El president de la Generalitat Quim Torra ha remarcat la perseverança de l’executiu després de la sentència del Suprem per l’1-O: ‘Té per objectiu que no es torni a fer; doncs ho tornarem a fer’, ha advertit. Des del cementiri de Montjuic, en el marc del 79è aniversari de l’afusellament de l’ex-president Lluís Companys, i acompanyat del govern -menys el conseller Miquel Buch-, Torra ha asseverat que l’autodeterminació és un dret ‘reconegut’. ‘Mai no defallirem en el seu exercici’, ha reiterat. El president també ha exigit al govern espanyol que reconegui el ‘crim d’estat’ contra Companys per fer ‘justícia’.

El president de parlament, Roger Torrent, ha reivindicat que ‘si no van poder destruir els vells ideals que defensava Companys, ara tampoc’. Així mateix, ha defensat ‘la democràcia, la llibertat i la voluntat del poble a poder decidir el seu futur’. ‘Ho fem l’endemà d’una sentència injusta, injustificable, que ha generat evidentment un sentiment de ràbia i de desesperació des del punt de vista democràtic’, ha explicat Torrent, que davant aquest moment ‘extremadament dur’, s’ha d’encarar la nova etapa ‘no només amb el lament, també amb la llibertat, l’amnistia i el referèndum’. Torrent ha dit que les últimes paraules de Companys, de justícia, pau i llibertat, encara els mouen avui dia i guien ‘des d’un punt de vista polític i social majoritari en aquest país’.

El president del parlament ha explicat que continuen defensant la igualtat i la fraternitat l’endemà d’una sentència que intenta condemnar la democràcia, la llibertat d’expressió, el dret a manifestació i el dret a què un poble decideixi lliurement el seu futur.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb