i descarat. Segur que el càlcul és que encara podria guanyar, perquè entre el PP i el PSOE la distància no és tan gran avui com ho seria a final d’any. Però, dit això, és molt difícil de creure’s que no preveja la derrota electoral. I si la preveu, aleshores a mi la jugada em sembla molt clara. Sánchez vol menjar-se allò que se’n deia el bloc de la investidura –ja els ha fet servir i els tracta com un mocador de paper. Vol que els vots de Podem, de Sumar, d’Esquerra, de Compromís i companyia vagen al PSOE directament, per tenir un grup parlamentari d’oposició fort, amb unes xifres que siguen respectables, i que li permeten de travessar el desert.

Tota la xerrameca que ara desplegarà l’aparell socialista sobre aturar el feixisme, defensar l’estat del benestar o avançar cap al federalisme no serà, doncs, sinó un cínic embolcall destinat a frenar una caiguda històrica que té una interpretació inquietant per a ells, amb la mirada posada a Europa. A Andorra, però també a Itàlia, a França, a Txèquia, a Dinamarca, a Estònia, a Finlàndia, a Grècia, a Hongria, a Lituània, als Països Baixos, a Eslovàquia, a Eslovènia, a Irlanda… els socialistes ja no són un dels dos partits grans, sinó un grup marginal, que no compta a penes en la vida política. La socialdemocràcia, tal com l’hem entesa d’ençà de la meitat del segle XX, és en franca desaparició a la Unió Europea. Espanya i alguns altres pocs estats en són l’excepció, però poden deixar de ser-ho en qualsevol moment i Pedro Sánchez ho sap. Ho sap tan bé, de fet, que renuncia a la cosa que li feia més il·lusió, la presidència de torn de la Unió Europea que assumirà el primer de juliol.

Siga com siga, la decisió ho accelera tot. També pel que fa a l’independentisme català i la continuació del procés.

No se sap mai, però és evident que els catastròfics resultats d’Esquerra Republicana, combinats amb la convocatòria de les eleccions espanyoles tanquen per sempre més l’estratègia de la taula de diàleg i l’acord de la claredat. S’ha acabat aquesta ensarronada. I doncs, què ens espera?

Traspassar mecànicament els resultats de diumenge a unes eleccions al parlament espanyol és molt arriscat. Però diversos càlculs coincideixen a atorgar cap a 175 escons a la suma de PP, Vox, UPN i CC i deu escons menys al PSOE i els seus aliats, inclosa ERC. En aquesta situació –insistesc que hipotètica i que cal prendre amb precaució– podria passar ben bé que la clau de la governabilitat d’Espanya la tingués Junts, que amb els vots aconseguits diumenge passat podria arribar a obtenir fins a dotze diputats. I aleshores?

Jordi Turull va oferir ahir una candidatura independentista única a ERC i CUP per a les eleccions espanyoles. No veig fàcil que la idea prospere, però en qualsevol cas sí que és molt possible que l’independentisme en conjunt o Junts i la CUP –si tenen prou vots– siguen els qui acaben decidint si Pedro Sánchez pot ser president del govern espanyol o no.

I aleshores ací sí que hi hauria un moment clau i definitori. Tan sols en el cas, però, i aquesta és la mare dels ous, que l’independentisme haja après la lliçó del 2018 i no torne a cometre l’error de regalar els seus vots a cap partit espanyol –tant hi fa que es diga PSOE com PP. Que opte directament i amb totes les conseqüències per la confrontació –nació contra nació. Amb el bagatge del Primer d’Octubre, amb l’experiència d’aquests anys i amb les victòries de l’exili com a guia que derrotar Espanya és possible –i just a les portes de la campanya electoral sabrem una de les sentències més decisives.

Diumenge l’electorat independentista va donar una lliçó de dignitat i de llibertat posant fi a la submissió i al xantatge partidista, deixant de banda la preocupació sobre el que diran i recordant als partits que l’objectiu és assolir la independència. Ara cal veure si els partits són capaços de prendre’n nota i rectificar o si la gent els passarà per sobre. De qualsevol manera, vénen temps molt interessants. Tot s’accelera, novament.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
29.05.2023  ·  21:59

Mes clar impossible.

Josep Usó
Josep Usó
29.05.2023  ·  22:13

La jugada és possible. El que no veig prou clar és que Junts en siga capaç. Si ho aconsegueixen, ensorrant, de passada, una ERC on encara no ha dimitit ningú. Però paga la pena intentar-ho. Al capdavall, les lluites de la cort de Madrid no són les nostres. Nosaltres només volem marxar.

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
29.05.2023  ·  22:16

per cert vicent tal com dieu en un altre apartat jo tambe dec ser d’extrema dreta dons aprovo la silvia orriols sino rectifiqueu un altre suscriptor que perdereu

Josep Sivillà
Josep Sivillà
29.05.2023  ·  22:16

Una llista única independentista a Madrid tindrà el meu vot entusiasta.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
29.05.2023  ·  22:29

Una candidatura única independentista d’àmbit dels PPCC.

Josep Nosàs
Josep Nosàs
29.05.2023  ·  22:30

Una pregunta per al senyor Partal:
Tot el que està passant, forma part del PENDENT FERROVIARI ?

Vicenç Cusi
Vicenç Cusi
29.05.2023  ·  22:34

Vaja, ara que veuen les orelles al llop del càstic electoral tornen a proclamar la fe independentista sense que els hi caigui la cara de vergonya de tornar a fer una nova metamorfosi. Els he votat molts anys, cada cop per una raó o altre que calia guanyar i després han fet el que els hi ha semblat. Senior Partal, en l’article d’ahir parlava dels partits com una plaga a evitar, a tenir ben lluny. Amb mi que no hi comptin.

Joan Benet
Joan Benet
29.05.2023  ·  22:44

El resentiment és una eina irracional.
Ull amb en Junqueras. Avui és ja un cadàver polític i, si no ha tingut la decència de dimitir, el veig capaç d’intentar arrossegar al país abans d’admetre el seu fracàs.
Encara recordo el que li va fer a en Mas quan va proposar una llista unitària.

Ferran Ribó
Ferran Ribó
29.05.2023  ·  22:53

Vicent sí tot s’accelera, i continuo pensant que el nostre procés cap a la independència no té marxa enrera: o Catalunya, primer, i la resta dels Països Catalans, després, es constitueix en República independent, o ens aboquem a l’abisme de l’aniquilació.
Tan sols un apunt: dius “Pedro S. només és fidel a sí mateix”. I jo afegeixo: Tots, PP, Podemos … només són fidels a sí mateixos. Tots sense excepció han mostrat sempre el més alt despreci cap a Catalunya (i resta de PPCC), en el terreny del tracte fiscal, en les infraestructures (corredor mediterrani, aeroport …), en la llengua … O els abandonem o ens aniquilen.

Berta Carulla
Berta Carulla
29.05.2023  ·  23:02

Últimament el que llegeixo per aquí em sona a xinès, o millor dit, a castellà. El verí de castella sibil.linament s’ha instal.lat entre nosaltres 8 parla en llengua catalana enverinant la voluntat. És un espectacle grotesc i lamentable.

Però ahir sí que vaig llegir un comentari a l’editorial escrit pel director immediatament després de les eleccions que valia la pena. I el vull copiar, feia així:

“El Primer d’Octubre ens va ensenyar que nosaltres teníem el poder de canviar-ho tot” (Vicent Partal).
“Sentir-te bé, no participar en la violència o estar disposat a morir, quan no has assolit els objectius de la teva lluita, no canvia el fet que has fracassat” (G. Sharp)
“Les preguntes que no pots respondre són generalment molt millors per a tu que les respostes que no pots qüestionar” (Y. N. Harari)
El que ens va ensenyar el Primer d’Octubre, Vicent, és que allò d’”A un pam de la independència” era pensament màgic normal i corrent. Que allò que hi deies a la pàgina 207 (d’un editorial el 2010!), que “En aquesta Europa del segle XXI l’èpica dels moviments d’alliberament del segle passat ha deixat pas a la constatació del poder de la democràcia i, per tant, a una estratègia diferent” no tenia –ni té– res a veure amb la realitat. La realitat és que el poder que preval segueix sent el de la força dels estats. I que si no som independents, és perquè als estats no els interessa ni poc ni molt que les fronteres les pugui decidir el poble ras, armat amb un somriure, una estelada i una urna clandestina.
Ho podem canviar això? Jo estic segur que sí i no pararé d’intentar-ho.
Ho podia canviar aquesta èpica d’”el poder que teníem l’1 d’octubre”? S’ha demostrat que no.
Negar aquesta evidència i refugiar-se en la fantasia que teníem un mecanisme decisiu a l’abast però als polítics els van tremolar les cames a l’hora d’activar-lo, em sembla bastant irresponsable.
Quin era aquest mecanisme? En quina seqüència d’esdeveniments consistia? De quina manera podíem controlar aquests esdeveniments i fer-los decantar a favor nostre?
Són preguntes que no em puc respondre i que, si volem fer un diagnòstic correcte de cara a continuar la lluita, em semblen molt més interessants que les respostes tipus “La independència es fa disputant el poder”. (https://www.vilaweb.cat/noticies/que-no-sabeu-com-es-fa-la-independencia-doncs-disputant-el-poder/)
En què consisteix això de disputar el poder? Com se faria concretament en el nostre cas?
No hi res més absurd que cridar “Coratge! Endavant i sense por! Tenim al nostre costat el poder de la raó, el de la justícia i el de la democràcia: què ens pot aturar?” sense preguntar-se cap on és “endavant”, com s’hi va i quines estratègies seguirem per arribar-hi.
Si jo sabés el camí, et ben asseguro que ja l’hauria explicat. Ara, d’una cosa n’estic completament segur: és impossible que cap estratègia pugui triomfar mai amb un independentisme electoralment feble.
Treure mig milió de persones al carrer té una força indiscutible i sense la mobilització no seríem on som. Però mig milió de vots escrutats, comptabilitzen aquesta força de manera oficial i universalment reconeguda, i ens empoderen amb la representació democràtica corresponent.
Negant el vot als partits independentistes ens neguem a nosaltres mateixos aquesta representació democràtica que, precisament i com és ben lògic, és un dels drets que l’estat més ha maldat per arrabassar-nos.
Sota el meu punt de vista, si des de la societat civil estem per la nostra part de la feina, la més petita parcel·la de poder institucional ocupada per un partit independentista té un valor incalculable. Per maldestre i “traïdor” que sigui aquest partit.
Carregar els neulers als partits donant a entendre que tenen la vareta màgica i no els dóna la gana de fer-la servir, només serveix per dissimular que la vareta màgica no l’hem tingut mai i per justificar-nos d’haver-la invocat amb tanta seguretat (i èpica!).
Per altra banda, sobre aquesta qüestió del partidisme i el xantatge (?) dels partits també t’hi discutiria unes quantes coses. Però ja seria abusar (encara més) de l’espai. Deixa’m observar només que les transformacions i daltabaixos que vam ocasionar als partits, no són pas un dels èxits menors del procés. I tampoc anem tan sobrats d’èxits per anar-los llençant per la borda.
I que el fet que hagueu passat tant de puntetes sobre un esdeveniment tan excepcional com que les bases de Junts obliguessin el partit a abandonar el Govern em sona, parafrasejant la dita, a allò de “no deixis que la realitat t’espatlli una bona línia editorial”. Això sí que va ser una lliçó de dignitat i no pas abstenir-se perquè els partits no estan a la nostra altura. Si hem de guanyar la independència a base d’abstenir-nos mentre esperem la vinguda dels autènticament autèntics i purs, estem ben arreglats!

De Ramon Peiron

Enric Llagostera
Enric Llagostera
29.05.2023  ·  23:02

Guardiola, va dir:
Tots junts som imparables!!!!!
Dons aixo.
Si cadascú fa sa guerra, ens menjarem una merda.

Oriol Catafal
Oriol Catafal
29.05.2023  ·  23:05

Abstenció. Cap vot independentista a les eleccions espanyoles!

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
29.05.2023  ·  23:09

Hi discrepo.
No participar en aquest estrany circ d’estiu muntat pels poders fàctics espanyols seria el millor que poden fer pel país el partits pretesament independentistes.

Josep Jallé
Josep Jallé
29.05.2023  ·  23:24

Amb titelles com aquest que només pensa en ell i llur supervivència – de fet com a la majoria dels ‘polítics’ especialment d’ara, sense cap vergonya – els passarem per sobre. No foten-lo cas, per exemple.
Salut!.

Raquel Santiago
Raquel Santiago
29.05.2023  ·  23:35

M’heu fet alzinar, senyor Partal.

Ramon Batlle
Ramon Batlle
29.05.2023  ·  23:37

Senyor Partal, no heu entès res del que ha passat a aquestes eleccions municipals.

La gent està farta de tactisme polític autonomista de pa sucat amb oli i renúncia rere renúncia.

L’abstenció que ha patit tant ERC, com Junts com la CUP és l’avantsala que els espera a les següents eleccions a Madrid.

Cal castigar-los a les següents eleccions i sobretot també a les autonòmiques que perdin el poder perquè si els surt ve la jugada tornaran a l’autonomisme del passat. Hem de desallotjar-los del Govern de Vichí, que és el que realment és.

I fa riure que ara ens proposeu jugar a tornar a votar Junts per ésser decisius a Madrid? Que us penseu que vam nàixer ahir?. Déu n’hi do el que hem de sentir!.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
29.05.2023  ·  23:38

Un comentari que enllaça amb el que vaig fer la nit de diumenge:

Compromís es mante forta arreu de comarques, viles i ciutats mitjanes. Com els Més illencs.

Certament que hi han penetrat a les grans ciutats, però l’entrellat municipal, el més proper a la gent es manté incòlume amb algunes baixades però pujasdes en d’altres.

Qui ha perdut aquest embat és la “isquierda colonialista española”.

El colonialisme ha fet forat en aquells nucli grossos on els mitjans españols s’ensenyoregen. On hi han votat en clau d’ETA, del santxisme, de Díaz Ayuso, de Juan Roig, de l’aigua del Tejo, de Pablo Motos, de M. Almeida, de DesOkupa, etc. dels quals l’esquerra nacional també s’hi ha apuntat atrets com un imant per allò de la lluita de classes.

Com si ací no n’hi haguera també!

Avui he vist una cosa curiosa a València:

Sóc al carrer, esperant consulta amb el metge. Hi ha un equip d’Antena 3 i La Sexta. Preguntant si creuen oportú que s’hi facen eleccions en eixa data.

Pregunten prèviament què respondran, si no els encaixa descarten la persona, si els fa el pes, responen “esa sí que me vale” i l’entrevisten mentre vaig passejant-me junt l’entrevistat.

Una enquesta teledirigida per a aconseguir un estat d’opinió desitjat. O siga, l’estil de la FOX trumpista.

En aquest moment vaig de tratge ben mudat. Els entrevistats van vestits de faena i de dia faener i l’entrevistador em mira però no s’hi atreveix.

El q queda diàfan és ser enmig d’una ofensiva mediàtica en una nova guerra civil entre españols i q aprofiten les colònies per a anar manipulant españols colonitzadors i colonitzats.
Observeu-hi: A3 i la Sexta dirigides per les corretges de transmissió del CNI i aquest organitzant el gobierno español de cara als embats internacionals. Ens cal per a encaminar les independències incrementar el conflicte entre ells per a q vagen afeblint-se mútuament.
Tal com va passar en l’època de Camps q els governs valencià i balear siguen d’un colir i l’estatal d’un altre.
Les nostres independències també són un “Negoci” com qualsevol altre estat del món.

Cal aprendre a saber funcionar pel poder nostre i els interessos propis.

Josep Blesa (València)

Rubèn F.Pola
Rubèn F.Pola
29.05.2023  ·  23:43

Vicent Partal no explica perquè no veu fàcil la idea d’una candidatura conjunta independentista. Ja us ho explico jo: perquè l’esquerra independentista (i el VilaWeb, un dels seus òrgans de propaganda) és, primer, d’esquerres, i després, i només després, independentista. Aquest és l’”error”, el greu, tràgic, error que arrossega l’independentisme i que fa els seus 52 percents inoperants al Parlament i la seva incidència menystenible a Madrid. I no des del 2018, sinó des dels temps de les paperers històriques. El compost Junts+ERÇ+CUP és més inestable que un isòtop del plutoni. (Junts+CUP? Està de broma? Això no hi ha minipimer que ho emulsioni.)

Ferran Moreno
Ferran Moreno
29.05.2023  ·  23:59

Seguir participant d’una manera o d’una altra a les eleccions espanyoles i anar a Madrid, units o per separat. D’acord.

Ara, què se suposa que hi anem a fer? Discursos com fins ara?
Què esperem aconseguir?
Ho dic perquè no sé si estem ja per empassar-nos gaires més discursos i gaire més teatre.

Els partits participen en les Generals i van a Madrid per pur interès econòmic. Si no hi van perden un munt de diners.

Algú creu encara que si la governabilitat d’Espanya depèn dels vots independentistes ens deixaran fer un altre referèndum?

A més, convé que guanyi el PP, així no tindrà cap sentit que ERC o JUNTS hi pactin res. Si el PSOE pot guanyar segur que s’ho plantegen per “barrar el pas a la ultra dreta” i salvar Espanya davant del món.

La independència l’aconseguirem si algú s’atreveix a declarar-la i si tothom s’atreveix a defensar-la. Entrar en el joc de la política espanyola és un camí al no res i on es veu clarament quins són els interessos reals dels partits.

Maria Lannoye
Maria Lannoye
30.05.2023  ·  00:06

Em va impactar el comentari de Lluís Llach avui.
Els fracassats haurien de dimitir.
Ara, la pregunta és qui els podria i els voldria substituir.
Si sumem els vots en blanc, els nuls i els independentistes que es van quedar a casa, no podríem fer un molt bon paper en una llista única?

Marta Bonet
Marta Bonet
30.05.2023  ·  00:12

Amb les eleccions d’ahir s’ha donat una petita lliçó als partits independentistes; algun ja ha posat fil a l’agulla, altres encara estan pensant en quina butxaca portaven la cartera que els han pres.
El problema, el greu, el de debò, és que cap d’ells ho són d’independentistes; no els interessa, són massa milers d’euros que perdrien (50cnts per vot en cada elecció + sous d’ajuntaments + sous al parlament + sous al congreso i senado + diputacions + delegacions del gobierno + etc.).
El que ens cal són partits que siguin un partit polític, no una secta per fer diners i un objectiu en sí mateixos. Un partit ha de ser un mitjà al servei dels seus electors amb qui ha de mantenir un contacte permanent i enriquidor i que els representants dels votants votin al parlament d’acord amb els seus votants, no pas segons li convingui al caudillet de torn.
Mentre això no s’entengui, no farem res de res i ells, els panxa-contenta, més cofois que mai.

Montse Milian
Montse Milian
30.05.2023  ·  00:30

Els tres partits (Junts, ERC, CUP) ja es poden posar a treballar… o ja s’ho trobaran. Més d’hora que tard, els ciutadans els passarem la mà per la cara.

Joan Benavent
Joan Benavent
30.05.2023  ·  00:30

La confiança perduda és difícil recuperar-la d’un dia per l’altre. Com ara a les municipals, no votaré a cap d’aquests tres partits del règim del cafè per tothom. El més probable és que em torni a abstenir a les madrilenyes de juliol. Els meus representants haurien de parlar sempre i en qualsevol circumstància en català, dins qualsevol hemicicle d’oradors i davant qualsevol periodista en qualsevol ciutat. Perquè un polític em pogui representar ha d’haver llançat el castellà a la paperera. O pel vàter i estirat la cadena. És, si més no, una condició necessària per tal que algú em pogui representar i el pogui anar a votar De moment, que jo sàpiga, no n’hi ha cap, de polític que compleixi aquest requisit clau i essencial. En altres paraules, que sigui català i es comporti com cal, sense complexos, que no li faci por ni vergonya parlar sempre en l’idioma del seu país, de la gent que l’ha escollit. A aquells els fot d’allò més. Tant de bo rebentin.

Josep Vicent Sala
Josep Vicent Sala
30.05.2023  ·  00:31

Si els partits mal anomenats “indepes” van a Madrid serà per regalar estabilitat al govern espanyol. Cal acabar la faena de les municipals i rebentar el poder processista per fer foc nou i a Madrit ja s’ho faran entre ells.

Albert T
Albert T
30.05.2023  ·  01:50

Cap més vot ni mai més confiança en cap d’aquesta patuleia de mentiders.
Si l’independentisme no treu gent nova amb decència, dignitat i valentia en la que es pugui tornar a confiar, el meu vot ha estat i serà sempre més amb la papereta de l’1-O.
Amb aquestes tres porqueries sectàries plenes de caragirats i ineptes (unes més que altres, però totes inútils de cap a peus) no hi ha res a fer i amb mi que no comptin mai més.

David C.
David C.
30.05.2023  ·  02:08

Bona nit, sr. Melquiades.
No sé si és vostè d’extrema dreta o no, ni si s’hi considera o no. Sigui com sigui, “amenaçar” en donar-se de baixa per una discrepància d’opinió política denota una manera de fer (i de ser) no gaire tolerant. Però exigir una rectificació en bescanvi de la continuïtat d’una subscripció em sembla -és opinió personal- una actitud impròpia de… deixem-ho en impròpia d’un subscriptor d’una premsa prou independent, que no es deu a ningú, ni tan sols als seus subscriptors.
Si us plau, exigim-nos a nosaltres -lectors i subscriptors lliures- el rigor que exigim a la nostra premsa. I si no estem a l’alçada del rigor (ara parlo per mi) siguem almenys suficientment humils i crítics com per aprendre alguna cosa, dels articles i de les aportacions dels comentaristes.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
30.05.2023  ·  03:41

A les estatals no hi votaré. No val la pena anar a votar a cap elecció del Règim del 78. Tots els que son allà dintre estan encantats de ser-hi dintre i d’aprofitar-se’n. És un problema de “target”: si el sistema és corrupte i la ideologia d’estat és un desastre monumental, només hi voldrà entrar gent corrupta i amb un ideari força bèstia. Son faves comptades.

Joan Ubach
Joan Ubach
30.05.2023  ·  04:58

A veure si es mou d’una punyetera vegada la ANC amb la llista civica i no espera la seva “consulta” a finals d’any després de la sardana tradicional del 11-S d’enguany. Les eleccions els tornaràn a enxampar amb el pas cambiat. Falta d’agilitat, fer volar coloms, discrepàncies… Moltes vegades penso que ho fan expressament.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
30.05.2023  ·  05:07

A Madrid fan el ridícul i actuant d´esquena a la voluntat del poble català. Ara , després de la clatellada, tornaran a parlar d´unitat i independència. Presentem l agrupament d´electors o Vot: 1-O, pels súbdits de Castella.

Salvador Molins
Salvador Molins
30.05.2023  ·  06:05

El 23 de juliol de 2023:
VOT NUL !

Qui és capaç de votar així?

-Sols els catalans lliures, el Poble menut i determinat. El Poble que reafirma el Primer d’Octubre i es compromet en completar la DUI.

Jo també, massa sovint, caic en el “i si fos” que en realitat mai és res més que impossibilista i llirista (del lliri a la mà), però ahir, 28M de 2023, tot i ser unes eleccions municipals, no vaig caure en aquesta trampa, em va costar, cercava excuses, però al final ho vaig fer, vaig votar nul, tal com proposava, entre altres, el Centre Català de Negocis i ajudat per la memòria de les sovintejades rendicions, disbarats i traïcions dels partits independentistes catalans.

Neguem Espanya. Votem amb un vot nul.

ER, Junts i CUP no corregiran, seguiran essent esclaus, seguiran desunits, seguiran sense comprometre’s per a la Llengua com a primer valor dels catalans, seguiran buscant excuses sense anar a fons, …

Només hi ha un camí, un cop ja morts tots els falsos relats autonomistes. Espanya no vol canviar, ja està bé com està.

Només hi ha un camí bo per a Catalunya, no anar a Madrid. Espanya no ens aporta ni aportarà res de bo.

El vot “Nul”, qualsevol papereta, del partit que més ràbia et faci, o qualsevol papereta del partit que més t’agradi i amb un edding 3000 o qualsevol retolador alternatiu, i si no el tens amb un llapis o un bolígraf, escrius a cada banda, ben visible: “1.er d’Octubre i DUI” i hi afegeixes una estelada “!!*!!”. I ja està, dins el sobre i dins l’urna.

Abstenció o vot en blanc també valen però no tant.

El camí del cotó o el camí de la sal per a la independència dels catalans és no anar a Madrid, és el vot nul, en blanc o el vot absent.

El camí de la independència, la plantada davant l’etern lladre i opressor, el dir “prou”, ara mateix, és no votar a les espanyoles, i persistir, persistir, persistir!

Votem així, neguem Espanya, cadascú de nosaltres, els que ja hem trencat amb l’engany, que hem trencat amb els amos espanyols i amb els catalans enganyats i enganyadors.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
30.05.2023  ·  07:05

L’enfonsament del PNB es galàctic, encara més gran que el desastre junqueras.er. Sanchez es un mestre castellano

Carles Serra
Carles Serra
30.05.2023  ·  07:30

És allò Vicent de quatre catalans cinc opinions i així estem, sense rumb ni cap a on tirar.
Quant l’ANC decideixi tirar endavant la llista cívica, el ritme que va ja no farà falta, esterem ben perduts amb aquest desert.

ANTONI PUNTÍ
ANTONI PUNTÍ
30.05.2023  ·  07:30

Discrepo totalment.
A Madrit no hi hem d’anar a fer res….
No hem apres res de la história? no n’hem tret MAI res d’Espanya.
A les properes eleccions: o papereta 1-O o abstenció.

Lídia Gil
Lídia Gil
30.05.2023  ·  07:48

Llista única? Ara, a les estatals? Amb quina finalitat? Els de sempre? Els que s’han rendit, ens han traït i ens han fet xantatge emicional amb els presos polítics? A mi no em tornaran a aixecar la camisa mai més. Fins que no vegi fets i no només paraules, i promeses , i bla bla bla, no es guanyaran el meu vot. Els vots no es regalen, es guanyen, amb fets.

Violant Trepat
Violant Trepat
30.05.2023  ·  08:24

Totalment d’acord amb Berta Carulla i Rubén F. Pola.

Ignasi Casanovas
Ignasi Casanovas
30.05.2023  ·  08:31

Veig impossible una llista única dels partits però potser ara seria el moment que l’ANC proposés encapçalar una llista única en la qual s’integressin els partits, i liderada per independents de prestigi. Seria més fàcil d’assumir pels partits, d’establir una estratègia única, i d’atribuir-se les responsabilitats.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
30.05.2023  ·  08:38

Ens fan por les etiquetes.
O Vilaweb retira la classificació d’extrema dreta a Sílvia Orriols o alguns subscriptors es donaran de baixa, com el sr. Melquíades.
Primer de tot, exigir una rectificació a un diari independent amb l’amenaça de donar-se de baixa vol dir que no es busca la independència d’un mitjà de comunicació. Vol dir que vols marcar tu la línia d’aquest diari.
En segon lloc, li donem importància a l’expressió “extrema dreta” i no ens preocupem d’esbrinar el seu significat i el perquè a una senyora determinada i al seu partit se la classifica d’aquesta manera.
Penso que Vilaweb hauria de fer més pedagogia del significat dels idearis dels partits i, després, fer la classificació adient.
Jo, personalment, crec que la no acceptació o el rebuig de l’altre, del que és diferent a mi, és una reacció social que té la seva explicació però hi ha partits polítics que, en lloc de fer una tasca positiva i parlar de cohesió social i de polítiques d’integració s’aprofiten d’aquesta situació i fomenten o alimenten aquest rebuig i proposen polítiques de marginació. Per a mi això és extrems dreta.
Vicent, explica-ho tu més bé.

Carme Perello
Carme Perello
30.05.2023  ·  08:45

JUNTS – ERC- CUP, sobretot aquests 3 partits principals,

Mireu enrera si us plau…..per no tornar a fer el mateix.
I no parlo de la decisio exprés que va haver-hi al despatx del President de la Generalitat Sr. Puigdemont, el 2017…..parlo de les actuacións i decisions patxangueres que per Catalunya, va prendre.
Ara és un moment d’or, el moment per Catalunya.
Sabeu el que us espera si tireu endavant el sentit del poble…el diumenge, ja el va notar aquest sentit , amb l’estirada d’orelles d’una part independentista.

El què heu de tenir clar sr.s Politics que estimeu Catalunya i que voleu l’independència, és que hi ha catalans amb sentit de País, que van anar a votar i amb el mateix sentit de País, queno va anar a votar…….una decisió personal i intransferible.
Però el que heu d’entendre d’una punyetera vegada que, els que van votar i els que no……tenir una fita en comú:
CATALUNYA INDEPENDENT.
I exactament això, és el que heu de posar en pràcticar vosaltres mateixos:
Deixeu les guerres internes de partit.
No comenceu a tirar pedres a l’altra.
Deixeu de fer reunions de partidet per decidir el què…..

No es pot perdre temps……És un moment excepcional.
I quan per fi, arribem al que totsvolem:SER PAÍS,SER UN ESTAT……aleshores podrem tornar a la normalitat de partits, estaments., etc…..mentrestant tenim una “batatlla conjunta”.
Però ja us vau veure que no us tiraran flors des d’España…..ho heu entès ja???

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
30.05.2023  ·  08:53

Paperetes u d’octubre a l’abast de tothom.
Madrid no hi hem de fer res. Totes les energies , el seny i l’inteligencia a casa nostr. Cal fer una gran escombrada de botiflers i no tan botiflers. O sempre anirem de cul per terra. Bon dia i bona hora.☮️

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
30.05.2023  ·  09:08

No estic d’acord amb aquesta frase seva Sr. Partal:
“…
Diumenge l’electorat independentista va donar una lliçó de dignitat i de llibertat posant fi a la submissió i al xantatge partidista,
…”
Sóc dels que pensa que el mal avança per la inacció dels homes bons, o suposadament bons.

Haver promogut el vot nul, abstenció o vot en blanc, ha estat bandera dels apòstols de l’espanyolisme, ha estat posar en safata als colonitzadors PSOE/PSC, PP, C’s/Valents, Podemos/Comuns, i als col·laboracionistes de la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, les institucions catalanes perquè legalment apliquin en els propers 4 anys el genocidi cultural de tot lo català.

Votar s’ha de VOTAR SEMPRE, no ens havíem de deixar manipular per pseudo independentistes suposadament decebuts.

Sempre hi ha partits que es presenten, potser avui dia minoritaris, que si reben el vot massiu concentrat de l’independentisme, frenaran als colonitzadors.

Aquells que s’han deixat arrossegar pels apòstols de l’espanyolisme no tenen dret a plorar ara si els naZionalistes espanyols PSOE/PSC, PP o VOX tenen control o més presència als seus municipis i ataquen legalment la cultura catalana.

Sánchez ens ha donat, per interès propi, clar, una altra oportunitat de concentrar el vot independentista (això exclou la ER de Junqueras si va sola) i fer una mena de plebiscitari a ls generals, demostrar quant és el pes de l’independentisme a Catalunya, mínim 2.300.000 vots.

Albert Ventura
Albert Ventura
30.05.2023  ·  09:11

Esperem que el que tinguin es la clau de la ingovernabilitat. Si van a Madrid al menys que sigui per fer impossible cap govern espanyol i fer repetir les eleccions, “ad infinitum”, si conve.

Daniel Mir
Daniel Mir
30.05.2023  ·  09:42

::: i si el 22 de juliol, vigilia del 23, fos el MOMENTUM?

Antoni Maria Oriol
Antoni Maria Oriol
30.05.2023  ·  09:44

Crec que la proposta de candidatura unitària és formidable. Diré més, caldria que el nom de la candidatura fos “1 d’Octubre” i el lema de campanya “Ho tornem a fer”. D’aquesta manera aconseguim tres grans objectius: 1) concentrar i maximitzar tot el vot independentista, 2) convertir les eleccions espanyoles amb un altre referèndum i 3) omplir les urnes amb aquella papereta que molts volien posar i que, d’altra manera, es convertia en un vot nul. Amb aquesta proposta es converteix amb un vot molt vàlid.

Xavier Martin
Xavier Martin
30.05.2023  ·  09:55

D’en Junqueres se una història (tema hospitalari) a títol personal, hi puc dir sense cap remordiment que es una mala persona, hay lo dejo.

David Recasens
David Recasens
30.05.2023  ·  10:05

Podem dir nacionalisme Identitari a Aliança Catalana o al FNC. Dir-li extrema dreta és posar-lis una etiqueta per desacreditar-los.
Extrema dreta es VOX.

Raimon Elgueta
Raimon Elgueta
30.05.2023  ·  10:21

Cito Berta Carulla (23:02):
“Treure mig milió de persones al carrer té una força indiscutible i sense la mobilització no seríem on som. Però mig milió de vots escrutats, comptabilitzen aquesta força de manera oficial i universalment reconeguda, i ens empoderen amb la representació democràtica corresponent. Negant el vot als partits independentistes ens neguem a nosaltres mateixos aquesta representació democràtica”.

Et felicito si et sents empoderada i reivindicada exercint el vot. Però quin empoderament ha significat exactament el Parlament del 52%? Quina reivindicació de nosaltres mateixos s’ha vist plasmada a les institucions des de les darreres autonòmiques?

Suposo que dol veure perduts 350.000 vots quan et sents representat per una candidatura. Només en aquestes circumstàncies s’entén el rebuig sense fissures de l’abstenció. Però a mi em dol la renúncia, la reculada i la mentida. Potser la sacsejada electoral serà prou forta per canviar lideratges i estratègies. I si no, una nova dosi el 23J.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
30.05.2023  ·  10:29

Fins on arriba la supèrbia dels estrategs independentistes (?) que han optat per l’autonomisme? Tot s’accelera amb el fre de mà posat, cal desfrenar perquè la màquina no cremi el motor, cal que uns quants polítics significatius es retirin ja, el seu temps ha passat, ho ha dit l’abstenció i si no saben entendre-ho -o no volen- ho pagaran car. En aquest sentit no es pot negar que Pedro Sánchez ens ha passat la mà per la cara un cop més amb la convocatòria precipitada d’eleccions generals perquè sap que ja té un peu al pou.

Joana Rubio
Joana Rubio
30.05.2023  ·  11:01

Votar partits autonomistes a les eleccions españoles? NOOOO
papereta 1-O o abstenció.

Lluis Molist
Lluis Molist
30.05.2023  ·  11:20

Estimat Vicens, discrepo totalment del teu plantejament, que en definitiva és tornar a pactar amb Espanya. PROU JA

Abstenció total, ni vot nul ni ostias. Que s’ho facin.

Nosaltres preparem una candidatura forta , una Agrupació Electors, per les eleccions al Parlament. ( Seran aviat)

Disposats a respondre a les actuacions dels prevaricadors de jutges, fiscals,forces ocupació (mossos inclosos)

Arraconem els polítics i partits actuals.

Traiem-nos d’una vegada per totes la covardia de sobre. No siguem uns Junqueras

Josep Marrasé
Josep Marrasé
30.05.2023  ·  11:58

No hi veig solució. Eliminar Pedro Sànchez i el seu PSOE, només representa afavorir l’extrema dreta. No hi veig cap diferència entre la supremacia d’uns o dels altres, perquè tant dolents són per Catalunya els uns com els altres. El que si poden fer, els que se senten independentistes, és mirar d’implementar una llista cívica electoral absolutament vàlida, que il·lusioni el poble. O això, o tirar pel dret amb una DUI que ratifiqui la voluntat de l’independentisme.

Victor Serra
Victor Serra
30.05.2023  ·  11:59

Totalment d’acord amb Ruben F Pola i Ramon Peiron. Encara que no ens agradi gens, a Madrid és on hi ha el poder i on decideixen tot el que ens afecta. On administren els diners que ens roben, on nomenen els jutges i fiscals que ens jutgen, on gestionen les nostres principals infrastructures, on hi ha el deep state que ens reprimeix. Per treure-los aquest poder cal anar-hi i embrutar-se les mans. El feixisme sempre arriba quan la bona gent normal no es mou, no fa res, s’adapta, o pren decissions equivocades, com abstenir-se quan el tenim a sobre. Aleshores el feixisme arriba al poder , canvia les regles del joc i arriba la destrucció total.
A Madrid ja estan parlant d’il.legalitzar partits independentistes, Bildu o altres perifèrics. Sembla impossible, però no tingueu dubte que si poden ho faran. Per poder marxar els hi hem d’aixafar la barraca des de dintre.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
30.05.2023  ·  12:06

Crec que ara seria el moment desprès de aquestes bufetades als partits indepentistes que la llista cívica fos present amb ganes de treballar pel divorci d´espanya

Roser Bravo
Roser Bravo
30.05.2023  ·  12:08

Sincerament, pensar tant i creure que el tripartit que encara anomenem independentista, és pugui fusionar per anar junts a Madrid i esdevenir la clau de la Governabilitat d’Ñ, a sobre, creuar els dits per a que no torni a cometre errors recents, és massa per a moltes imaginacions…. Malgrat tot, com que si res més no, el pensament és lliure i l’acció de votar o no també, sóm força gent els que des de l’1 O, no participem en les votacions generals del País veí· I tot això, precisament, i no és poc, perquè vam guanyar el Referèndum d’autodeterminació per assolir la nostra Independència, la qual cosa, amb gran ennuix, encara està pendent. A l’entendre de cada cop més independentistes, cal lluitar doncs, a contracorrent merament política, per a no barrejar-nos de forma continuada amb l’enemic!!!

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
30.05.2023  ·  12:17

Encara que sovint no coincideixo amb el punt de vista del director, respecto molt aquest esforç que fa per intentar no caure en la desesperança. Sovint apunta, d’una o altra manera, que completar el camí cap a la independència és a prop. Em fa pensar en aquell pare de La Vita è Bella i el seu fill. El pare, admirablement, fa tot el possible per estalviar al fill el patiment.
Tard o d’hora però arriba el moment que els fills han de afrontar sols la realitat, comprendre-la, assumir-la i, si ho creuen oportú, intentar canviar-la.
Des del meu punt de vista, jubilada la generació de la transició, ara estem en aquesta fase de creixement col·lectiu.
Si ens en sortirem o no, no ho sap ningú. Ni Pedro Sánchez, ni Oriol Junqueras ni Laura Borràs ni Carles Riera ni els dos milions que vam anar a votar el dia u d’octubre.
L’important serà que els votants creguem que estem a punt. Ara, a cada elecció és fa evident que, en aquestes condicions, no ho creiem.
Fer veure una altra cosa, mostra poca esperança en el nostre poble i ho trobo contraproduent.
El temps, el treball, la intel·ligència i el poble diran.

Ramon Perera
Ramon Perera
30.05.2023  ·  12:45

He hagut de rellegir dues vegades l’editorial i tot i amb això hi ha comentaris que no els entenc. Ho deixo aquí.

De fet estem en guerra, que no vol dir una guerra amb armes tradicionals, sinó d’una nació en front d’una altra. Què hi hem d’anar a fer a Madrid? Estratègicament la resposta és clara: debilitar l’adversari tant com puguem. Si no és així, és millor no enviar-hi ningú.

Per contra, el gruix principal dels nostres esforços l’hem de dedicar a construir les eines polítiques que ens permetin fer efectiva la independència. I això vol dir que no tot ha de passar pels partits polítics que tenim, especialment per que sorgeixen del sistema polític espanyol. Fins i tot podria ser que el motor principal fos totalment aliè als dits partits.

Faig memòria de dues coses òbvies: a) partim ara tenint lo que tenim [i, per tant, no podem pensar que el pas següent no estarà influit per la situació actual] i b) en alguns casos els fenòmens socials es poden accelerar fortament [n’hi ha exemples a la història].

Pep Agulló
Pep Agulló
30.05.2023  ·  13:35

ENCARA NO HEM PAS MORT EL JUNQUERISME…

1/ El junquerisme, la ideologia de l’acatament al marc constitucional espanyol, i que no se subscriu només a ERC sinó que abasta altres forces “independentistes”, ha rebut un correctiu important per part de la base independentista a canvi de pagar un preu per la puja del feixisme…

2/ El cop de puny no vol pas dir que hàgim derrotat políticament el junquerisme, que s’ha fet hegemònic a les institucions i als mitjans. La feina s’ha de reblar…

3/ Acabar la feina vol dir que el correctiu que hem aplicat al junquerisme dins dels partits no és pas per redreçar-los. Això seria pensar que encara hi confiem, no. Ara es tracta de seguir un guió per passar-los per damunt, per agafar la iniciativa amb la pròpia autoorganització de la base i de les organitzacions socials. Hem d’arrossegar als partits, ja que hem fet aquesta demostració de força. No podem donar treva perquè hi tornaran. El junquerisme no és pas mort.

4/ Mentrestant, a les eleccions generals del 23-J, una abstenció pactada de tots els partits indepes és gairebé impensable pel temps que tenim. Una minoria al “Congreso” de Junts i la CUP que fos determinant. Potser arribat al moment deixar els escons de Madrid buits, etc… Hem de pensar-ho.

Pere Subirana
Pere Subirana
30.05.2023  ·  14:30

Aquesta publicacio posa etiquetes d extrema dreta d una manera que demostra ser molt poc independent. Els antivacunes som, segons Vilaweb, d extrema dreta. El govern italia es d estrema dreta, la Silvia Orriols es d extrema dreta.

Oblida que darrera tots aquests moviments hi ha moviments patriotics que s oposen al globalisme de l agenda 2030 i de l UE.

Jo no renovare la subscripcio quan s acabi. No vull alimentar difamadors.

JOAN RENDÉ
JOAN RENDÉ
30.05.2023  ·  14:36

Anàlisi molt afinada i estratègia necessària! Ara o mai!

Salvador Manich
Salvador Manich
30.05.2023  ·  14:46

Hi ha una peça que no encaixa per enlloc en tot aquest trencaclosques, el Sr. Junqueras. Si no es retira de la política tornaré a abstenirme.

Enric Lucea
Enric Lucea
30.05.2023  ·  15:42

A ER no es donen per al.ludits amb l’absentisme d’aquestes darreres eleccions. Així avui hem vist com Junqueras designava l’espanyolista Rufián com a cap de llista per ER i l’Aragonès volia fer una coalició amb els no menys espanyolistes comuns. Sembla doncs que no tenen remei.

Lluís Urpí
Lluís Urpí
30.05.2023  ·  15:50

A les generals votaria un bloc independentista. Mai més a un partit auto-anomenat independentista. MAI MÉS.

Josep Soler
Josep Soler
30.05.2023  ·  16:53

La veritat es que trobo l’editorial d’avui del Vicent impecable. Encertat i implacable.
Per altra banda observo unes discussions i discrepàncies en les opinions del personal, que adés no entenc o per ser mes precís, en moltes en discrepo obertament.
Es evident que el que jo digui no farà canviar la opinió de ningú i menys que jo en tingui cap propòsit, però amb tot diré, que diumenge es van produir unes eleccions que han deixat el país -per primer cop amb molts anys- de volta i mitja.
El Junquerisme està tocat de mort (el junquerisme significa el gran xantatge que els seus autors , pels motius personals mes insolidaris, han portat a la desmobilització de la nostra societat, aplacant-li les ànsies de llibertat d’aquests darrers cinc i escaig d’anys.
La revolta a votar els partits dels quals els hi em perdut la confiança (vot nul, amb blanc, abstenció) està tenint un efecte multiplicador que ningú probablement s’esperava.
Els problemes d’Espanya (que son i grossos) no es podran resoldre amb garrotades als catalans, tal com estan acostumats de sempre. El final poden portar a un replegament del país, del que ha estat orfe, en aquesta darrers anys.
Europa (o no) ens protegirà -com sempre – ho ens protegira poc, però haurà de fer quelcom perquè aquest país d’Espanya-segons diuen important -que manté amb certes dificultats, no surti de mare.
Mentrestant els catalans, tindrem oportunitats de llançar les nostres pròpies estratègies (societat civil, Waterloo, ANC, Consell per la República) que fins ara no ha estat possible, (almenys del tot) per donar a conèixer al mon: qui som, que volem i que es necessita fer en aquest país, si realment es vol pacificar.

maria serra
maria serra
30.05.2023  ·  17:10

Ara cal escoltar i no fer-nos retrets, tot és tornar el camí que vàrem deixar, és difícil però si no és així, penso que a les properes eleccions ens passaran la piconadora per sobre i tardarem anys a tornar-nos aixecar .
Tots estem molt enfadats, però des de la ” meseta ” esperen que desapareixem d’una vegada per totes , generositat és el que cal ara més que mai.

Alfons Nadal
Alfons Nadal
30.05.2023  ·  17:34

Considero que l’interès del PPSOE és mantenir el bipartidisme politocràtic, tot destrossant la convivència i la cultura catalana.
L’interès independentista millor no nombrar-lo que estan en guerra amb nosaltres.

Paola Polacco
Paola Polacco
30.05.2023  ·  18:34

Molt d’acord amb en Ferran Moreno i amb en Joan Benavent. A Madrid no hi hem de fer res.

Francesc Gaspar
Francesc Gaspar
30.05.2023  ·  21:24

Fer una coalició independentista amb Er és, literalment impossible. Encara més, aquesta coalició, acostaria els de Junts una mica més al precipici. Els independentistes, ja hem constatat, a bastament, la poca confiança que es pot tenir en Junqueres i els seus adeptes. Amb la CUP es corre el perill de llevar-te mullat.

Josep Vilà
Josep Vilà
30.05.2023  ·  23:48

Si cal participar a les eleccions dels nostres colonitzadors no podem continuar fent veure que acceptem la seva guillotina regional que ens delma. Auxí una candidatura única ja no pot ser més principatina, ha de ser total (o quasi): Països Catalans Tota-Una, amb el Nord cobrint-nos la reraguarda.

Ramon Peiron
Ramon Peiron
31.05.2023  ·  00:20

A Raimon Elgueta (10:21), per al·lusions indirectes.

El text que cites de Berta Carulla (23:02), és meu, tal com ella ja deixa clar al seu escrit.

Et responc:
1) El 52% continua existint perquè els partits que el van obtenir es continuen proclamant independentistes. Els independentistes “posseïm”, per dir-ho així, el 52% de la representació parlamentària. Això és una dada objectiva que no depèn de la gràcia o el fàstic que ens faci a cada un de nosaltres cada partit -o tots plegats-, ni de l’encert de la seva gestió. És una dada que podem esgrimir on i quan ens convingui i que ens convé molt més que no pas que els unionistes pugin dir que les urnes han certificar “la fi del soufflé”.

2) Jo crec que quan dius “a mi em dol la renúncia” caus en la trampa del pensament màgic, que consisteix en prendre per real una cosa imaginària. Per poder renunciar a alguna cosa, cal que aquesta cosa existeixi. I si et tornes a llegir el meu text, veuràs que la meva hipòtesi és que aquest “poder de fer la independència” que generalment es ve a suposar que hem tingut a l’abast, en realitat no li hem tingut mai, ni molt menys. I per tant, no és que s’hi hagi hi ha renunciat sinó que encara està per bastir. I defenso que bastir-lo ens serà més fàcil com més poder tinguem, Per autonòmic que sigui aquest poder i per impresentables que siguin els polítics que el gestionin.

Ho aprofito per agrair a la Berta Carulla que m’hagi “retuitat” el comentari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any