Els caps d’estat i de govern de la UE han estat incapaços d’aconseguir un acord unànime per a comprometre’s a eliminar les emissions de diòxid de carboni el 2050. Les reticències de Polònia per a assumir l’objectiu és el que ha impedit l’acord. La qüestió es tornarà a debatre el juny de l’any vinent.

Els representants dels vint-i-vuit socis comunitaris han pactat un text, en el qual es destaca que comparteixen la voluntat d’aconseguir la neutralitat climàtica. En concret, el document apunta que el Consell Europeu ‘s’adhereix a l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica per a 2050’, però tot seguit admet que ‘un estat membre [Polònia], en aquest moment, no pot comprometre’s a implementar aquest objectiu’.

La canceller alemanya Àngela Merkel, en conferència de premsa, ha assenyalat que Polònia necessita ‘més temps’ per a sumar-se a la neutralitat climàtica. D’altra banda, Charles Michel, president del Consell Europeu, ha assegurat que la reunió ha estat un èxit perquè s’han pres ‘decisions importants’.

El primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, ha confirmat que el país queda exclòs d’assolir la neutralitat climàtica el 2050. Un objectiu que Varsòvia perseguirà ‘el seu propi ritme’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.