Noves revelacions sobre Juan Carlos: així retirava els diners de Suïssa ‘per a ús personal’

  • Entre els anys 2008 i 2012, Juan Carlos va fer retirades importants d'efectiu del seu compte a Suïssa a nom de l''offshore' Lucum Foundation

VilaWeb
Redacció
10.07.2020 - 09:04

Juan Carlos va fer un ús habitual del compte corrent a Ginebra —a nom de l’offshore panamenya Lucum Foundation— on es van amagar els gairebé 65 milions d’euros que li va donar el rei Abdul·lah de l’Aràbia Saudita. Segons que publica El Confidencial, el rei emèrit espanyol va fer retirades mensuals per imports superiors als 100.000 euros. Aquests moviments es van fer entre 2008 i 2012 i sembla que Juan Carlos va fer servir l’efectiu per pagar despeses no declarades de la família reial.

Es fa públic el document que implica Felipe VI en els negocis tèrbols del seu pare 

La transferència saudita va entrar al compte del banc Mirabaud el 8 d’agost de 2008. Poc després es va fer el primer moviment de la fortuna: pagar els honoraris de Dante Canonica i Arturo Fasana, els gestors suïssos que van crear l’estructura per amagar els negocis tèrbols de Juan Carlos.

Vegeu ací un extracte d’una retirada de 250.000 euros a nom d’un ‘home de confiança’:

A partir d’aquí, el rei emèrit va començar a fer retirades habituals de dipòsit per a les seves ‘despeses personals’, segons que apareix al registre de moviments. El 12 de gener de 2009 va treure 207.000 euros i l’11 de març en va retirar 205.000 més, tot i que el 23 de març en va reintegrar 105.000. El 17 de juny d’aquell mateix any, Juan Carlos va fer una altra retirada superior als 200.000 euros.

James Badcock: ‘És evident que l’assignació de la Casa Reial no cobria l’estil de vida de Juan Carlos’ 

Aquesta dinàmica es va repetir fins al 2012. De fet, al compte del banc Mirabaud només es va registrar un ingrés més durant el seu període d’operativitat. Es tracta d’una transferència a nom del rei de BahreinHamad bin Isa Al Khalifa, per un import de gairebé 2 milions de dòlar. La resta d’operacions van ser retirades a la finestreta del banc.

Els principals moviments es van fer el 2010, quan el rei emèrit va fer tres retirades de 250.000 euros, una al febrer, una a l’abril i una altra al juny. De totes maneres, el rei emèrit no es va gastar la totalitat d’aquests 750.000 euros, ja que en va reintegrar més de 240.000 a finals d’octubre d’aquell any. Dit això, el mes de desembre va fer dues retirades per un import global de mig milió d’euros.

El juny de 2012, Juan Carlos va decidir de transferir els gairebé 60 milions d’euros que quedaven al compte a la seva amant Corinna Larsen. Poc abans havia tingut el famós accident de cacera a Botswana, i el banc Mirabaud, al·legant qüestions d’imatge, el van instar el compte. I així ho van fer Canonica i Fasana, que també van dissoldre la Lucum Foundation.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any