Report diari sobre el coronavirus: revolta al País Valencià, a Catalunya i a les Illes contra el desconfinament imposat per la Moncloa

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
29.04.2020 - 21:50
Actualització: 29.04.2020 - 23:29

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Els governs valencià i català s’han revoltat contra la imposició de la divisió provincial que ha fet la Moncloa en el seu pla de desconfinament, que a més ha menystingut la proposta que va presentar la Generalitat de Catalunya i que no inclou un programa per a fer proves a tothom qui té símptomes de la Covid-19. El Consell ha refusat la divisió provincial i ha proposat que el desconfinament es faci per departaments de salut o comarques, i així ho demanarà al Ministeri de Sanitat espanyol, que tindrà l’última paraula. Per una altra banda, la Generalitat de Catalunya ha criticat que es faci un calendari del desconfinament, que considera ‘imprudent’, i ha reiterat la reivindicació d’un desconfinament gestionat per les comunitats autònomes. El pla de la Generalitat ja preveia un desconfinament per regions sanitàries i d’acord amb les condicions de les comarques i els municipis. De fet, un dels membres del comitè científic que assessora el govern espanyol, el doctor Antoni Trilla, ha revelat que la divisió provincial s’ha decidit amb criteri polític, no pas sanitari. Comarques que quedarien partides per la divisió provincial, com ara la Cerdanya, ja han expressat malestar per la imposició del govern espanyol. Al vespre, la presidenta de les Illes, Francina Armengol, ha demanat que tant Menorca com Eivissa entrin juntament amb Formentera a la fase 1 del desconfinament a partir de dilluns, tot i que la petició final d’Eivissa dependrà del consell insular. Andorra, per una altra banda, ha començat avui el cribratge de tota la població per a saber-ne el grau d’immunitat, una volta ja ha travessat el pitjor moment de la pandèmia.

Avui també s’ha difós un estudi d’investigadors de la UPC i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, que conclou que a tot l’estat espanyol el nombre real de casos de Covid-19 és d’uns 2,5 milions. En el cas de Catalunya, creuen que pot haver-hi mig milió de contagiats. A l’altre extrem hi ha Taiwan, que per tercer dia consecutiu no ha registrat cap nou cas de coronavirus, i la ciutat de Pequín, que ha rebaixat l’alerta després de tretze dies sense contagis. En el camp de la investigació també s’ha sabut que el centre IrsiCaixa ha dissenyat i publicat un protocol que permet de detectar la presència d’anticossos de la Covid-19 sense haver d’utilitzar materials comercials. Un altre informe, aquest de l’Hospital Clínic i del Meteocat, assenyala que el clima del país pot contribuir a frenar l’expansió del virus. A partir de vint graus, sembla que redueix la capacitat a la meitat. D’ençà de fa uns dies, i amb més força durant les setmanes que vénen, les regions més acostades a mar del Principat, gairebé tot el País Valencià, Catalunya Nord i les Illes ja s’endinsen en aquestes temperatures. La Franja, les terres de Ponent i el sud del País Valencià, tot i tenir situacions climàtiques diferents, també han començat a assolir aquestes cotes els darrers dies; en indrets com ara la Vall d’Aran el procés es pot endarrerir més.

Els presos polítics independentistes, alguns dels quals poden treballar amb l’aplicació de l’article 100.2, s’han unit a l’activista empresonat Julian Assange i a presoners polítics d’arreu del món per a reclamar a l’ONU que actuï arran de l’amenaça de la Covid-19 a les presons. Han enviat una carta a l’Alta Comissionada de Drets Humans de l’ONU, l’ex-presidenta de Xile Michelle Bachelet, perquè prengui les decisions i accions necessàries contra l’incompliment d’alguns estats que s’han negat a alliberar els presos polítics durant el confinament, tal com Bachelet va demanar fa unes setmanes.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 3.197.198 casos confirmats i 226.536 morts. Del total de casos, 991.711 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.049.431 casos i 60.640 morts.
—L’estat espanyol, amb 236.899 casos i 24.275 morts.
—Itàlia, amb 203.591 casos i 27.682 morts.
—L’estat francès, amb 167.528 casos i 24.087 morts.
—Regne Unit, amb 165.221 casos i 26.097 morts.

Als Països Catalans hi ha 69.140 casos, 38.665 altes i 11.694 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 54.324 casos, 30.190 altes i 10.211 morts (2.652 casos, 616 altes i 138 morts més que no ahir)
—Al País Valencià, 11.816 casos, 6.423 altes i 1.225 morts (158 casos, 176 altes i 19 morts més que no ahir)
—A les Illes, 1.950 casos, 1.196 altes i 185 morts (10 casos, 30 altes i 4 morts més que no ahir)
—A Catalunya Nord, 307 casos, 257 altes i 31 morts (3 casos, 2 altes i 1 mort més que no ahir)
—A Andorra, 743 casos, 423 altes i 42 morts (25 altes i 1 mort més que no ahir)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


L’editorial de Vicent Partal

Què se n’ha fet, dels tests en massa que va anunciar la Generalitat?


La píndola de Jordi Goula: ‘Mantenir qui ara no pot pagar o buidar el local?’

Les principals associacions del comerç –catalanes i de l’estat espanyol– mostraven, diumenge passat en un comunicat, una gran decepció per les mesures adoptades pel govern Sánchez en l’últim decret, per haver exclòs les necessitats que li havien estat comunicades. Feien un èmfasi especial en l’exoneració dels lloguers. El panorama que pintaven era de pura tragèdia. ‘Es preveu que, si no s’atenen aquestes necessitats, el sector comercial del país perdrà gran part dels establiments i els llocs de feina.’ També denunciaven que una simple moratòria del pagament a les pimes no resoldria la dramàtica situació del sector i faria tancar milers d’empreses al detall i perdre centenars de milers de llocs de feina.

En el comunicat tornaven a demanar mesures per a exonerar del pagament dels lloguers els arrendataris mentre els comerços estiguessin tancats i reclamaven d’adequar aquest cost a la realitat del mercat, quan es permeti de tornar a obrir els establiments. Per això, instaven el govern espanyol a promoure un canvi del marc legal de protecció a l’arrendatari contra l’execució d’avals per impagament de rendes i alliberar el comerciant dels anys d’obligat compliment dels contractes. D’aquesta manera, volien afavorir ‘el desenvolupament d’acords entre arrendataris i arrendadors en el període de sis mesos a la reobertura i així reequilibrar les condicions dels contractes, com indiquen experts i empreses amb l’experiència dels països que ja han permès l’obertura.’

De fet, el Gremi de Restauració de Barcelona havia encès el foc feia dues setmanes en una nota enviada al president del Foment del Treball, en què demanava un pla que inclogués tres mesures corresponents a tres estadis. En primer lloc, mentre duri el tancament forçós, el sector proposava la condonació del lloguer amb caràcter retroactiu des del 14 de març, data en què es va decretar l’estat d’alarma. En segon lloc, demanava que quan s’obrin bars, restaurants i cafeteries amb l’aforament reduït, s’abaixi el preu dels lloguers proporcionalment. Per acabar, considerant que els dos anys vinents el turisme serà ‘testimonial’, proposava la revisió a la baixa dels lloguers.

El sector treu fum i la gent cada dia està més preocupada. Entenc perfectament el sentiment del llogater que, tot i voler complir les seves obligacions, encara una situació inimaginable fins ara, en què fa un mes i mig que no li entra ni un euro al calaix, però també entenc que la posició del propietari particular tampoc no és fàcil. En parlo amb un professional del sector. Xavier Perramon és el director comercial de Finques Perramon de Barcelona i em comenta que el govern espanyol es va equivocar molt quan publicà primer la moratòria dels lloguers d’habitatges que la dels locals. ‘Heu de pensar que d’ençà del 14 de març totes les consultes que hem rebut han estat de comerciants preocupats pel seu lloguer i, en canvi, pràcticament no en n’hem tingut cap de particulars. Durant aquells dies i fins el 22 d’abril, en què van sortir les mesures sobre els lloguers de locals, els llogaters i els propietaris han anat negociant sense poder basar-se en cap marc concret.’

El neguit que ha causat aquesta demora el reflecteix a l’entrevista que publica avui VilaWeb a Carme Teixidó, responsable de Som Autònoms, la plataforma de la Intersindical-CSC especialitzada en autònoms. Diu, per exemple, que entre els autònoms hi ha molta desesperació i, referint-se als ajuts que han rebut els llogaters el 22 d’abril, recorda que els han separat en dos. ‘Si pagues el lloguer a un gran tenidor (propietari que té més de deu locals llogats), pots tenir moratòria. Tens el dret de no pagar els quatre mesos vinents. Però els pagaràs més tard. Ara, la majoria no es troba pas en aquesta situació. La majoria dels autònoms paga el lloguer del local a algú que no és cap gran tenidor. I en aquest cas depèn de la voluntat del propietari.’ Més neguit.

I quina és la voluntat del propietari? Evidentment, la casuística pot ser molt àmplia, però hi han fets inqüestionables. El primer és que el sector ha entrat en una etapa en què els lloguers, en general, han d’anar a la baixa, si més no, per l’augment d’oferta que hi haurà amb la desaparició –i la reconversió– dels apartaments turístics. Això pel que fa a l’habitatge. I en el cas dels locals, hi tindrà molt a dir quants acabin tancant. Les xifres de què es parla ara com ara són altes. Per bé que caldrà esperar, ja és un indicador que l’oferta també augmentarà. I contràriament a l’habitatge, on hi ha demanda, en el cas dels locals comercials que es tanquin no acabo de veure d’on pot venir l’interès a tornar-los a llogar, perquè sembla lògic que, durant un quant temps, d’inversions en aquest camp n’hi haurà molt poques.

Això hauria d’assenyalar al propietari el camí a la baixa que apunta la tendència dels lloguers. ‘El consell que donem nosaltres als propietaris que es troben en aquesta situació és que mantinguin el llogater, encara que no els pagui uns quants mesos. Si poden cobrar-ne alguna cosa, millor, però si no els diem que pensin si en aquests moments, amb el futur que es veu a venir, és millor no cobrar durant un temps d’una persona solvent o tenir el local buit’, diu Xavier Perramon. Vet aquí el dilema que hauria de resoldre ràpidament qualsevol qui tingui dos dits de front…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Eduard Estivill: ‘La gent té ara molts més somnis angoixants’
– The Guardian: La capital lituana es convertirà en un gran cafè a l’aire lliure (en anglès)
– Ouest-France: Confinament i delinqüència: menys robatoris, més violència a les llars (en francès)
– The Atlantic: La ‘terrible elecció moral’ de la reobertura (en anglès)
– Público: L’OMS suspèn el vaccí contra la poliomielitis a l’Àfrica per a fer front la Covid-19 (en portuguès)
– Le Journal de Montréal: La llengua francesa, víctima col·lateral del coronavirus (en francès)
– Medium: Coronavirus: Com fer proves de seguiment i rastreig de contactes (en anglès)
– Infobae: Per què les mascotes tenen conductes estranyes durant la quarantena (en castellà)
– South China Morning Post: Qui està guanyant la pugna Xina – EUA enmig de la pandèmia? (en anglès)
– CNN: El possible vaccí contra que es prova a Alemanya podria ser subministrat per milions a final d’enguany (en anglès)

Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

El govern català alerta que és una ‘imprudència’ establir un calendari per al pla de desconfinament
El Consell tampoc vol el desconfinament per províncies que imposa el govern espanyol
Armengol demana que Menorca i Eivissa també comencin el desconfinament el 4 de maig
Andorra comença el cribratge de tota la població per saber-ne el grau d’immunitat
Els detalls del pla de desconfinament de Sánchez: qui es podrà moure i què tornarà a obrir?
Els casos reals de Covid-19 a l’estat espanyol poden ser més de 2,5 milions, segons un informe
El clima del país podria contribuir a frenar l’expansió del virus, segons un informe del Meteocat i l’Hospital Clínic
Trilla revela que el desconfinament per províncies és una decisió política del govern de Sánchez
La Cerdanya tem quedar partida en dos davant d’una desescalada per províncies i reivindica la unitat territorial
Gairebé dos terços dels sanitaris valencians afectats per la Covid-19 ja s’han reincorporat
IrsiCaixa dissenya una prova de detecció d’anticossos de la Covid-19
Els presos polítics catalans i Assange insten l’ONU a actuar per l’amenaça de la Covid-19 a les presons
La Federació Llull farà un acte demà per a fer balanç de la Covid-19
‘Abans de retallar la sanitat, retalleu-vos els collons’, la cançó algueresa sobre la Covid-19 que s’ha fet viral
Pequín rebaixa el nivell d’alerta després de no registrar cap nou cas de coronavirus en tretze dies
L’Acadèmia de Hollywoord permetrà de presentar als Oscar films que no s’hagin estrenat en cinemes
Tornen a partir del dilluns ‘Els matins’ i el ‘TN matí’ a la graella de directes de TV3
Carme Teixidó: ‘Entre els autònoms hi ha molta desesperació’
Cuina de confinament (6): congelació, descongelació i higiene
Jocs d’estar per casa (12): el Catan, l’Alquerc i el Fanorona


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
La incidència de la Covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any