El president de Polònia, Andrzej Duda, ha anunciat aquest dilluns que vetarà dos de les tres lleis de la controvertida reforma judicial proposada pel Govern i criticada per l’oposició i Brussel·les en considerar que posa en perill la independència dels jutges.

‘He decidit que la tornaré a la Sejm (la Cambra Baixa del Parlament), la qual cosa vol dir que vetaré la llei, sobre el Tribunal Suprem, així com la relativa al Consell Nacional del Sistema Judicial’, ha anunciat Duda.

La decisió del president es produeix després que el Senat polonès aprovés aquest dissabte la reforma, que ja havia estat validada prèviament dijous passat per la Cambra de diputats.

Entre d’altres coses, la reforma, presentada pel Partit Llei i Justícia (PiS), estipula que el Govern destituirà els actuals membres del Consell Nacional del Poder Judicial (KRS), un dels principals òrgans judicials de Polònia, els membres dels quals són nomenats pel president, i facultarà el Parlament per triar 15 dels seus 25 membres.

El PiS sosté que es necessiten noves normes perquè el poder judicial sigui eficient i responsable, però l’oposició i els grups de jutges a Polònia asseguren que aquesta llei és un nou pas del Govern polonès cap a l’autoritarisme. Milers de polonesos s’han manifestat els darrers dies contra els canvis.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]