La comissió de Cultura del senat espanyol ha aprovat una moció que insta el govern espanyol a homenatjar l’activista Guillem Agulló, assassinat fa vint-i-cinc anys per militants de l’extrema dreta. El text l’ha presentat ERC a instància d’Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV). La moció s’ha aprovat amb els cinc vots d’ERC i vint-i-dues abstencions, incloses les del PSOE.

El text també insta el govern de Pedro Sánchez a crear els fons Guillem Agulló, destinats a indemnitzacions per a familiars de víctimes de delictes d’odi. Es demana que l’homenatge a Agulló tingui caràcter anual i que serveixi, també, per a recordar les víctimes d’aquests delictes.

El senador Bernat Picornell ha lamentat que, vint-i-cinc anys després de la mort a ganivetades d’Agulló, ‘hi hagi famílies de primera i de segona, perquè algunes famílies no han pogut accedir als ajuts vigents’. També ha denunciat les amenaces constants que la ultradreta espanyola fa a la família d’Agulló.

Així mateix, ha recordat que l’autor confés d’aquell assassinat va ser condemnat a catorze anys de presó, dels quals només n’ha complerts quatre. I ha subratllat que la mort d’Agulló no va ser casual, va ser per la militància independentista i antifeixista, fet que –ha indicat– demostra que fou un delicte d’odi, un assassinat a causa de les seves idees.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb