Les tardes es comencen a allargar: és cert el que diu el refranyer?

  • A partir d'avui, les tardes comencen a tenir més estona de llum solar, si bé encara no ha arribat el solstici d'hivern

VilaWeb
Imatge d'arxiu de la posta de sol des de Collserola (fotografia: Albert Salamé).
Redacció
09.12.2022 - 18:56
Actualització: 09.12.2022 - 20:35

Sou d’aquella gent a qui no li agrada que es faci fosc tan d’hora? Hi ha una bona notícia: a partir d’avui, els dies comencen a guanyar uns quants segons de llum solar. Si bé encara no ha arribat el solstici d’hivern, que és el dia més curt de l’any, el sol cada vegada serà una mica més protagonista a la tarda. Avui, per exemple, segons Maplogs, el sol s’ha post a les 05:21:48, dos segons més tard que ahir (05:21:46). I demà es pondrà a les 05:21:52, quatre segons més tard que avui.

El solstici d’hivern, el 21 de desembre

El solstici d’hivern, l’instant en què la posició del Sol al cel es troba a la distància més gran angular negativa de l’equador celeste, serà el 21 de desembre. A partir d’aleshores, els dies s’aniran allargant. És a dir, el solstici marcarà la reversió de la tendència a l’allargament de les nits i a l’escurçament de les hores diürnes.

Per què el sol guanya protagonisme?

Hi ha uns quants factors que expliquen el fet que les tardes vagin tenint més estona de llum solar. La primera fa referència a la durada del dia: en realitat, el Sol no triga vint-i-quatre hores exactes a arribar al mateix punt. Això es deu al fet que la Terra gira al voltant de l’estel amb una òrbita el·líptica i amb una certa inclinació.

L’allargament del dia serà més perceptible de Reis endavant, quan la gent diu aquella frase: “Ara ja s’hi coneix, amb el dia.” El nostre refranyer és molt ric en dites sobre el creixement (i l’escurçament) del dia, sobretot els mesos de desembre, gener i febrer. N’hem triades una desena.

Per Santa Llúcia, un pas de puça

És el 13 de desembre. Al matí el dia es continua escurçant (el sol surt a les 8.09, quatre minuts més tard que no pas ahir), però al vespre s’allarga un xic (el sol es pon a les 17.22, un minut més tard que no ahir).

Per Nadal, un pas de pardal

25 de desembre. Al matí el dia encara s’escurça (es fa de dia a les 8.16), però el sol guanya terreny al vespre (es pon a les 17.27).

Variants: “Per Nadal, el dia s’estira un pam“; “Per Nadal, creix el dia un pas de gall“; “El dia no creixerà fins que Jesús no naixerà“; “El dia creixerà quan Jesús naixerà“.

Per Sant Esteve, un pas de llebre

26 de desembre. Segons el Calendari dels pagesos, hi ha molt poca diferència d’insolació entre Nadal i Sant Esteve.

Per Ninou, un pas de bou

Primer de gener, Cap d’Any o Ninou (és a dir, “any nou”). El dia encara s’escurça al matí, però ja creix força per l’altre cap (el sol surt a les 8.17 i es pon a les 17.32).

Variants: “Per Cap d’Any, el dia s’allarga un pam“; “Per Ninou s’allarga el dia, però no s’allarga el sou“; “Per Any Nou, el dia s’estira un sou“; “El dia no es mou fins per Ninou“.

Per Reis, un pas de vell

6 de gener. Al matí, el dia no va ni endavant ni enrere, però al vespre continua avançant (el sol surt a les 8.17 i es pon a les 17.37).

Variants: “Per Reis, un pas d’anyells“; “Per Reis, un pas de camell“; “Pels Reis, el dia creix, i ruc qui no ho coneix“; “Pels Reis el temps creix i el fred neix“.

Per Sant Antoni, un pas de dimoni

17 de gener. El dia ja ha guanyat una mica de terreny al matí i molt al vespre (el sol ix a les 8.13 i es pon a les 17.49).

Variants: “A Sant Anton, un pas de bou“; “Per Sant Anton, a les cinc hi ha sol“; “Per Sant Antoni Abat, mitja hora per cap“; “Per Sant Antoni de gener, a les cinc el sol veuré“; “Per Sant Antoni del porquet, a les cinc ja es veu solet“.

Per Sant Sebastià, un pas de marrà

20 de gener. No acabem de saber veure la diferència entre els passos dels dimonis i els dels marrans, però el cas és que en tres dies hem guanyat cinc minuts de claror: el sol ix a les 8.12 i es pon a les 17.52.

Variants: “Per Sant Sebastià, cent passes de ca“; “Per Sant Sebastià, un pas de milà“; “Per Sant Sebastià, una hora més de dia hi ha“; “Per Sant Sebastià, ruc serà qui no se n’adonarà“.

Per Santa Agnès, una hora més

21 de gener. La percepció popular és que el dia s’ha allargat una hora. El sol surt a les 8.11 i es pon a les 17.53.

Per Sant Vicent de la Roda, creix el dia una hora

22 de gener. En un dia, guanyem dos minuts de sol: surt a les 8.10 i es pon a les 17.55. Sant Vicent Màrtir (o de la Roda, o de la Mola, o d’Osca, o de Saragossa) és el patró de València. Morí martiritzat en aquesta ciutat el 22 de gener de l’any 304 o 305.

Variants: “Per Sant Vicenç de la Roda, el dia allarga una hora“; “Per Sant Vicenç, el sol entra pels torrents“. A la comarca de la Ribera, tenen una dita pròpia per a aquesta diada: “Per la fireta, una horeta“; la “fireta” és la Fira de Guadassuar, que es fa aquest dia en honor de sant Vicent Màrtir.

Per Sant Pau, una hora hi cau

25 de gener. Un mes just després de Nadal, el dia s’ha allargat trenta-vuit minuts (tot i que la dita popular ho “arrodoneix” a una hora). Ara el sol surt a les 8.08 i es pon a les 17.59.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any