Per què a la gent no l’interessa el debat sobre el pressupost?

  • És obvi que hi ha una pèrdua enorme de credibilitat de la política, concretament de la capacitat que la política arregle la vida diària

VilaWeb

Fa aproximadament quinze anys que vaig adquirir el costum de fer conferències. Per a mi són un exercici de verificació periodística. Intente convertir-les en una tertúlia perquè això em serveix per a extreure molta informació dels assistents. Alguns col·legues s’estimen més dinar i sopar amb polítics, però a mi m’enriqueix berenar amb gent. És cert que una cosa no priva l’altra, però la meua experiència és aquesta i és d’aquesta experiència que trec conclusions que després plasme en aquest editorial. Com ho faré avui.

Aquestes darreres setmanes he estat en llocs tan diversos com Palma, Cerdanyola, Molins de Rei, Terrassa, Argentona, Perpinyà i Vidreres. I ningú, mai, ni una sola vegada, enmig de tertúlies que tocaven tota mena de qüestions, principalment polítiques, no m’ha parlat, no m’ha comentat, no m’ha demanat què passava amb el pressupost de la Generalitat de Catalunya. O si podria ser molt important o no l’aprovació d’aquest pressupost, fos per al procés d’independència o fos per al dia a dia de la governació del país.

És lògic que algú puga dir que això no vol dir res més que aquests temes no interessaven els assistents. En vista dels mesuraments que tenim a VilaWeb, tampoc no interessen prou els lectors d’aquest diari, que són un univers ben representatiu del país. I, siga com siga, àdhuc diria que un simple observador de la realitat del Principat convindria fàcilment que en general no s’observa cap gran entusiasme ni cap gran emoció per l’aprovació o la no-aprovació del pressupost català. Ni de l’espanyol tampoc, he de dir. Ni del valencià, però en aquest cas és més comprensible, perquè el govern té els vots necessaris per a impulsar-lo.

En canvi, és coneguda aquella definició, encertada, que diu que el pressupost és allà on la política es fa concreta. Aprovar-lo, sens dubte, és la principal decisió que es pren en un any normal. Què hem d’entendre què significa, doncs, aquest constatable desinterès sobre què passe?

La pèrdua de credibilitat

És obvi que hi ha una enorme pèrdua de credibilitat de la política, concretament de la capacitat que la política arregle la vida diària. La crisi de la covid ha estat un pas enrere enorme. Combatre el coronavirus no era una tasca fàcil, però s’ha fet pitjor que no s’hauria pogut preveure, en termes generals. Del punt de vista de la salut, 33.529 morts fins avui al nostre país i més de cinc milions al món no deixen espai per a dir que s’haja fet res bé. Res. I del punt de vista social, tampoc, perquè la crisi social i econòmica que vivim és devastadora. Com explica bé el sociòleg francès François Dubet, la llarga tendència a la reducció de les desigualtats que havia durat decennis ara s’ha estroncat i s’ha creat una casta dels superrics, però alhora s’ha fet miquetes l’estructuració diguem-ne coherent d’aquestes desigualtats, cosa que fa embogir la gent. Abans si tenies estudis i una professió i vivies a la ciutat no podies ser pobre; avui pots ser-ho perfectament.

El cas és que si el març del 2020 tothom reconeixia que calia un reinici complet del sistema capitalista, avui ja no en parla ningú i ens trobem més indefensos que mai, deixats de la mà de Déu al davant d’una autèntica piconadora que va devastant les estructures socials en què confiàvem, que ens havien fet ser això que som. La política s’hi mostra incapaç. Purament i simplement.

I a Catalunya, pitjor encara

I això, que passa a tot el món, té un correlat encara pitjor al Principat de Catalunya. Perquè ací, al descrèdit de la política, s’hi afegeix el descrèdit de l’instrument amb què es fa política: la comunitat autònoma, l’ens autonòmic dins la constitució espanyola.

Entre el 2015 i el 2017, gràcies a Junts pel Sí i la CUP, la Generalitat es va abocar a un ambiciós programa de reforma social que era una espècie d’avançament dels canvis que comptàvem que arribarien amb la independència. I l’estat espanyol els va desmuntar d’un en un, bo i demostrant precisament que amb l’autonomia no es podia arribar a millorar res.

Perquè no és que desmuntassen les lleis de transitorietat. És que van desmuntar, també –i amb el Constitucional espanyol d’ariet–, un codi de consum renovador de les males pràctiques de les grans empreses, un decret llei contra la pobresa energètica, una llei d’imposts als habitatges buits, una llei d’igualtat efectiva entre homes i dones, una llei d’emergència residencial que aturava els desnonaments, una llei de voluntats digitals, una llei contra el canvi climàtic… Caram, si el Constitucional espanyol fins i tot va intervenir per a censurar una llei que permetia fer de Medinyà un municipi independent!

I aquesta llarga llista, en definitiva, explica dues coses. La primera, que a Catalunya hi ha un consens social ampli, inexistent a Espanya, que reclama grans avanços col·lectius que seran fàcils d’assolir quan el Principat obtinga les eines que necessita per a prosperar: una república independent. I la segona és l’altra cara de la primera: que no hi ha cap manera d’avançar en aquests grans consensos socials sense la independència, diguen què diguen els demagogs de l’esquerreta espanyola.

Amb l’autonomia el marge de millora social és minúscul, per no dir del tot inexistent. I, cosa més important: la gent ja ho sap, ja ho ha entès, ja ho ha comprovat. Per això tan poca gent se sent motivada per què es puga aconseguir amb un pressupost o amb qualsevol acció de govern limitada per la constitució espanyola.

I si, al damunt, els partits es dediquen a fer jugadetes de criatura entre ells, ja m’explicareu…

 

Només a VilaWeb

Avui us oferim, entre més coses, una nova Història de VilaWeb: “18 boscs dels Països Catalans per a gaudir-ne a la tardor“. Aquest treball espectacular de Marina Altur, que també podeu llegir i guardar en el format pdf a VilaWeb Paper, forma part de “Divuit, la Guia VilaWeb dels Països Catalans”, un projecte en què ja us hem ofert 18 vies verdes, 18 rutes de muntanya, 18 llocs i 18 platges.

La fotografia

Aquest cap de setmana s’ha fet el sisè congrés de la Intersindical Valenciana, congrés que ha significat l’adeu a la direcció de Vicent Maurí. Vicent ha estat una veu irreemplaçable per al País Valencià durant aquestes darreres dècades, no tan sols en l’àmbit sindical, sinó en tota mena de lluites. Per sort ha deixat clar que no pensa deixar de ser-ho.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Almar
Josep Almar
21.11.2021  ·  22:18

Necessitem rebentar les costures, eliminar els partits amb llistes tancades, denunciar la violència gratuïta estructural i començar de zero. Mes debat constituent i menys política autonòmica.

Rossend Escolà
Rossend Escolà
21.11.2021  ·  22:32

No estic d’acord amb l’afirmació “…els lectors d’aquest diari son un univers ben representatiu del país …”,inclosa en l’Editorial. El fet pot semblar anecdòtic però massa sovint, tots plegats, actuem com si fos així, i no, no som una “mostra” representativa del país.

Josep Usó
Josep Usó
21.11.2021  ·  22:32

Quan el teló que tapava la nuesa del rei ha caigut, ja no queda ningú que no veja amb claredat la inutilitat de molts dels personatges que ocupen aquells llocs que se suposa que s’ocupaven de millorar-nos la vida i de garantir-nos aquells drets que ens permetre ser ciutadans del primer món. El seu comportament estúpid ha fet que no ens interesse res, d’aquests personatges.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
21.11.2021  ·  22:33

A mi ja em fa basarda. Doncs, perquè els pressupostos de les dues generalitats i els del Consell Interinsular tenen el mateix biaix que els fets pels virreitons a Guinea espanyola abans de Macias.

En el discurs de dissabte pel Finançament Just, el periodista ximista Monreal va fer el començament en l’idioma dels (seus) amos de Màdrix. I Clara Castelló va posar una mica de vasalina en valencià per a que la perculitzada fóra més indolora.

Jo, si fóra español, encara us donaria més tralla. La que vos mereixeu…indignes…la unidaz ximista és anar arrosegats per terra com a bons Tios Toms. Premsa Ibérica (Lermante-El Lermatil BAlenziano) d’on cobra Monreal sempre ha estat conreada i regada amb diners de l’estat per fer de corretja de transmissió del poder colonial.

Si més no Las Colonias de Balenzia estigué tota la setmana desincentivant la Manifestació. Ells viuen fora del mercat doncs cobren dels Fondos Reservats si cal dividir-nos si mai estiguérem aprop de la unitat d’acció contra l’estat colonial ponentí.

Josep Blesa (València)

Matilde Font
Matilde Font
21.11.2021  ·  22:44

Els partits actuals i el seu funcionament no ens serveixen per avançar cap a una societat diferent a la que tenim. Per això no ens interessa res del què diguen o facen. Volem un país diferent. Mentre no tinguem a la mà gestionar-nos nosaltres sols, res ens serveix ni ens interessa.

Joan Guasch
Joan Guasch
21.11.2021  ·  23:21

És veritat que ningú no té interès en els pressupostos, però, a banda del que exposes en l’editorial, per mi un dels problemes és que els partits actuals, tots, només treballen per al partit i tenen ben poc interès en el país. Cadascun representa un segment de la societat amb diferències ideològiques, però en comptes de trobar el mínim comú múltiple s’entesten en trobar el màxim comú divisor. La nit electoral de les municipals, parlant amb gent afí a la CUP, els deia que trobava a faltar una mica del tarannà dels Verds alemanys, que eren capaços de pactar amb els grans partits per tal d’aconseguir avenços en la seva línia, no tots els avenços, però alguns. I el mateix dels partits grans alemanys, capaços de cedir en algunes coses, tots, però, pensant en el país. Potser és una visió romàntica. Tal i com anem, però, les properes eleccions al Parlament, que seran aviat, les guanyarà el PSOE (abans conegut com a PSC) i, llavors, uns quants ploraran les misèries per les cantonades.

Núria Coma
Núria Coma
21.11.2021  ·  23:21

L’has ben encertat.
M’importen un rave els pressupostos, el President i tot aquest govern de joguina que tenim.
Ja s’ho faran

Lluí Mor
Lluí Mor
21.11.2021  ·  23:38

Els polítics viuen en una bombolla que, se’n podria dir “el joc de l’oca” i tiro per que em toca. Ara bé, tot i el lamentàble, infumàble i esperpentic espectacle, els seguirem votan. CUP, JUNTS i ERC fan pena ridiculit-ze’n fins i tot la seva ombra i les seves families sense que els hi caigui la cara de vergonya, ans al contrari, és creuen superherois. Tontos del tot no ho son, saben que ens tenen el vot sequestrat, que la ignorancia i les emocions van de la ma, “que no vingui la dreta, que no governin els unionistes” i, moltissima gent no sap discernir, no s’adona que la dreta i els unionistes ja els tenim aquí, son els que em votat.
Necessitem més proves encarà?

Jaume Bonet
Jaume Bonet
21.11.2021  ·  23:43

Comença a ser hora d’estrènyer els “nostres”, blocar el Parlament català fins que no ratifiquin la DUI i constitueixin la república catalana independent. https://twitter.com/jaumemoll/status/1452341709690527751?s=20

Sílvia Poll
Sílvia Poll
21.11.2021  ·  23:43

No puc més que subratllar cada paraula de l ‘editorial benvolgut Vicent. Crec que no només ens hem desconectat de l’estat veí sino també del nostre propi estat autonòmic, a més qualsevol llei que s’aprobi aqui haurà de passar per la censura i el govern autonomic farà veure que plora una mica però acatarà el que l’amo li digui. Doncs ja ho tenim, això del desinterés pel pressupost.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
21.11.2021  ·  23:55

Els pressupostos són un tema molt important però bastant eixut i difícil d’entendre. Sobretot si s’expliquen com s’expliquen. Sobretot si, passat l’exercici, ningú es pren la molèstia de verificar-ne el compliment. Aquí, ens polim -o no- trenta mil milons d’euros autonòmics dels contribuents i tothom es queda tan ample. Tot un síntoma.
Al noticiaris les imatges són de comitives de polítics entrant i sortint de despatxos del Parlament. Ara cap aquí, ara cap allà. D’on deuen venir?, On deuen anar? es pregunta l’espectador. A part de fer anar tard el pressupost cosa que en dificultarà l’execució, què estan fent?
És com aquell teatre còmic d’embolics sentimentals on els actors no paren d’entrar i sortir: ara per una porta, ara per l’altra. Un teatre, tot sigui dit, bastant vist i bastant passat de moda.Trobo força normal que els ciutadans desconnectin.

Albert T
Albert T
21.11.2021  ·  23:57

Clar que no creiem en res d’això que li diuen fer política. Però no és en la política en sí mateixa que no creiem, que ben feta és necessaria com a instrument per viure en pau i justícia a les societats humanes, sinó en aquesta purria de gentola que hem de suportar fent veure que són polítics i que només serveixen per als seus interessos particulars i sectaris d’aquestes empreses de colocació i corrupció, a tots nivells, que en diuen partits polítics.
El que em fa vergonya, de viure en aquesta estultícia de societat, és constatar la quantitat de gent que, sense tenir res a guanyar, encara els dóna qualsevol tipus de confiança i més després de totes les barbaritats i enganys que han perpetrat i que, de moment, encara no els hem fet pagar, cosa que seria ben justa i espero amb candeletes que passi de fa temps.
Ni oblit ni perdó, ni ara ni mai!

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
22.11.2021  ·  00:00

Ens hem auto-enganyat pensant-nos que els membres dels partits independentistes eren estadistes que ens durien a la independència, i és per això que els hem votat, que ens hem mobilitzat, i que per ells hem fet manifestacions, viatges i tot d’actes solidaris. Però resulta que, al capdavall, són polítics de partit que viuen a les seves respectives bombolles.
La independència no la farem seguint les consignes dels partits sinó fent que ells es vegin obligats a seguir-nos. I per fer-ho tenim dos instruments: pressió popular i vots.

Gerber van
Gerber van
22.11.2021  ·  00:07

No sé què passerà si el Parlament no aprovarà el pressupost: continuar amb el d’aquest any o que tornarem anar a votar. En l’ultím cas la millor resposta em sembla serà l’abstenció massivament. Potser no calia muntar una mena d’acció per aconseguir ho. Més aviat crec que sera la reacció espontani de la gent.
No sé si els partits dits independentistes en són conscients

Per a mi personalment em sembla igual si els de JxCat-ERC-CUP o els de PSOE-Podem-PP guanyaran les proximes eleccions. Com diu l’editorial: qualsevol initiativa serà anulada pel TC. La Generalitat autonomista està caducada, destrossada i podrida fins al moll de l’os després el govern Espanyol, el de PP amb el suport del PSOE, va imposar el seu 155. Cal barca nova, per exemple el de CxR.

Jaume Riu
Jaume Riu
22.11.2021  ·  00:16

Gràcies, ja trobava a faltar que algú digués això en un document públic com aquest editorial d’avui.
Ho comparteixo plenament amb una reflexió didàctica ben òbvia:
– No es poden canviar els fonaments de l’Estat des dels propis fonaments.
En efecte, ni els partits polítics que governen, ni la Generalitat Autonòmica sempre intervingida, no són oportuns ni els tenim en compte per portar Catalunya a ser un nou estat independent en forma de república. Confiar en la política de partit o en un govern autonòmic per aconseguir l’autodeterminació i la independència, seria tan absurd com confiar en l’exèrcit per combatre una pandèmia.

Joan Torres
Joan Torres
22.11.2021  ·  00:16

No ens interesa res de la gestoria de la Generalitat desde que tots els partits anomenats ” independentistes ” van entrar en el joc de participar en les eleccions després del 155, quan van il.legalitzar el govern legítim de Catalunya. Si haguessin tingut vergonya aquelles eleccions se les hauria d’haver menjat en patates Rajoy, i per a més escarni el que va passar el 30 de gener quan no es va voler investir president a Carles Puigdemont i tot el que va venir després amb tota aquella història de tenir un govern efectiu. Cuanta miseria !

Josep-Anton Monfort
Josep-Anton Monfort
22.11.2021  ·  01:18

Totalment d’acord amb en Rossend Escolà. Ja m’agradaria que els lectors de VilaWeb fóssim “un univers ben representatiu del país”. Això és el que nord enllà en diuen wishful thinking, i m’estranya que en Vicent, tan racional com és, hi hagi caigut. Res, que a més de racional, el director és un motivat de pedra picada i a prova de bombes. Com si no hauria pogut resistir remar contra corrent tots aquests anys i seguir fent-ho? Endavant les atxes, però siguem conscients que, malauradament, som minoria.

Salvador Molins
Salvador Molins
22.11.2021  ·  01:43

El President Aragonès immediatament després de les eleccions del 14F va començar el seu joc amb la CUP, es tractava de passar davant de Junts i sumar entre les esquerres, ja inicialment, per fer decantar el poder de l’anomenat 52% cap a la seva banda negociadora amb Madrid, deixant els teòricament més unilaterals de Junts en minoria, estàven uns i altres, ER i Junts a un sol diputat de diferència. A la CUP i ER els va agradar la jugada, Junts va pensar, crec, a mi no em deixareu de banda i s’hi va sumar. Però aquest posicionament de Junts A molts ens va desagradar profundament i des d’aleshores volem la dimissió de Jordi Sànchez, fins i tot la nostra imatge de Puigdemont n’ha sortit afectada negativament i la del Partit Junts també. No ens interessa la governació autonòmica i molt menys encara la del “estado español”; jo mateix desprecio profundament els anàlisis d’Ñ que m’ofereix Vilaweb, i per mica que puc ni me’ls miro.

Aragonès és dur i quan diu “no” és “no!” Va dir no als negociants de Junts a la Taula, … Però la CUP també és dura, tots ho sabem. Potser al final tot es redueix a una jugada d’escacs d’Aragonès, que ja va dir des del primer moment que volia un govern en el que hi fossin els de Podem. Podrà el
MH sortir-se amb la seva?

Fa poc ens vam assabentar, crec per mitjà del mateix Vilaweb, que no es complien en un gran % moltes partides pressupostades. Jo em pregunto “per què”? vistes totes les necessitats que tenim, … Qui n’és el culpable? L’estat o nosaltres mateixos. Cal aclarir-ho! Per què m’he de preocupar dels Pressupostos si no es compleixen?

Hi hauria un fet de justícia davant la gran necessitat d’ajudar la Llengua. Per què no hi dediquen una quantitat ben quantiosa, de veritat, i fem que es compleixi i s’apliqui fil per randa, i aleshores crec que molts començarem confiar amb els qui primer de la tot han de defensar el nostres Drets.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
22.11.2021  ·  01:58

Sempre diré que si sóc independentista és perquè Espanya, un estat privat per a dos mil rics, s’ha posat com a garant que milers de problemes gravíssims no es resoldran mai, si no s’agreugen encara més. El caos immobiliari, l’almoina (vull dir les pensions), l’atur, els sous de misèria, la destrucció de la sanitat pública, el mediocre sistema d’escolarització, el conflicte permanent amb el tema llengües, el pou sense fons dels trens d’alta velocitat radial, el despropòsit judicial, el doble raser jurídic respecte de l’orientació política de la gent, la total manca de pluralitat informativa, la corrupció a Miami… Espanya ha de deixar d’existir, però van els partits catalans i recolzen el Règim del 78, no sigui que anem massa bé. Normal que ens sentim traïts, i jo sóc dels que s’han sortit de l’ANC i d’Òmnium i que no tenen cap motiu per a tornar a votar en anys. Els pressupostos? Millor si duen a un avançament electoral, la veritat. Ens val més mirar com salvar la llengua, i no ho aconseguirem amb la cultureta tronada que ens ve de l’era Pujol. Hem de canviar un munt de coses, i em sembla que més val que ens espavilem a nivell de carrer, sense esperar líders com hem fet fins ara.

Núria Castells
Núria Castells
22.11.2021  ·  05:34

Jo també discrepo que els lectors de Vilaweb siguem un univers representatiu del país. Potser ho som de la gent del país que s’interessa per la política i que és independentista. Però, no, de la gent de Catalunya.
Ara, també és veritat que qui canvia les societats és la gent que s’interessa i que es compromet. Que sempre és una minoria…
Alguna cosa representem, doncs.

Dit això, coincideixo amb tota la resta: el descrèdit de “la política” -és a dir, dels polítics- és absolut. I merescudíssim.

Durant anys hem viscut en la ficció que aquest era un país “millor”… però, si haguéssim estat capaços d’analitzar a fons la política autonòmica, ja hauríem hagut d’acceptar que no teníem gaire res de què enorgullir-nos, com s’ha anat veient després i la història dirà.

Ara bé, després de l’ensulsiada del 2017 i del 155 corresponent, ja no es pot amagar que l’autonomia és, només, un sistema perquè uns polítics acomodaticis vagin tirant de la rifeta a canvi de practicar la submissió i vendre -literalment- el país.

El pitjor de tot és que resulta que volen seguir amb aquesta pràctica DESPRÉS que el poble toqués la llibertat amb la punta dels dits! I sembla que hi ha una part de la gent que no hi està del tot disposada. De fet, tant de bo els fos impossible, perquè és indigne. Però és només “la gent” qui ho pot impedir.

Sabem ja que RES del que puguin fer governs de fireta ens portarà a tenir un BON país. I això era el que volíem. Això era allò pel que vam lluitar. No ho oblidarem fàcilment.
Ara, doncs, no només tenim davant el gobierno de España.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
22.11.2021  ·  05:56

Clar que interessa el pressupost de casa, el que no importa és el pressupost dins d una cela d´opressió.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
22.11.2021  ·  06:18

Pressupostos autonòmics que sols serveixen per enriquir l’entorn de la política tot cercant un “pelotazo” amb l’excusa dels jocs d’hivern? Sincerament, el què faci la gestoria espanyola de la generalitat autonòmica poc o gens m’interessa perquè no busca resoldre els problemes de la ciutadania. 16.000 M€ pel cap baix marxen cada any i, pels politicots, això de la República, potser pel 2050 qui sap. Per mi, la gestoria ja pot tancar. De res serveix.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
22.11.2021  ·  06:30

Subscric cada paraula que has escrit, Vicent. Pel que fa a l’aspecte en general, et puc dir que al Canadà tenim una inflació bestial. Estic preocupada perquè ja no sé què més retallar de la compra setmanal de queviures (hi ha productes que han doblat el preu), i sóc professora en una universitat.
Del que comentes sobre Catalunya no cal que digui res, perquè em sembla que la gran majoria dels teus lectors hi estem d’acord (detall més o menys).
Gràcies.

Oriol Roig
Oriol Roig
22.11.2021  ·  07:15

Em preocupen les veus que parlen d’abstenir-se. El que ens cal és una opció de vot que no vagi al Parlament o Congreso com a protesta. Cal comptar el descontent, no regalar la batalla per incomparecència. I si hi ha el perill que les forces unionistes prenguin control del Parlament, sempre s’hi pot anar i votar que no a l’investidura.

Jordi Torres
Jordi Torres
22.11.2021  ·  07:29

Per molt màrqueting i adjectivació voluptuosa que li posin: que si els pressupostos més expansius de la història, que si Generalitat Republicana, etc. seguim engabiats. Només som la vaca que més llet produeix de l’explotació ramadera espanyola, i aviat ni tan sols això. Ens n’hem de sentir orgullosos? A qui li interessen uns pressupostos que només serviran per engreixar l’amo?

Tots som conscients que hem d’atendre la gent del nostre país tan bé com puguem, i que per tant hem de ser uns bons gestors de la misèria, mirant-nos cada cèntim que aquesta Espanya macarra ens retorna d’allò que ens pren. D’acord, fem-ho: fem càlculs, mans i mànigues, per repartir les engrunes de forma justa. Però d’això a fer-ne propaganda grandiloqüent, com si estiguéssim capitanejant una economia en expansió al sud d’Europa o qui sap què, hi ha un món. Que no ens venguin sopars de duro. Si no són capaços d’alliberar-nos, a gestionar i a callar.

Albert Miret
Albert Miret
22.11.2021  ·  07:53

No crec que només siguem els ciutadans catalans els que estem desencisats pels “polítics” sense idees que es creuen que la política consisteix a guanyar unes eleccions sempre trucades per algun delinqüent, i després fer una gestoria que no innova res fora de l’augment dels sous dels que han guanyat. No som només nosaltres els desenganyats, és tot el món. El sistema capitalista està ferit de mort, perquè ja s’ha arribat al sistema de castes que a l’Índia existeix des de fa una eternitat i tots coneixem el seu subdesenvolupament. L’obsessió pels diners ha tombat tots els intents d’aprendre a conviure i a gaudir d’una vida plena, ha menystingut els valor humans més bàsics i ha desacreditat si no eliminat a tots els líders que intentaven fer possible un avenç social. No ens fotem més pedres al fetge. Si a més del problema mundial de la mort del sistema capitalista que s’ha demostrat inservible, hi afegim que nosaltres estem històricament esclafats sistemàticament per un estat profundament malalt que pretén mantenir una colònia amb el lema reial de “l’aporellos”, o sigui per collons, necessitem urgentment convèncer als conciutadans que l’única forma possible per sobreviure ja no només com a país, sinó com a persones, és la revolució i la independència dels tirans centrals. Comencem per fer neteja del govern que tenim de funcionaris i ineptes i despertem-nos d’una vegada. Neguem-nos a continuar anant com un remat d’ovelles a l’escorxador espanyol.

Pep Vinyals
Pep Vinyals
22.11.2021  ·  07:57

Completament d’acord amb l’anàlisi que fa en Vicent. És molt difícil donar crèdit a aquest sainet quan hem vist que podíem ser actors i directors d’una obra gran i que tot s’hagi malbaratat així.

Jaume Caralt
Jaume Caralt
22.11.2021  ·  08:02

És normal que Junts no vulgui saber res del comuns. Han estat sempre aquests els que han vetat Junts. Aragones no s’entera. Curtet en tots els sentits ? … o potser vol tancar amb socialistes i comuns i arraconar Junts i CUP ?

PS : Indignació amb TV3 promocionant anticatalans. Sempre que poden miren de “colar” la llengua espanyola …. tertulians, entrevistats, etc …… En català al 110% hauria de ser.

Àngela Busquet
Àngela Busquet
22.11.2021  ·  08:09

Té molta raó. Arribar a tocar amb la punta dels dits la independència i tornar a l’autonomia d’abans, més restringida i vigilada encara, amb els estira i arronsa dels partits que miren sobretot per ells, no entusiasma.

Victor Serra
Victor Serra
22.11.2021  ·  08:17

Sóc dels que creu que per aconseguir la iIndependència és millor tenir el Govern de la Generalitat i la majoria al Parlament que no tenir-los. Una altre cosa és l’espectacle patètic i l’ús que en fan els partits actuals.
En quant als pressupostos , són importantíssims, però aquí, a diferència dels països de tradició democràtica que saben que els pressupostos surten dels seus impostos, mai han interessat a la gent, periodistes inclosos. Mai. Ni ara ni abans.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
22.11.2021  ·  08:17

Quin panorama…!

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
22.11.2021  ·  08:18

Ja podeu xiular que si l’ase no vol beure… Tot són pedaços de mal cusir. Si el pedaç és roba forta ben aviat es trencarà la peça apedaçada. És el que aquesta gentota està fent, pedaços i més pedaços. I la solució és llençar el llençol vell i anar per un de bell nou. Si això no ho fem ben aviat de foragitar i llençar a les deixalles tot el que ara es un monumental parrac i no comprem un llençol nou les nostres misèries quedaran at eternum. Qui sigui frare agafi candela. Bon dia i bona hora.☮️

Pep Agulló
Pep Agulló
22.11.2021  ·  08:20

LA PATRULLA PERDUDA

D’acord. L’autonomia és l’obstacle. Ens cal la independència. D’acord, volem el pa sencer. Però, ara i aquí, hem de negociar les molles perquè d’aquests pressupostos, amb les ajudes d’Europa, en depenen moltes famílies.

Em sembla irresponsable que els anticapitalistes, en una cambra autonòmica, vulguin imposar un altre sistema econòmic alternatiu al capitalisme (jo també voldria) amb 9 escons del 135. I de tot plegat en facin un tot o res. I tot després d’arribar acords amb ERC… Imprevisibles en la seva immaduresa política.

Possiblement als de la CUP no els arribi ni la repressió, ni els desnonaments, ni la pobresa… però els deu sonar la seva existència. Això no són pas “jugadetes de criatura”.

L'”avantguarda revolucionària” s’ha avançat tant a les masses que s’han quedat aïllats i perduts…

Carles Serra
Carles Serra
22.11.2021  ·  08:30

Gràcies Vicent per l’editorial, però també pel teu gran esforç que significa anar pels pobles aportant la teva opinió i escoltant a la gent; l’altre dia et vaig anar a veure’t a Vidreres, eren les 10 de la nit que sortíem; aquest grans esforç només ho saps tu lo que significa i comporta; quanta gent està disposada a fer-ho? si amés les xerrades/col.loquis són per militància, no per benefici €.
Coincideixo amb l’opinió d’alguns subcriptors, les opinions que aportem els subscriptors són una minoria d’aquest País, si fos així Vicent, segur que els partits que tenim amb això que alguns li diuen govern republicà, ja haguessin canvia’t d’estratègia.
Com bé saps els partits fan estretegies per aconseguir els vots dels ciutadans, són conscients/coneixedors de la composició del nostre país colonitzat, per això tenim un PSO€, Comuns, VOX i CS dintre del parlament de Catalunya.
Votants que majoritàriament mirant la Sexta i antena 5, (mitjans de comunicació del grup franquista Planeta) ja que dir de llegir diaris, com La Vanguardia, per això ER l’any passat va fer aportacions amb els nostres impostos/subvencions €, en aquest mitjans de comunicació de més audiència/lectura, com en el grup franquista Godó

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
22.11.2021  ·  09:04

No hi ha dubte que el governet de fireta de la Plaça StJaume, en governar només una autonomia de la senyoreta Pepis com la del “Noreste de España”, no es gens homologable amb els governs de veritat. Sempre sota el marcatge implacable no de l’oposició de la Ciutadella, sino dels poders autèntics, naturalment sempre espanyols: policies, guàrdies civils, jutges, l’Ibex, fins i tot desconegudes associacions de defensa de “los valores eternos de la patria española”, o un uixer de qualsevol ministerio de la Castellana… I encara cal remarcar la notable oposició interna que mig govern exerceix, ferotgement, contra l’altre mig. En conclusió, no és gens extrany que es comporti de manera ben diferent de com ho fan els veritables governs. Si un govern homologable veu rebutjats els seus pressupostos per la cambra legislativa, immediatament dimiteix i es convoquen noves eleccions. Aquí, no. Es prorroguen (altra vegada!) els anteriors, per dotzeaves parts, i tal dia farà un any. PROU XARLOTADES! Volem un país de veritat, ENS CAL LA INDEPENDÈNCIA! Segur que pijor no ho farem!

Joan Cuscó
Joan Cuscó
22.11.2021  ·  09:37

El Parlament de Junts pel Sí per la República si que va ser el més progressista de la història recent. Les lleis aprovades i anulades pel Constitucional ho demostren.

Cal un nou Junts pel si, Consell de la República, Front… (digueu-li com vulgueu) i que al capdavant hi hagi líders que hagin demostrat la seva valentia, honradesa i insubornabilitat a l’estat i governs de torn españols.

Felip Ojeda
Felip Ojeda
22.11.2021  ·  09:39

Es cert, que hi ha molta desafecció cap a la política autonómica, però tambè cap a la Assemblea, a la que no han votat ni el 30 % dels que podien i ara la seva presidencia esta a mans de la CUP…els que es van amagar el 27-O i només van sortir al carrer amb la sentència i contra mossos!!!

Francisca Sol
Francisca Sol
22.11.2021  ·  09:42

La pèrdua de la credibilitat és comprensible, vol dir que perdem confiança en les entitats, organismes, etc que haurien de donar informació correcte però no ho fan. Per exemple amb el coronavirus. No he llegit mai cap article, inclòs al vilaweb, que donés veu a les teories “discordantes” del relat oficial.

Aqui teniu un enllaç que obre un article de Médiapart (en francès) del 21 de setembre de 2021:
https://www.mediapart.fr/journal/international/291021/origines-du-covid-19-les-dernieres-revelations
del qual em sembla important donar difusió.
La pèrdua de credibilitat és comprensible, recuperar la confiança perduda és molt llarg.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
22.11.2021  ·  09:56

En aquest moment històric en què estem -situació d’aturada, o de no avançament, o de compàs d’espera- us imagineu què passaria si el govern de la Generalitat -tan autonòmic com vulgueu- estigués en mans dels socialistes?. Diguem-ho d’una altre manera, us imagineu que el Parlament perdés la majoria independentista?. Què no faria l’estat espanyol per tancar i desballestar definitivament des de la “llei” tots els ressorts que avui encara mantenen -amb simbolisme si voleu- la dignitat de la nació. Anul·laria la declaració d’independència feta pel Parlament l’any 17, faria les lleis què calgués per fer del català una llengua folklòrica i residual, acabaria ràpidament amb la taula de diàleg -que molts no hi creiem gens- esborrant definitivament l’autodeterminació i l’amnistia de l’ordre del dia per passar a parlar de traspassos banals que segurament tampoc es farien. Això i moltes més coses. Jo crec que, malgrat tot, la majoria independentista al Parlament és necessària. Els pressupost és la llei més important d’un govern. L’esmena a la totalitat de la CUP ens posa novament al peu del precipici. Amb perdó, no sé qui és més idiota, el govern per no saber acostar-se a les demandes de la CUP -que jo mateix en un comentari vaig dir que signava- o la CUP per ser tan inflexible que no sap entendre l’aproximació del govern i les necessitats del país, de tot el país. No sé qui és més idiota, qui no vol pujar al carro perquè hi seria mal assegut o qui no vol baixar de la seva ideologia perquè se sentiria massa sol.

Joan López
Joan López
22.11.2021  ·  09:58

Fà una estonas, que els comuns han donat el vist i plau als presuposst de ERC, ja tenim el tripartit a tocar, peró sense la cup i junts, el que volía erc explosionar l’independentisme avui ja lo ha rubricat. Per aixó ningú li donava cap importancia als presupost de la generalitat, es una vergonya veure el disabte a TV3 a una senyora que odia als catalans, a prime time de la cadena, es una vergonya veure dia si i dia tambè sentir parlar als dirigents de ERC, com si no haguès pasat res el 01/10/2017, ho sento peró lo que estan fen, se li tornarà mes aviat que tard.
Ara espero a que Junts façi la neteja que ha de fer i anar cap l’independencia, si no ho fà, tot s’anirá a norris……..i ja no mès restarà el CxR.
Quina decepciò mes grand.

josep soler
josep soler
22.11.2021  ·  09:59

Exacte Sr. Partal!

No hi cap interès en el que diguin o facin -que són dues realitats diferents- els vividors de la política autonòmica i en els pressupostos de la Gestoria de la colònia. Especialment perquè els pressupostos de la Gestoria els decideixen els amos de Madrid i les lleis del Parlament, també.

Però, tot i l’evidència: la performance d’aparentar que això que hi ara ha Catalunya és un govern de veritat, surt a totes hores de capçalera en els mitjans de comunicació. Per què?

Hi a la intencionalitat que amb l’opinió publicada, el públic naïf es cregui que val la pena tornar a votar-los…?

Jordi Pros
Jordi Pros
22.11.2021  ·  10:13

En contestació a Rossend Escolà:
Totalment d’acord amb la teva observació; no, de cap manera el conjunt de lectors i/o subscriptors d’aquest diari som representatius de la població del nostre país. Ni de conya. Probablement, no ho som ni del barri on vivim.
En tot cas, és per a mi motiu de preocupació que el director del diari cregui realment aquesta afirmació.

David Mascarella
David Mascarella
22.11.2021  ·  11:19

D’acord amb Pep Agulló (22.11.2021 | 08:20)

I la gran pregunta: a qui interessa que no s’aprovin aquests pressupostos?
és millor que es prorroguin els interiors?

I que es convoquin eleccions? al preu que sigui, i guanyar per tenir un nou govern “autonòmic? o bé un ultripartit..

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
22.11.2021  ·  11:23

Ahir a la nit vaig llegir el seu editorial i vaig pensar ‘avui Vilaweb ha captat en profunditat el sentiment de l’independentisme’. Els pressupostos ‘me se’n foten’ tenim al cap altres coses.

Estem en una voràgine d’esdeveniments i ara mateix coincideixo amb l’anàlisi que ja ha fet algun comentarista: ‘El tripartit amb el PSC és a tocar’

Estaria tot dissenyat des del principi? si no fos pel CxR el procés seria mort.

Afortunadament tenim una organització molt poderosa al exili que ha d’agafar el relleu.

Gaspar Coll
Gaspar Coll
22.11.2021  ·  11:33

Alguns ho hem dit des de fa dècades: l’alliberament nacional i l’alliberament social dels Països Catalans van de la mateixa mà. Dit d’una altra manera: sense el trencament democràtic amb l’estat espanyol no hi haurà avenç social per al poble català (treballadors + petita i mitjana burgesia), ni tant sols mínimes reformes substancials. Les rivalitats partidistes emmascaren aquesta evidència i silencien el clam popular per millorar de veritat la llibertat i les condicions de vida, de totes les classes populars, en un sentit ampli.

Roger Verdaguer
Roger Verdaguer
22.11.2021  ·  11:40

Avui toca una de les qüestions fonamentals. Ara bé, que la gent hagi constatat la inutilitat de l’autonomia, que hagin constatat que els partits que tenim (autonomistes) no han complert el promès i ara juguen al triler amb la piloteta de l’ecologisme, el feminisme, els pressupostos… no vol dir que a les properes eleccions no tornin a votar autonomisme (la solució “menys dolenta”), no vol dir que no tornin a acceptar el marc mental de la submissió amb qualsevol excusa (per salvar l’amor propi, en una situació d’indefensió apresa).
No sé com s’ha de fer, però confiar que “tot anirà bé” i que la majoria actuarà de forma madura i racional és abandonar-se a l’agonia final.

Jordi Zamora
Jordi Zamora
22.11.2021  ·  11:57

El que trobo més irritant és que aquesta tropa ens prenguin per imbècils. Estan ancorats en una parafernàlia molt antiga, de quan la gent era més innocent, i no veuen (o no els importa) que en aquests últims anys hem fet uns quants màsters. El seu teatret dolent no cola. Qualsevol persona que hagi participat en unes negociacions del conveni col·lectiu d’una empresa sap com funciona el seu guinyol, que està orientat exclusivament a justificar el que cobren i fer veure que serveixen per a alguna cosa, quan en realitat el peix ja el tenen venut des del primer moment:
1. Les posicions estan molt allunyades.
2. Després d’intenses reunions, s’han pogut apropar les postures, d’entrada irreconciliables.
3 Només queden uns pocs serrells, però molt importants.
4. S’intensifiquen els contactes a moltes bandes. La dificultat és enorme.
5. S’han trencat les negociacions. Anirem a eleccions.
6. Intents desesperats, de matinada, amb la campana a punt de tocar, per salvar la situació. Molta foto de “líders” entrant a les reunions amb gest greu i de cotxes bons, entrant a palau, ràpidament.
7. Es pot anunciar al món l’acord in extremis, a què han aconseguit arribar aquests cracs de la negociació.
8. I au, “esto és todo amigos”, com deien els dibuixos animats de la nostra infància. Fins a la pròxima comèdia.

Núria Ginestà
Núria Ginestà
22.11.2021  ·  12:08

Una punyetera vergonya que ens vulguin distreure amb uns pressupostos autonòmics, enlloc de lluitar per fer efectiva la independència, que és pel que van ser votats.

Francesc Subiràs
Francesc Subiràs
22.11.2021  ·  13:22

Jo crec que a la gent si que l’interessa el pressupost. El que passa és que una vegada i una altra el votant comprova que els seus problemes no es resolen, que els seus problemes mai s’inclouen en cap programa polític, i que la socialdemocràcia i l’esquerra radical els demana el vot, per solidaritat, per a assistir urgències socials. Si la política és l’art corrupte de defensar interessos, l’esquerra a de deixar de demanar a la gent que els voti per altruisme.
També ha de deixar d’acusar d’insolidari a tots els que no combreguem amb rodes de molí, i assistir-nos en les nostres demandes. Encara que potser no els votem. Ells, els polítics, són els que haurien d’actuar per altruisme, i no per interessos electoralistes.
Si, a la gent si que l’interessen els pressupostos. Però els pressupostos sempre van a rentar la cara dels polítics, i no a defensar els interessos de la majoria. Tampoc s’aprofundeix en actuar contra els interessos dels rics ‘del cagar’, és a dir, dels més rics dels rics.
Aquesta és la qüestió. No cap altre.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
22.11.2021  ·  13:23

Qualsevol (és dir, TOT) debat està viciat d’entrada en una situació de autonomisme vigilat abans de poder-lo començar.

Som una nació ocupada i ‘genocidada’.

No sé què té d’especific que sigui sobre els pressupostos.

TOT ESTÀ CONTROLAT DES DE L’ESPANYOLISME CENTRAL.

El Parlament és més espanyol que no pas català.

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
22.11.2021  ·  13:49

La independència també ens interessa per canviar els nostres polítics sense ingerències foranies. Llavors ens interessarem més per la política perquè serà la nostra política.
Però, és clar… abans ens hem de mullar per aconseguir la independència.
Polítics catalans! Deixeu-vos de tàctiques partidistes. Volem la República Catalana!

Josep Soler
Josep Soler
22.11.2021  ·  16:13

Una pressupostos autonòmics?. Una pressupostos que depenen dels criteris d’un Estat, que ho administra, en funció del benestar dels seus propis ciutadans (els espanyols que no els catalans) i del manteniment indefinit de la seva permanència?.
No se perquè ens hauríem de preocupar per administrar les sobres que en definitiva serviran pel manteniment d’un Statu quo que dura des de mes de tres cents anys, sempre en benefici d’ells mateixos?.
Tot amb tot, teníem un programa (aixi ho havíem entès una gran majoria de catalans) la prioritat del qual no es basava precisament en la administració d’un percentatge determinat de cabals públics (aquells que mai satisfan les nostres necessitats) sinó en la manera de poder-los administrar, d’acord amb els bens que entre tots els catalans produïm amb els nostres treballs i que per assolir-ho, ens calia trencar amb el control dels espanyols sobre nosaltres i obtenir prou sobirania, com per a poder decidir en ferm, que em fem d’aquests nostres cabals.
No veig que aquest tramit s’hagi posat en marxa (el vam votar i vam assolir una majoria absoluta del 52%) i menys que es vegi per cap banda.

Albert Alcántara
Albert Alcántara
22.11.2021  ·  18:04

Jo estic tan fart de tota aquesta colla d’escalfa cadires i xucla sous dels nostres impostos, que no els tornaré a votar mai més, a cap dels tres. La propera votaré en blanc, tret que surti una altra candidatura articulada des de la societat civil, amb llistes obertes i que em mereixi un mínim de confiança que anirà de veritat per feina a aixecar la DUI.
Ja no s’enten perquè seguim creiem-nos a aquests farsants dels partits i no reeixen iniciatives com les de Primàries o semblants. La responsabilitat és tota nostra de tornar-los a votar una vegada i una altra. És que no tenim criteri, és que no tenim el mínim de judici, és que no ens adonem de com se’ns en foten com més va, més?

Enric Roca
Enric Roca
22.11.2021  ·  19:21

Jajaja,sobretot els “Presupuestos” d’una gestoría (Generalitat) qué amb prou feines pot tan sols defensar l’idioma del país amb”Lleis” sense CAP valor juridic.Bè legislar sobre els xips dels gossos potser sí….i compte qué el castellaniste imperial TSJ?C? no digui qué an de esser “Bilingües” hahaha.

david graupere
david graupere
22.11.2021  ·  20:05

cal també un concepte de representativitat allunyada dels partits, de votar llistes bloc. I amb vot electrònic, ací i a fora.

Una manera de fer política també allunyada de les oficines, del sotagovern, en què els referèndums a escala local, comarcal i nacional siguin sovintejats i se’n respecti els resultats.

Una inicitiva legislativa popular fóra que els polítics cobressin el salari mínim, inclòs el president de la subregió del principat.

Joan Ortí
Joan Ortí
23.11.2021  ·  00:45

La partida d’escacs està avançant i ara es veu que la democràcia real de la independencia del 52% a Madrid no li interesa ni de bon tros, i per tant, una manera d’alterar aquesta democracia real del 52%, és complicar les coses per afavorir el mateix pacte a Catalunya que el que hi ha a Madrid, PSOE + ERC + PODEM, i vet aquí que de l’enaltiment patriotic del 52% a fer punyetes i pasem a 40 anys mes a passar pel forat del pany. I a més, com si fos la torna!! Regalem la capital de Catalunya per trenta monedes.!!
Jo marxo cap Escòcia que allí tots van a una!! Aquí a Catalunya Ja dura massa l’estira i arronsa del full de ruta cap a la independència. La gent que vota ERC es independentista? Estarà eufòrica en aquests moments!! Veure com trenquen el 52% i pacten amb “podemos”!! És d’una eufòria nacional espetarrant!!

Josep Carreras
Josep Carreras
23.11.2021  ·  00:52

Un govern indígena tutelat per l’opresor no té cap mena de credivilitat ni digninat. Feu a l’Illa “president”. Com a mínim ens divertirem!!!

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any