El PSPV tindrà dos senadors territorials i PP, Compromís i Ciutadans un cadascun

  • Unides Podem i Vox es queden sense senadors de designació parlamentària

VilaWeb
Europa Press
02.05.2019 - 16:43

El PSPV tindrà dos senadors territorials i el PP, Compromís i Ciutadans nomenaran un cadascun, en virtut dels resultats en les eleccions del passat diumenge, mentre les altres dues forces amb representació en Les Corts Valencianes, Vox i Unides Podem Esquerra Unida, es quedaran sense senador de designació parlamentària.

Així ho certifica la Secretaria General del parlament valencià, sobre la base de l’aritmètica electoral, després que el PSPV aconseguís 27 escons, el PP 19, Ciutadans 18, Compromís 17, Vox 10 i Unides Podem 8.

Ara, una vegada sense la incògnita del repartiment de seients per grups en Les Corts les mirades se centren en el nomenament d’aquests cinc senadors, un menys que en la passada legislatura a causa del descens de població en el País Valencià (hi ha uns senadors fixos i un altre més per cada milió d’habitants).

Aquests càrrecs van vinculats a la legislatura i, per tant, van perdre la seva condició en dissoldre’s Les Corts. L’històric avançament de les valencianes i la seva coincidència amb les espanyols suposa que els temps se superposen i deixa Les Corts amb només cinc dies – amb un cap de setmana entre mitge — per a nomenar-los i que puguin estar presents en la sessió constitutiva del senat espanyol, permetent-los així optar a llocs de responsabilitat.

El parlament valencià es conformarà el 16 de maig, dijous, i la Cambra alta el 21, dimarts.

El mateix president de Les Corts en funcions, Enric Morera, ha explicat avui que existeix ‘un problema’ sobre la designació d’aquests senadors territorials i ha mostrat els seus dubtes que doni temps a procedir a aquest nomenament, encara que s’intentarà i ‘si hi ha bona voluntat per part de tots, igual s’aconsegueix’.

Ja en les últimes juntes de portaveus els cinc grups amb representació en la IX legislatura van manifestar la seva voluntat d’arribar a un acord per a escurçar els terminis, encara que aquesta decisió emanarà de les noves Corts constituïdes el dia 16. El lletrat major va explicar que és un procediment complex que requeriria la unanimitat.

La llei de designació de senadors en representació del País Valencià, l’última modificació de la qual data de 2017, fixa els passos a seguir per a aquest nomenament. Així, entre aquest dijous i el dilluns hauran de constituir-se la Mesa i els grups, per a la distribució de senadors proporcionalment entre els grups el nombre de senadors aplicant la regla d’Hondt al nombre de diputats que posseeixi cada grup.

Cada grup parlamentari proposarà per escrit davant la mesa les seves candidatures amb els documents que acrediten la seva elegibilitat, i un currículum detallat de cadascun, hauria de reunir-se de nou la mesa per a convocar la Comissió d’Estatut dels Diputats i les Diputades, que finalment haurà d’emetre un dictamen favorable després d’estudiar les candidatures, i hauria de també convocar-se un ple extraordinari per a l’elecció.

Els triats serien proclamats i la presidència de Les Corts informaria de manera immediata a la presidència del senat espanyol i expediria les corresponents credencials per a la seva acreditació davant aquesta cambra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor