Puigdemont retreu a Méndez de Vigo les inversions de l’estat en equipaments culturals a Catalunya

  • Assegura que les inversions en equipaments culturals catalans com el MACBA no estan equilibrades amb les inversions en equipaments madrilenys

VilaWeb
ACN
12.06.2017 - 14:38
Actualització: 12.06.2017 - 15:15

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha retret avui al ministre d’Educació, Cultura i Esport i portaveu del govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, i a l’estat espanyol que les aportacions que fa a equipaments culturals catalans com el MACBA no estan equilibrades amb les inversions en equipaments madrilenys. De fet, ho ha dit al defensar el model públic-privat del MACBA que és ‘irrenunciable’ i ha assegurat que aquest model seguiria vigent ‘ni que el ministeri equilibrés les aportacions que fa als grans equipaments de Madrid’.

Puigdemont ha fet aquestes declaracions en l’acte de celebració dels 30 anys de la Fundació MACBA i davant el ministre Cultura i portaveu del govern espanyol. En aquest context, Méndez de Vigo ha iniciat la seva intervenció en català confessant: ‘Sempre que vinc a Barcelona em poso de bon humor potser perquè em sento a casa i sempre m’ha fascinat aquesta ciutat oberta i acollidora’.

Aquesta ha estat la primera trobada entre el president Puigdemont i un membre del govern espanyol després de l’anunci de la data i la pregunta del referèndum. Ho han fet en un acte cultural a Barcelona per celebrar els 30 anys de la Fundació MACBA. Tot i això, no hi ha hagut referències polítiques sobre aquesta qüestió.

En la seva intervenció, Puigdemont , sí que ha llançat una crítica al govern espanyol i al fet que les inversions al MACBA no estiguin equilibrades amb la inversió a equipaments culturals madrilenys que fa l’estat espanyol. El president ho ha manifestat fent una clara defensa del model públic-privat que existeix al MACBA. ‘El model és irrenunciable, fins i tot en el millor dels mons amb uns pressupostos públics ben dotats i no és una substitució de la carència de les institucions, sinó que és propi de la forma que volem dirigir-nos al món’.

El president ha recalcat que Barcelona és ‘una referència internacional en art contemporani perquè hi ha un teixit creatiu propi que ve de lluny, perquè hi ha una tradició de mecenatge en l’àmbit privat i hi ha una tradició de la ciutat que s’ha escampat arreu del país’. Així mateix, el president de la Generalitat ha recalcat que fa falta reforçar noves fites com a societat: ‘Educar en art contemporani, incrementar el coneixement i exigència de la societat en relació a l’art contemporani; adreçar-nos més als nous públics perquè siguin més i millor educats, i explicar-nos al món a través del compromís ambiciós en l’art’.

‘Sempre que vinc a Barcelona em poso de bon humor’
Els primers quatre minuts del ministre espanyol de Cultura han estat en llengua catalana. ‘Confesso que sempre que vinc a Barcelona em poso de bon humor potser perquè em sento com a casa i sempre m’ha fascinat aquesta ciutat oberta i acollidora’. Ha declarat que com amant del món de les arts, Barcelona el recorda, l’inspira i li fa sentir l’avantguarda, ‘una avantguarda en la qual s’emmarca el MACBA, que representa tots els matisos i inquietuds artístiques, que al llarg de la història han estat marca d’identitat de la seva societat, cosmopolita, moderna i plena de talent, una societat viva, sempre dialogant i oberta a la discussió artística ‘.

Méndez de Vigo ha recordat als impulsors del MACBA i ha felicitat als seus responsables i a la ciutat de Barcelona, perquè ‘aquest lloc simbolitza l’aspiració que sempre ha caracteritzat a aquesta societat, inquieta davant la innovació, sensible a l’avantguarda i apassionada per la cultura i oberta al món. El món i especialment l’artístic se sent a casa quan ve aquí i tots els espanyols estem orgullosos d’aquesta finestra a l’avantguarda, a la modernitat i a la cultura que ens la fan estimar més en la seva diversitat, riquesa i el seu esperit cosmopolita’.

Ampliació del MACBA
Per la seva part, Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació MACBA, ha desgranat alguns dels reptes que tenen sobre la taula com ampliar el fons d’art, un diàleg més obert directe amb els ciutadans de Barcelona i consolidar el MACBA com un referent cultural. Grandes ha recalcat que hi ha un objectiu tangible i és l’ampliació del Museu: ‘Necessitem més metres quadrats i demano a les administracions que formen part del Consorci que segueixin apostant pel MACBA’.

El segon tinent d’alcaldia i Director de l’Àrea d’Empresa, Cultura i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha apostat per sumar esforços i ha defensat ‘aquella màxima que quan les tres administracions s’uneixen en un projecte, Barcelona ho aconsegueix’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any